Havaların ısınmasıyla birlikte kadınların zorlu tarla mesaisi başladı.

Çivril’in önemli tarım ürünlerinden biri olan şeker pancarında çapa zamanı geldi. Havaların ısınmasıyla başlayan çapa mesaisinin baş aktörü ise kadınlar.

Ovanın büyük bir kısmında ekimim yapılan şeker pancarı tarlalarında çalışan kadınlar, sıcak havaya rağmen akşam saatlerine kadar çapa yapıyor. Sabahın erken saatlerinde başlayan tarla mesaisi akşam 18.00’e kadar devam ediyor. Yemeklerini de tarlada yiyen kadınlar eve döndüklerinde ise ev işleri ve hayvanlarının bakımı ile ilgileniyor.

Sabah erken saatte kalkıp, eşinin ve çocuklarının yemeklerini hazırladıktan sonra tarlaya çalışmaya gelen kadınlar yaptıkları işin zorluğundan bahsederek “yaptığımız iş zor ancak herkes evin idaresne elinden geldiğince katkı sağlamak zorunda. Çoğu zaman da birbirimizin tarlalarına yardım için geliyoruz ve yardımlaşarak dönüşümlü tarla işlerini hallediyoruz. Sıcakta çalışmak zor. Sabah başladık mı öğlen yemeğine kadar devam ediyoruz çapa sürekli eğilerek yapıldığı için belimiz çok ağrıyor. Ağrı bir taraftan sıcak bir taraftan zorlanıyoruz ama işimiz bu. Köy hayatı böyle tarladan sonra eve gittiğimizde ise evin işleri ve hayvanlarımızın bakımı oluyor” dediler.

PANCARDAN SONRA HAŞHAŞ

Bahar mevsimi ile birlikte tarla işlerinin başladığını belirten kadınlar “köy hayatı kışın evde geçer hayvan bakarız. Havalar ısınmaya başladı mı tarla ekim dikim çapa başlar. Şimdi pancar çapalıyoruz. Bu bitince afyonlar olur onlara başlarız. Sonra sebze meyve başlar, buğday arpa derken güz mevsimi gelir herkes işini bitirir” dedi.

Editör: Haber Merkezi