Diş beyazlığına sahip olmak aslında zor değildir. Dişlerde meydana gelen renklenmeleri diş beyazlatma (bleaching) işlemi ile giderilebilir ve daha beyaz dişlere sahip olabilirsiniz. Diş beyazlatma işlemi, diş taşı temizliği sonrası yapılan parlatma işleminden oldukça farklıdır. Diş beyazlatma işleminde dişin kendi renk tonu 2-3 ton kadar açılabilmektedir. Diş beyazlatma işlemi, hekim tarafından klinik ortamda ya da hastadan alınan ölçülerle hastanın kendisine verilen şeffaf bir plak sayesinde daha düşük oranlı beyazlatma ajanları içeren jellerle hastanın kendisinin evde uygulayacağı ev tipi beyazlatma (home bleaching) olarak uygulanabilir. Ayrıca hekim kontrolünde olmayan ve hastaların eczanelerden temin edebildiği beyazlatıcı diş macunu, ağız gargarası gibi ürünler bulunmaktadır. Fakat bu ürünlerin etkisi, hekim kontrolünde olan beyazlatma işlemine nazaran çok düşüktür, hekim kontrolünde yapılan beyazlatma sonrası hekim tavsiyesi ile kullanmak daha doğru bir seçim olacaktır.

INTERNAL BLEACHİNG UYGULAMASI

Dişlerinin beyazlamasını isteyen hastanın eğer bir ya da birden fazla dişinde grimsi-morumsu renklenme veya diğer dişlerden bariz daha sarı renk mevcutsa dişin içinden kaynaklı bir renklenme olduğunun habercisidir. Bu uygulama yönetimi genellikle hastalarda meydana gelen iç travma ve uygulanan kanal tedavisi sonucu dişte meydana gelen renk değişiminin giderilmesi amaçlı sadece ilgili dişe uygulanır. Yenilenen kanal tedavisi sonrasında beyazlatıcı madde dişe yerleştirilir. Bu işlemin süresi hastadaki diş renklenmesinin miktarıyla ilişkilidir. Hasta istemiş olduğu beyazlığa kavuşana kadar işleme devam edilebilir.

OFİS TİPİ VE EV TİPİ BEYAZLATMA

Ofis tipi beyazlatma uygulamalarında hasta klinikte hekiminin belirlediği beyazlatıcı madde dişlere sürülerek 1 ya da 2 saat içerisinde sonuçlar alınabilir. Bu uygulamaya hastanın istemiş olduğu beyazlığa ulaşana kadar devam edilir.

Ev tipi beyazlatmada ise hastalarımızın ağız ve diş yapısına göre hekimler tarafından şeffaf plaklar hazırlanır. Bu plakların içersine doktorumuzun belirlediği miktarda beyazlatıcı madde eklenerek dişlere uygulanır. Hastanın arzu ettiği beyazlığa ulaşana kadar 5 ila 7 gün arasında uygulamaya devam edilir.

DİŞLER BEYAZLADIKTAN SONRA ESKİ HALİNE DÖNER Mİ?

Yeme-içme alışkanlıkları, düzenli ve tam bir ağız bakımının yapılıp yapılmaması, dişlerin beyaz kalmasını etkileyen faktörlerdir. Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olmakla birlikte, dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında devam ediyor. Çay, kahve ve sigara kullanımı fazla olan bireylerde, kazanılmış olan beyazlığın ömrü daha kısa olmakla birlikte, diğer bireylerde beyazlığın ömrü çok daha uzun olabiliyor. Dişlerin tekrar eski renklerine dönmeden 6 ayda bir düzenli kontroller sağlanarak gerektiği takdirde beyazlatma işleminin 6 ayda veya yılda bir tekrarlanması, beyazlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlamakta ve ikinci beyazlatmanın süresinin kısalması ve ekonomik açıdan da avantajlı olmaktadır.

BEYAZLATMA İŞLEMİ DİŞ HEKİMİ KONTROLÜNDE OLMALI

Beyazlatma işlemi hemen herkese uygulanabilir ancak tedavinin etkili olamayacağı bazı durumlar vardır ki, diş hekimi tarafından yapılacak ağız içi kontrollerle, hastanın dişlerinin bu işlem için uygun olup olmadığına karar verilir. Dişlerin beyazlatılması işlemi diş hekiminin kontrolünde yapıldığı sürece, son derece güvenli ve sağlıklıdır. Dişler ve diş etleri hiçbir zarar görmezler.