İçimizden Biri köşemizin bu hafta ki konuğu Diyetisyen Feride Melike Kandemir oluyor.

Feride Melike Kandemir kimdir?

Aslen Çivrilliyim. İlköğrenimi İsmail Özcan İlköğretim okulunda okudum. Liseyi Şevkiye Özel Anadolu Öğretmen lisesinde okudum. Üniversiteyi ise İstanbul Acıbadem Üniversitesinde Beslenme ve Diyetetik bölümünü bitirerek diyetisyen olarak mezun oldum. 2018 yılı mezunuyum. Daha sonraki süreçte instagram üzerinden bir sayfa açtım. Danışanlarımla online görüşmeler yaptım. Çivril’de çok fazla talep olduğu için ve insanlar yüz yüze diyet yapmak istediği için ofis açmaya karar verdim. Pazartesi’den itibaren danışan kabulüne başlıyorum.

Neden Diyetisyenlik?

Lisede okurken çok istiyordum diyetisyen olmayı. Kendime uygun gördüm. Kendimim de sağlıklı beklenmeye ilgim var. Yemek yapmaya da ilgim var. Mutfakla da ilgileniyorum. Aynı zamanda aşçılık bölümünde de okuyorum. Hem yemek yapmayı seviyorum hem doğru beslenme şeklini seviyorum. Değişik tarifler denemeyi ve bunları sağlıklı hale getirmeyi seviyorum. Asıl amacım insanlara yardımcı olmak. Bire bir konuşmak, kendi bildiklerimi insanlarla paylaşmak için, amacım da sağlıklı beslenmeyi insanlara öğretmek olduğu için bu mesleği seçtim. Severek yapıyorum. İnsanlara yardımcı olmak beni mutlu ediyor.

Burada verdiğiniz hizmetlerden bahseder misiniz?

Şu an diyetisyenleri insanlar zayıflama doktoru gibi düşünüyor. Aslında öyle bir şey yok. Benim amacım insanlara sağlıklı beslenmeyi öğretmek. Sağlıklı beslenme düzenini oturtmak. İnsanları ideal kilosuna ulaştırmak. Bu yüzden önce insanlarla ön görüşme yapıp vücut analizini yapıyorum. Ölçüm yapığım bir cihazım var. Ona göre ideal kilosunu hesaplıyoruz. Yağına, kas oranına bakıyoruz. Daha sonra kişilerle birebir görüşerek beslenme düzeni hakkında bilgi alıyorum. Günlük hayatında yaptığı fiziksel aktiviteleri soruyorum. Ne işle meşgul olduğunu soruyorum ona göre ön görüşmede beslenme düzeni hakkında bilgi veriyorum. Diyet planı yapıyoruz. Bu diyeti geçici olarak değil, yaşam şekli haline getirmesini istiyorum. O konuda insanlara yardımcı olmaya çalışacağım.

Bölgelere göre kişilerin beslenme şekilleri değişiklik gösteriyor. Çivrillilerin beslenme şeklini nasıl buluyorsunuz?

Çivril, hemen hemen her besine rahatlıkla ulaşabildiğimiz bir yer. Çeşitli tarımla uğraşan insanlar var. Sebze meyve çeşitliliği de var. Ama insanlar aç kalarak zayıfladığını düşüyorlar. Bu çok yanlış. İnsanlara doğru beslenme şekillerini anlatmaya çalışıyorum. Aç kalarak değil, düzenli olarak alması gereken besinleri öğretmeye çalışıyorum. Gün içinde dengeli beslenmeyi oturtmaya çalışıyoruz. Doğru bir şekilde yanlışları düzeltmeye çalışıyorum.

Doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir?

Mesela limonlu su, sirke zayıflatır gibi düşünceler var. Tek bir besin odaklı bir beslenme düzeni yok aslında. İnsanlara sağlıklı beslenmeyi oturtup bu kaynaklardan yardım alabilirler. Yeşil çay zayıflatır, yağ yakar diye bir görüş var. Aslında her şeyin bir dengesi var. Alınması gereken miktarı var. Karbonhidratın da proteininde bir miktarı var. O yüzden tek besin odaklı değil, çeşitli ve insanın gereksinimine göre bir beslenme düzeni oluşturmak gerekiyor. Yani tek başına mucize bir besin yok. Hipokrat’ında bir sözü vardır. İlaçlar besininiz değil, besinler ilacınız olsun. İlk kullanmamız gereken doğru beslenme. Direk takviye değil, yardımcı şeyler değil, ölçülü ve besinleri doğru şekilde kullanmak.
Ekmek tüketmeli miyiz tüketmemeli miyiz?
Şöyle bir yanılgı var. Ben ekmeği kestim zayıfladım diyorlar. Evet günlük beslenmede bazı şeyleri azaltırsanız kalori açığı oluşturursanız zayıflarsınız. Ama tek sorun ekmek değil aslında, ekmek yemezsiniz, pilav yersiniz, makarna yersiniz. Bunlar da ekmek grubu. Sen ekmeği kestin ama pilav makarna ile yine ekmek yemiş oldun. Önemli olan ekmeğin miktarı, çeşidi, besin öğesi. Mesela beyaz ekmek zararlı gibi bir düşünce var. Diğer kepekli ekmekler sağlıklı diye bir düşünce var. Bunların kalorisi aynı ama besin öğeleri farklı. Sizi tok tutma ve kan şekerini dengede tutma özellikleri farklı. Önemli olan, doğru tercihi yapmak, doğru miktarı ayarlamak, yeterli ve dengeli beslenmeyi oturtmak aslında. Sadece ekmeği kesmek doğru bir davranış değil o yüzden. Ben ekmeği diyet listelerimde veriyorum. Doğru şekilde planlandığında kilodan da veriliyoruz ve ideal kiloya da ulaşıyoruz.

Sizinle iletişime geçmek isteyenler size nasıl ulaşabilir?

Öncelikle 0506 668 85 33 telefon numarasından bana ulaşabilirler. Ayrıca İnstagram sayfamdan (diyetisyenmelikekandemir) ya da e-mail ([email protected]) adresimden bana mesaj yolu ile ulaşabilirler.

Editör: Haber Merkezi