ÜRETİCİ VE TÜKETİCİNİN DOĞAL BULUŞMA NOKTASI

Çivril’de faaliyete başlayan meyve kurutma tesisi çiftçinin ürünün değerinde alırken doğal ürünleri de tüketiciyle buluşturuyor.

DOĞAL ÜRÜN SOFRAYA KOOPERATİFLE ULAŞIYOR DOĞAL ÜRÜN SOFRAYA KOOPERATİFLE ULAŞIYOR DOĞAL ÜRÜN SOFRAYA KOOPERATİFLE ULAŞIYOR DOĞAL ÜRÜN SOFRAYA KOOPERATİFLE ULAŞIYOR DOĞAL ÜRÜN SOFRAYA KOOPERATİFLE ULAŞIYOR

Denizli’nin markası DNZ KOOP Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi Ticaret şirketi ‘Tarladan Sofraya’ sloganı ile çıktığı yolculukta doğal ve sağlıklı ürünü tüketici ile buluşturmaya devam ediyor. Çivril’de faaliyete başlayan kurutma tesisi ile Çilek’ten Cennet Elmasına birçok meyvenin dilimleme kurutma ve ambalajlamasını yapan kooperatif, üyelerinin ürünlerini değerinde alarak üretime katkı sağlıyor.

17 üye kooperatif tarafından kurulan ve 2019 yılında faaliyete başlayan DNZ Kooperatif birliği, üyelerinden sağladığı meyve ve tarım ürünlerini işleyerek piyasaya sunuyor. Süt ve süt ürünlerinin yanı sıra yaş sebze meyve, reçel, bakliyat satışının yanı sıra Çivril’de kuruduğu kurutma ve dilimleme tesisi ile meyve cipsi üretimine başlayan kooperatif, sezonunda kuruttuğu meyveleri ulusal ve uluslararası pazarlara satıyor.

Günde 1000 kilo meyve dilimleme ve kurutma kapasitesine sahip işletme tarladan aracısız tesise ulaşan ürünleri ebatlarına göre tasnif ettikten sonra talebe göre dilimleyerek doğal kurutma fırınlarında kurutuyor. Tüm çalışanların kadın olduğu tesisteçilek, incir, elma, limon, cennet elması, kavun, portakal gibi meyveler içindeki mineral ve vitaminleri kaybetmeden ambalajlanarak satışa sunuluyor.

İşletmede kurutulan ürünler çiftçiden tedarik edildiği için çiftçinin ürünü değerinde sattığı sistemde, kooperatif tesislerinde işlenen ürünler Pazar sorunu yaşamadığı için tedarikçi ve üye çiftçilerin sosyal dayanışma ve gelişimine de destek veriliyor.

Ürün değerinde alınıyor, katma değer kazandırılıyor

Çivril Kurutma ve dilimleme tesisinde işlenen ürünler pazar ve alıcı sorunu yaşamadığı için kooperatif tarafından değerinde alınarak tesiste işleniyor. İşlenen ürünler kazandıkları katma değer ile hem kooperatif üyelerine hem de çiftçiye ekonomik katkı sağlıyor.

Köy Koop Kurutma işlemleri dışında ise satışı yapılan toplamda 70 kalem ürün çeşitliliği ile Çivril bölgesinden ve diğer bölgelerden Kuru Fasulye,Nohut, Mısır, Kabuklu Ceviz, Badem, Kuru Üzüm, Kekik, Adaçayı gibi çeşitli ürünlerin alımını yaparak üreticiler için “Alternatif Pazar” oluşturmakta.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Sertifikası alarak, üretmiş olduğu ürünlerin kalitesi ve güvenirliği konusunda öncü olan kooperatif bu sayede de ilk ihracatını ABD ve Fas gibi ülkelere gerçekleştirirken yurt içinde ise “Köy Koop Denizli” ve “DnzKoop” markaları ile Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere birçok market ve işletmelere 15 ilde toptan olarak satışlarını gerçekleştiriyor.

Editör: Haber Merkezi