Yeryüzünde milyarlarca insan olduğu düşünülürse tüm bu faktörlerin birbiriyle kombinasyonları da oldukça fazla olasılığı ortaya çıkarır. Bundan dolayı hazırlanan diyet programları her bir bireyde farklı sonuçlar gösterir ve kişiye uygun olmadığında sağlıksız tabloların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bunun önüne geçmek adına da sayılan tüm bu faktörlerin detaylıca düşünülerek her bir duruma uygun listenin hazırlanması gerekir.
Mesela aynı boyda, kiloda ve yaşta bir kadın ve erkek aynı diyeti uygulamaya kalktığında iki farklı tablo ortaya çıkacaktır. Erkeklerin fizyolojik olarak kadınlardan daha çok enerjiye ihtiyacı olduğundan bu diyet erkek için yetersiz kalırken, kadına da fazla gelecektir. Bazen eşi diyet yapan bir birey eşinin diyetini yapmaya çalışabiliyor ancak bu durumda diyet kendisi için yetersiz veya fazla olabilir.
Başka bir örnek vermek gerekirse aynı yaş, boy, kilo ve cinsiyette olan ama biri masa başı, diğeri oldukça hareketli ve ağır şartlar altında çalışan iki birey aynı programı uygulamaya kalkarsa yine fiziksel aktivite fazlalığına bağlı bir enerji yetersizliğiyle karşılaşması muhtemeldir.
Ya da diyelim ki uzun zamandır denemediği yöntem kalmayan ama bir türlü başarılı sonuçlar alamayan komşunuzun ya da arkadaşınızın elinde çok olumlu sonuçlar aldığı bir diyet listesi var. Siz arkadaşınızla çok iyi anlaşabilir ya da benzer alışkanlıklara sahip olabilirsiniz. Ancak diyet listelerini hazırlarken dikkat edilen kriterlerden birinde veya birkaçında farklılık varsa o diyet listesinin sizi hüsrana uğratması oldukça olasıdır.
Bu örnekler daha da çoğaltılabilir. Ancak diyet bir yaşam biçimidir. Alışkanlıklar beslenme programını etkiler ve herkesin günlük enerji ihtiyacı farklıdır. Diyetin kişinin parmak izi gibi kişiye has olması gerektiği unutulmamalı; medyada, dergide, televizyonda, gazetede görülen diyetin uygulanmaması gerekir. Bu yüzdendir ki hiçbir zaman topluma açık örnek diyet listesi vermedim.
Sağlıklı günler dilerim.