Nezaket sahibi insanlar, yalan söylemez, siyasi terbiyeden uzaklaşmaz, dedi kodu yapmaz. Nezaketten uzaklaşıldığında, saygı ve sevgiden de uzaklaşılır. “Söylerim, açıklarım “ sözleri de nezaketten uzak bir davranıştır. Nezaket sahibi olanlar, bildiklerini topluma belgeleriyle açıklamak durumundalar. Sorumlu makamda bulunmuş, topluma karşı sorumluluk taşıyanlar, toplumu ilgilendiren konularda sessiz kalmamalılar.

Eski Başbakan Sayın Davutoğlu, özellikle 7 Haziran 2015- 1 Kasım 2015 arasında ki terör olaylarına ilişkin olarak adeta aba altından sopa gösterircesine açıklamalarda bulundu. Sayın Davutoğlu AKP’nin seçilmiş Başbakanı olarak önemli bir oy oranı (yüzde 49,5) ile makama gelmişti. Seçilmiş Başbakan olarak görevden alınmaya zamanında dik duruş göstermemişti. Tıpkı görevden alınan Belediye Başkanları gibi koltuğu bırakmıştı.

Büyükşehir Belediye Başkanlıkları başta olmak üzere, önemli belediyeleri kaybeden AKP’de artık dikişler atmaya başladı. Sayın Davutoğlu, daha kuracağı yeni partinin yasal prosedürünü tamamlamadan gün ışığına çıkacak bilgiler olduğu görülmeye başlandı. “Hiçbir şey gizli kalmaz, mutlaka bir gün ortaya çıkar. Sadece bir sürenin geçmesi gerekir.” Öyle anlaşılıyor ki Davutoğlu’nu takip edecek başkaları da çıkacak ve bildiklerini anlatmaya başlayacaktır. Terörle mücadele konusunda Davutoğlu’nun açıklamalarına AKP’den önce MHP’den gelmesi ilginç. Önümüzdeki günler de siyasetin ısınacağının emareleri olarak görülebilir.

Parlamenter Sistemden yana olan Sayın Bahçeli’nin, Partili Cumhurbaşkanlığı sisteminin yolunu açması ve desteklemesine giden yolda ki dönüşümün nedenleri de gün ışığına çıkabilir. Parlamenter Sistemden uzaklaşmanın faturası, her geçen gün halkımızın üzerinde özellikle ekonomi yönünden hissedildikçe geçmiş sorgulanmaya başlayacaktır. Piyasalarda ki durgunluk, işsizlik, enflasyon, toplumun ayrışması, kayırmacılık, kurumların dizayn edilmesi, terörün devam etmesi, komşularımızla olan olumsuz ilişkiler gibi birçok sorun katmerleştikçe sistem sorgulanacaktır.

AKP, ilk dönemde ki söylemlerinden ve politikalarından uzaklaşmıştır. AKP’nin tabanında da büyük rahatsızlık olduğu bilinmektedir. Yeni kurulacak partilerin siyasi alanda yer almalarıyla artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır. Dikiş atmıştır. Dikişlerin aynı şekilde yerine dikilmesi mümkün değildir. Başlangıçta yola çıktıkları kadrodan kimse kalmamıştır.

Önümüzde ki günler, siyasetin ısınacağı, ülkenin gerçek sorunlarının öteleneceği, nezaket dışı davranışların yoğunlaşacağı bir dönem olarak görmek mümkün olacak. Dikiş attı. Dikiş tutmayacak. Dikiş esasen yerel seçim sonuçları ile atmaya başladı. Davutoğlu’nun çıkışları hızlandırdı. Sayın Gül ve Babacan’da konuşmaya başlayınca dikişlerin tamiri hiç mümkün olmayacaktır.