500 liraya bir kalem alan arkadaşınız olduğunu duysanız muhtemelen ona içinizden bile olsa aptal dersiniz. Mantıklı bir insan, aşırı pahalı olduğunu bildiği bir şeyi yaşantısı için elzem değilse asla satın almaz. Ancak bu kalemi alan kişi de aynı kalemi 600 liraya satabileceğini umar. Ve hikaye bu biçimde devam eder.

Bu teori, hisse senetlerine yatırım yapanlar veya bunun ticaretini yapanlar arasında oldukça yaygındır. Bir varlığın gerçek değerine bakılmaksızın, satın alınan fiyattan daha yüksek fiyata satabilme ihtimali o varlığı, gerçek değerinden daha değerli kılar. Varlıkları satın alıp, bunları kârla satarak para kazanmak gerçekten de mümkündür. Çünkü her zaman daha yüksek bir fiyat ödemeye istekli birini bulabilirsiniz. Çünkü bu kişide “Bunu böyle fahiş bir fiyata satın aldığım için aptalım, ama benden daha fazlasını ödemeye razı olacak daha büyük bir aptal bulacağım” diye düşünecektir.

Bu teoriye göre, bir spekülatör, daha sonra daha büyük bir aptala yani daha da büyük mantıksız beklentileri olan birine yeniden satılabileceği inancıyla, herhangi bir şeye aptalca yüksek bir bedel öder.

Büyük aptal teorisi bir insanı çok zengin yapma potansiyeline sahip olsa da, değerinden daha fazlasını ödemek her zaman risklidir. Ancak, insanlar yatırımları konusunda rasyonel değildir ve geçmişin ekonomik derslerini öğrenmezler. Bu nedenle de başkalarının yaptığı hataları yapmaya devam ederler. Daha büyük aptal teorisine iyi bir örnek, Bitcoin çılgınlığıdır.

Daha Büyük Aptal Teorisi ve Bitcoin Çılgınlığı

Tipik olarak, bir varlığın değeri, vereceği getiriler dikkate alınarak hesaplanır. Hisse senetleri için bu bir temettüdür. Bununla birlikte, Bitcoin için böyle bir şey asla söz konusu değildir. Çünkü onun bir varlık olarak değeri sıfırdır. Onu altın veya petrol gibi bir meta olarak da düşünebilirsiniz. Ancak tam olarak bu da doğru değildir. Sonuçta altın ya da petrolün bir kullanım alanı, bir değeri vardır. Kıtlık durumunda değerleri yükselir. Ancak bu durum bitcoin için geçerli değildir. Kripto paranın gerçek bir değeri yoktur. Sadece bir bilgisayar ağında depolanan kod satırlarından oluşur. Öyleyse neden Bitcoin piyasa tarafından bu kadar yüksek değer görür?

EŞŞEK BORSASI…

Köylü Ahmet eşeğini satmaya karar vermiş.Kıymeti taş çatlasa 50 TL lira etmeyen eşşek için pazarlık payı da ekleyerek 100 lira fiyat koymuş.Komşu köyden acilen eşşeğe ihtiyacı olan Mehmet Ağa 100 TL ödeyip eşşeği pazarlıksız satın almış. Köylü Ahmet eşşeğini satmasına satmış ama akşam da gözüne bir türlü uyku girmemiş.

Gece boyunca düşünüp, durmuş.”Mehmet Ağa 50 liralık eşşeğe niye 100 lira verdi?”!!!!!… diye.İçi rahat etmeyince ertesi gün eşşeğini geri almaya karar vermiş.Pazara gitmiş Mehmet ağayı bulmaya. Bir de ne görsün eşşek 200 liradan satışa çıkarılmış…

Bi kere içi rahat etmemiş, geri alacak eşşeğini…200 lira ödeyip geri almış eşşeğini (pazarlıksız.).Aynı olay bu defa Mehmet Ağa’nın başına gelmiş, o da uyuyamamış. “Allah allaaaah, Ahmet niye 100 liraya sattığı eşşeği 200 liraya geri aldı var bu işin içinde bir iş…” diye gece boyunca düşünüp, durmuş.O da ertesi gün eşşeği geri almaya karar vermiş. 400 lira vererek geri almış eşşeği…

Bu alışveriş her gün fiyat arta arta devam etmiş. Bir kaç gün sonra pazara bir başka köyden Hüseyin gelmiş. Hüseyin pazardaki kalabalığın arasına dalınca bir de ne görsün ; “al, al, al, sat, sat, sat” bağrışmaları arasında bir yaşlı eşşek ve bu eşeğin tam 1.000 TL satış fıyatı…Yanındakine sormuş, “Hemşehrim, nedir bu? Bu yaşlı eşşek 1 000 lira eder mi yahu?”

Adam hemen yanıtlamış;”Valla grafikler ortada, bu eşşeğin fiyatı bir haftada 50 liradan başladı, 950 liraya geldi. Şöyle bir teknik analizinebakarsan görürsün. Eşşeğin fiyatı 1 000 direncini bi kırarsa,

1.500 liraya kadar yolu var…….