Cumhuriyetçi yaklaşımın özünde, ortak değerlerde buluşma ve toplumsal uzlaşı vardır. Herkesi kucaklayan, herkesi bütünleştiren, ötekileştirmeyen tutum ve davranışlar biçimi vardır. Demokrasi, hak ve özgürlükler vardır.
Sosyal demokrat anlayışta; sosyal adalet, sosyal devlet vardır. Korona virüs sürecinde sosyal devlet anlayışın ne denli önemli olduğunu birlikte gördük. Sosyal devlet anlayışı bu süreçte muhalif belediyeler en iyi bir şekilde uyguladılar. Engellemelere rağmen başarılı oldular.
Cumhuriyetçi ve sosyal demokrat anlayışın temelinde iletişim, diyalog, birbirini anlayabilme vardır. Birliktelik vardır. Ortak sorunlarda ittifaklık vardır. Partili Cumhurbaşkanlığı sistemi her ne kadar ittifaklık olmayacağı iddiasıyla yola çıksa da tamamen ittifaklığın yolunu açtı. İttifaklığı zorunlu hale getirdi.
Geleceğe dönük diyalog ve ittifaklık sürecinde demokrasiden yana olanların bir araya geleceği görülmektedir. Kendisini hangi yelpazede tanımlarsa tanımlasınlar, kendisini demokrat tanımlayanların demokrasi cephesinde birleşmesi zorunluluk arz etmektedir.
En önemlisi tabanda birleşebilmek, sorunlara birlikte teşhis koyup çözüm aramak gerekiyor. Bu bağlamda, Baklan, Bekilli, Bozkurt Çal ve Çivril CHP ve İyi Parti ile Saadet Partisi ilçe Başkanlarının tarımsal sulamada ki yüksek fiyatlandırmaya karşı oluşturduğu birliktelik önemli bir başlangıç olarak kabul edilebilir.
Gerilimden uzak, sorunları teşhis edip çözüm önerileri sunan pozitif yaklaşımların başarıya götüreceği bilinmektedir. Korona virüs sürecinde başta Almanya olmak üzere birçok ülke vatandaşının yaşamını sürdürmeye yönelik ekonomik paketler açıkladı. Ülkemizde ise tüketime yönelik borçlanmaya dönük kredi yöntemleri uygulandı. Sorunun temelinde üretimin göz ardı edilmesi bulunmaktadır. Üretim temelinde ki tarım kesiminin sorunları için bölgesel birlikteliğin devamı geleceğe dönük ümit veriyor.
Demokrasi cephesini oluşturmak, birliktelik sağlamak güç birliği demektir. Örgütlenme demektir. Ortak değerlerde sorunların çözümünde birleşmek demektir.