Bu hafta yazılı ve görsel basında NATO’ ya üye olmak isteyen İsveç ve Finlandiya’ ya Türkiye’nin haklı bir itirazla veto hakkını kullanacağı yazıldı, konuşuldu. Yirmi yılı aşkın bir süre iktidarda olan ve kurumsal birikimleriyle seçkinleşmiş diplomatlarımızı “monşerler” diyerek küçümseyen bir siyasi yapı, bugün başkanlık sisteminin de nasılsa “hesap sorulmaz” koruyuculuğu içinde neler yaptı acaba bu süreçte? Hiç düşündük mü?
Gazete arşivlerine baktım.
2009 yılında Fransa NATO ya geri dönmek istiyor, onayladık. Sarcozy Türkiye karşıtı bir çizgide devam edince de Fransız mallarını “boykot” ettik!
Gene 2009 da karikatür krizi vardı Rasmussen NATO genel sekreteri olmak istiyordu, onaylamayız dedik. Onayladık.
2016 yılında İsrail NATO da daimi ofis açmak istedi, ilişkilerimiz o yıllarda dipteydi. Onayladık.
Nisan 2017,Alman vatandaşı tutuklu Deniz Yücel ‘i “ bu makamda olduğum sürece bırakmayız, olmaz” dendi. Bir kaç gün içinde özel uçakla gönderdik.
Ocak 2018 de “casusluk” suçlamasıyla tutuklanan rahip Brunson için “bu fakir görevde olduğu sürece teröristi alamazsın” dendi. “Ver papazı, al papazı” dendi. Verdik gitti.
2018 de Kaşıkçı davası sürerken “bu millet enayi değil, hesap sormasını bilir. Belgeleri gösteririz ama vermeyiz” dendi. Dava Suudi Arabistan ‘a gönderildi.
S-400 füzeleri aldık, iki yıldır ambarlarda saklıyoruz. F-35 projesinden atıldık. Yatırdığımız parayla F-16 bari alalım noktasındayız, verirlerse!
BAE(Birleşik Arap Emirliği) 15 Temmuz’u finanse etti, hainler dedik. Ülkemize davet edip kırmızı halılar serdik.
15 Mayıs’ta “Parlamentolarında PKK yanlısı teröristler var. Biz bunların nesine güveneceğiz? NATO’ya girmelerine evet demeyiz” dendi. 0 maddelik bir memorandum imzalandı, onay verdik.
Memorandumun 5. maddesinde, PKK için açıkça yasaklanmış terör örgütü denirken,4.maddede PYD/YPG ve FETÖ için sadece “örgüt” denilmesi “masa tuzaklarını” iyi bilen “Monşerlerin “gözünden kaçmamış. Taraflar şartları yerine getirmezse imzalanan mutabakata ne olacak? Komisyona sevk olacak, ama ne İsveç ne de Finlandiya NATO üyeliğinden düşürülmeyecek.
Bir ince nokta daha, sorumluluk yerine getirilmediğinde NATO genel sekreteri gereğini yapmaz mı? Hayır, zirve dörtlü oldu ama imzalanan memorandumda sadece 3 ülkenin imzası var.

Zaferle döndük! Aslında ne zaferler kazanıldı şu 20 senede. Avrupa Birliğine girdik, serbest dolaşım hakkı elde edildi. Almanya ve tüm dünya bize hayran. Ekonomi şahlandı, dalıyoruz uykuya 6 ay sonra uyanıyor bir bakıyoruz dolar yerlerde sürünüyor.
Onlarca yaşananın belli başlı bazılarını taşıdım yazıma.Gerçekten hak ediyor muyuz? Bunca iddialı sözlerden sonra tam tersi bir davranışı kabullenmeyi ,içimize sindirmeyi!..Bayram ve sonrasındaki günler ilçe dışında olacağım.Şimdiden hepinize sağlıklı,mutlu bir bayram geçirmenizi dilerim.15 gün sonra buluşabilme dileğimle..Sağlıcakla kalın.