Sağlıklı beslenen çoğu insanın magnezyum eksikliği yaşadığı tahmin edilmekle birlikte, yapılan çalışmalar bireylerin %75’inin önerilen alım miktarlarını karşılayamadıklarını gösterir. Çoğu zaman magnezyum eksikliği, vücuttaki magnezyum seviyeleri oldukça düşük olana kadar kendini göstermediği için çok zor teşhis edilebilir.

Magnezyum eksikliğinin nedenleri değişebilir. Yetersiz ve dengesiz beslenmek önemli bir unsur olmakla birlikte bazı hastalıklar nedeni ile de vücuttan magnezyum atımı ve magnezyum kaybı gerçekleşebilir. Magnezyum kaybıyla ilişkili sağlık sorunları arasında diyabet, zayıf emilim, kronik ishal, çölyak hastalığı ve kemik sendromu bulunur. Alkolik olan insanlar da artmış risk altındadır.

Kas Ağrıları ve Kramplar: Ağrı, titreme veya kas krampları magnezyum eksikliğinin önemli belirtilerinden bazılarıdır. En kötü senaryoda eksiklik, nöbetlere veya konvülsiyonlara neden olabilir. Bilim adamları, bu semptomların kas hücrelerine aşırı heyecan veren veya hiperstimüle eden sinir hücrelerine daha fazla kalsiyum akışından kaynaklandığını bildirmektedir.

Kullanılan magnezyum takviyeleri, yetersiz bireylerde kas seğirmelerini ve krampları hafifletebilirken, magnezyum takviyelerinin yaşlı erişkinlerde kas krampları için daha az etkili bir tedavi olabileceği bildirilmektedir.

İstemsiz kas seğirmelerinin başka birçok nedeni olabileceğini unutmayın. Örneğin, stres veya çok fazla kafein tüketmek neden olabilir. Ayrıca bazı ilaçların yan etkisi, nöromiyotoni veya motor nöron hastalığı gibi nörolojik hastalıklar belirti olarak baş gösterebilir.

Ruhsal Bozukluklar: Zihinsel bozukluklar magnezyum eksikliğinin bir başka olası sonucudur. Bunlar zihinsel uyuşma veya duygu eksikliği ile karakterize olan ilgisizliği de içerir. Buna ek olarak, yapılan bazı çalışmalar düşük magnezyum düzeylerinin artmış depresyon riski ile ilişkili olduğunu kanıtlamıştır.

Bilim adamları ayrıca magnezyum eksikliğinin kaygıyı artırabileceğini düşünmektedirler. Yapılan çalışmalarda, magnezyum takviyelerinin anksiyete bozuklukları olan kişilerde etkili olduğu bildirilmektedir.

Özet olarak, magnezyum eksikliğinin bazı bireylerde sinir fonksiyonlarında bozukluğa ve zihinsel sorunlara sebebiyet verebileceği düşünülmektedir.

Osteoporoz: Osteoporoz, zayıf kemikler ve artmış kemik kırığı riski ile karakterize bir hastalıktır. Osteoporoz olma riski çeşitli faktörlerden etkilenir. Bunlar yaşlılık, egzersiz eksikliği ve D ve K vitaminlerinden eksiklik olarak sıralanabilir. Magnezyum eksikliği osteoporoz için bir risk faktörüdür. Eksiklik kemikleri doğrudan zayıflatabilir, ancak aynı zamanda kemiklerin ana yapı taşı olan kalsiyumunun da kan seviyelerini düşürür.

Yorgunluk ve Kas Zayıflığı: Fiziksel veya zihinsel yorgunluk ya da halsizlik ile karakterize edilen bir durum olan yorgunluk, magnezyum eksikliğinin bir başka belirtisidir. Şiddetli veya kalıcı yorgunluk bir sağlık sorununun işareti olabilir. Yorgunluk spesifik olmayan bir semptom olduğu için, başka semptomlar eşlik etmedikçe sebebini tanımlamak imkansızdır.

Magnezyum eksikliğinin başka bir önemli işareti de, miyastenia ismiyle de bilinen kas zayıflığıdır. Bilim insanları, zayıflığın, magnezyum eksikliğiyle ilişkili bir durum olan kas hücrelerindeki potasyum kaybından kaynaklandığına inanıyorlar. Bu nedenle, magnezyum eksikliği yorgunluğun veya zayıflığın olası nedenlerinden biridir.

Yüksek Tansiyon: Yapılan çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu artırabildiğini göstermektedir. Araştırmalarda düşük magnezyum seviyelerinin veya magnezyumdan yetersiz ve dengesiz beslenmenin kan basıncını artırabileceğini düşündürmektedir.

Bazı incelemeler, magnezyum takviyelerinin, özellikle yüksek tansiyonu olan yetişkinlerde kan basıncını düşürebileceği sonucuna varmıştır. Basitçe söylemek gerekirse, magnezyum eksikliği kan basıncını artırabilir. Bu da kalp hastalığı riskini artırabilir.

Astım: Magnezyum eksikliği bazen ciddi astımı olan hastalarda görülür. Ek olarak, astımı olan bireylerde magnezyum seviyeleri sağlıklı insanlardan daha düşük olma eğilimindedir.

Bilim insanları, magnezyum eksikliği olduğu durumlarda akciğerlerin solunum yollarını kaplayan kaslarında kalsiyum birikmesine neden olabileceğini öne sürmektedirler. Bu, solunum yollarını daraltır ve nefes almayı zorlaştırır.

Hava yollarının gevşemesine ve genişlemesine yardımcı olmak için bazen şiddetli astımı olan kişilere magnezyum sülfatlı bir inhaler verilir. Hayatı tehdit eden semptomları olanlar için, enjeksiyonlar tercih edilen doğum yoludur.

Düzensiz Kalp Atışı: Magnezyum eksikliğinin en ciddi belirtileri arasında kalp aritmisi veya düzensiz kalp atışı bulunur. Aritmi semptomları çoğu durumda hafiftir. Genellikle hiçbir semptomu yoktur. Bununla birlikte, bazı insanlarda, kalp atışları arasında duraklamalar olan kalp çarpıntısına neden olabilir.

Aritminin başka olası belirtileri arasında baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs ağrısı yada bayılma bulunabilir. En ciddi vakalarda, aritmi inme veya kalp yetmezliği riskini artırabilir.