Barış Pınarı Operasyonu nedeniyle Arap Ülkeleri tarafından Türkiye’nin kınanması Arap Ülkelerinin gerçek yüzünü bir kez daha göstermiştir. İlginç olanı İsrail ile Arap Ülkelerinin ve Filistin’in aynı safta yer almış olmasıydı. Türkiye’nin uzun yıllar müttefik olarak nitelendirdiği birçok ülkenin bugün karşı duruş göstermiş olması düşündürücüdür. Tarih esasen ders alınacak örneklerle doluydu.

13 Kasım’da ABD’ye yapılacak muhtemel ziyarette her zaman olduğu gibi BTÖ, BTÖ’ ye verilen silahlar, BTÖ’ nün müttefik kabul edilmesi, F-35 uçaklarının durumu ve FETÖ’ nün ele başısının iadesi, sonuç alınamayacak konular olarak görülüyor.

TSK’nin Suriye’nin kuzeyinde yaptığı operasyon, ABD ve İsrail’in planlarını şimdilik engellemiş durumdadır. Halen sınırlarımız dışında canı pahasına görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)’nin operasyonunu siyasi iktidarın iç politika malzemesi olarak kullanması kabul edilemez. Suriye sorunu, AKP’nin değil Türkiye’nin sorunudur. Milli meseledir.

Suriyeliler Avrupa’ya geçmedikçe Avrupalılar durumdan memnun görünüyor. Siyasi İktidar, Suriye Rejimi ile üst seviyede ilişki kurmamakta ısrar ediyor. ABD’nin hamleleri ile BTÖ’ nün saf dışı bırakılmasına engel oldu. Fırat’ın doğusunda BTÖ aracılığıyla tıpkı Irak’ın kuzeyinde olduğu gibi oluşum gerçekleştirilecek. Irak’ın kuzeyindeki gelişmelerden ders alamadık.

Geçmişten günümüze Siyasi İktidarın Suriye Politikalarının yanlışlığı, BTÖ lideri Salih Müslim’in kabulünün yanlışlığı bilinmektedir. Bugün TSK başarılı bir operasyon icra ediyor. Bu başarı, Siyasi İktidarın, AKP’nin başarısı değildir. TSK, Türkiye’nin Türk Milletinin ortak ve tartışılmaz değeridir. Türk Milleti olarak TSK’nin yanında olmalıyız.

Türkiye’deki Suriyeli çocuklar için binden fazla yeni okul açılması ve 60 binden fazla öğretmenin istihdamı gerekiyor. 4 milyon Suriyelinin ülkemizdeki varlığı toplumsal huzuru tehdit etmektedir. Önümüzdeki 15 sene içinde Suriyelilerin 10 milyonu bulması beklenmektedir.

Türkiye-Suriye ilişkileri bir an önce yeniden rayına oturtulmalıdır. Türkiye, Suriye’den yönelebilecek tehditlere karşı güvenliğini Suriye yönetimiyle ve Suriye toplumunu oluşturan bütün meşru aktörlerle çok yönlü diplomasiye bertaraf edebilir.

Cumhuriyeti kuran irade, milli devleti hâkim kılmak amacını taşıyordu. Atatürk’ün Türk kimliği sığınacağımız liman olarak her zamankinden daha çok anlam taşıyor. Özellikle Arap seviciliği yapanların yanılgıları Atatürk’ün kurucu iradenin amacını ve sığınacağımız limanın doğruluğunu ve önemini bize gösteriyor. Artık dersler çıkaralım, ders alalım.