30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi sonrası Ülkemiz işgal edilmişti. Yoksul ve yorgun halkımız her şeyini kaybetmişti. Böyle bir ortamda Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919 günü Samsun’da Ulusal Kurtuluş Savaşımızı başlattı. Dünya tarihinde ender rastlanan dahi önderlerden biri de ne mutlu bizlere ki büyük önder ATATÜRK’TÜR.

Bir Doğu ülkesinin, emperyalizmi yenmesi ve Cumhuriyet rejimine geçmiş olması olağanüstü bir olaydır. 1918’lerde verdiği kararını, hukuksal bir düzen olarak ilan etmeden önce o düzenin tüm kurumlarını ve örgütlerini safha safha tamamlayarak beş yıl beklemiştir. Cumhuriyeti demokrasi kavramı ile beraber ele almıştır. Atatürk’ün düşüncesine göre Cumhuriyet; Türkleri yok etmek, dünyadan silmek isteyenlere karşı yapılan ulusal mücadelenin büyük bir eseridir.

Birçok geri kalmış ülkeyi de etkilemiştir. Batı dünyasının iki yüz yılda gerçekleştirdiği Aydınlanma Devrimi’ni Atatürk bir insan ömrüne sığdırmıştır. Aslında bir insan ömrü de değildir. 1920-1938 esas alındığında on sekiz yıla sığdırmıştır. Geçen yüz yıl da, milli mücadelenin kahramanı Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası daha iyi anlaşılmakta. Laik, demokratik, hukuk ve sosyal devlet olabilmenin ne kadar çok önemli olduğunu görüyoruz.

Atatürk’ün, Samsun’a varış tarihi olan 19 Mayıs günü Ata’nın isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Atatürk Türk gençliğini seviyor, onlara güveniyor ve Türkiye’nin geleceğini onların ellerine bırakmaya çekinmiyordu. Gençliğe bıraktığı bu önemli görevi söylevinde şöyle dile getiriyordu Atatürk: “Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen; Türk bağımsızlığını, Türk Cumhuriyetini sonsuzluğa değin korumak ve savunmaktır. Varlığının ve geleceğinin biricik temeli budur. Bu temel senin en değerli güven kaynağındır. ”19 Mayıs; 1981 yılından bu yana “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Bunun nedeni Atatürk’ün bir söyleşi sırasında: “Ben 19 Mayıs’ta doğdum” demiş olmasıdır.

Türk Ulusu, ulusal birlik ve beraberlik içerisinde, demokrasi ve insan haklarına saygılı, refah seviyesi yüksek, çağdaş ve uygar bir ülke olmak hedefinden asla ayrılmayacaktır. Doğum günün kutlu olsun ATA’M. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran Büyük ATATÜRK Ruhun Şad Olsun.