ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Çivril Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısı yapıldı.

Meclis toplantı salonunda yapılan toplantıya CHP meclis üyesi Gönül Emre ile AK Parti meclis üyesi Turgay Bilgin katılmadı.

Meclis başkanı Niyazi Vural başkanlığında toplanan Şubat ayı meclisinde, gündem maddelerinin görüşülmesine başlamadan önce üç ek gündem maddesi görüşülmek üzere oylandı. Meclis üyeleri iki maddenin oy birliği ile meclis gündemine alınmasını ve mecliste görüşülmesi kararı aldı.

Millet ittifakı meclis üyeleri, Başkan Niyazi Vural’ın 90 Milyon borçlanma yetkisi istediği gündem maddesinin meclis gündemine alınmasına çekimser oy verdi. Borçlanma yetkisi gündem maddesi AK parti ve MHP’li üyelerin oyları ile Şubat ayı meclis gündemine alındı.

Gündem maddelerinin görüşülmesine başlamadan önce gündem dışı söz alan CHP grup başkan vekili Semih Dere, İYİ Parti grup başkanvekili Koray Eren ve MHP grup başkanı Lütfi Karaman Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlara ve enkaz altında kalanlar ile depremden etkilenenlere başsağlığı ve geçmiş olsun dikellerini ilettiler.

Ek gündem maddelerinin meclis gündemine alınmasının ardından Şubat ayı meclis toplantısı başladı.

10 gündem maddesi yapılan oylamalar ile ilgili komisyonlara gönderilirken Şubat ayı meclis toplantısının 10 Şubat Cuma gün yapılması kararı alındı.

İKİNCİ OTURUM YAPILDI

10 Şubat 2023 Cuma gün yapılan İkinci oturum ile Şubat ayı meclis toplantısı tamamlandı. Komisyon kararlarının oylandığı meclis toplantısına CHP’li meclis üyesi Nuri Özen ile İYİ Partili Koray Eren mazeretleri sebebiyle katılmazken CHP’li meclis üyesi Gönül Emre ile AK Partili meclis üyesi Özkan Avcı katılmadı.

Meclis başkanı Niyazi Vural meclis toplantısı öncesi Kahramanmaraş’ta yaşanan ve 10 ili etkileyen deprem bölgesine gönderilen yardımlar ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çivril belediyesi olarak deprem bölgesine 5 personel ile 8 tır erzak ve eşya gönderdiklerini belirten başkan Vural “oraya giden arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla devletin bütün birimleri enkaz kaldırma ve göçük altında kalan vatandaşlara ulaşmak için aralıksız çalışıyor. Tüm ülke birlik içinde elinden geleni yapıyor” dedi.

Konuşmaların ardından komisyonlara gönderilen gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

90 MİLYONU ÇİVRİL’E HİZMET İÇİN KULLANACAĞIZ

Başkan Niyazi Vural’ın 90 MİLYON Lira borçlanma yetkisi istediği Plan Bütçe komisyonuna gönderilen gündem maddesine komisyonda CHP ve İYİ partili meclis üyelerinin ret oyu verdi. Komisyonda muhalefet tarafından onaylanmayan borçlanma ile yapmak istedikleri planları, projeleri anlatan Başkan Niyazi Vural, “bu parayı milletimizin bizlere bir emaneti olarak biliyoruz ve burada yetimin hakkını yedirmeden en güzel şekilde Çivrilmiz’in hizmetleri için kullanacağımıza sizlerin de bir tereddüdü olmadığını biliyorum takdir meclisindir. Biz bu parayı bulacağız ve Çivrilli hemşerilerimize vaat ettiğimiz projeleri gerçekleştirmek için durmadan çalışacağız.” Dedi.

HİZMET İÇİN 13 AY KALDI

90 MİLYON Lira borçlanma yetkisinin istendiği gündem maddesinin komisyon raporu ile ilgili CHP grup başkan vekili Semih Dere söz aldı. Semih Dere, “Çivril’e yapmayı planladığınız projeleri hep birlikte dinledik. Önümüzde tam 13 ayınız var. 13 ayda bu projelerin yapılıp bitirilmesini umut ediyoruz. Bu anlamda tüm gücümüzle sizi destekliyoruz. Ama her geçen gün bu konudaki inancımız kayboluyor.

PROJELER 2023 YILI BÜTÇESİNDE ZATEN VAR

90 milyonun komisyonda reddedilme sebebi, Bu paranın nerelere harcanacağına dair hiçbir planlamanın hiçbir fizibilite raporunun, hiçbir hazırlığın olmadığını gördük. Komisyonda mali işler daire başkanımıza sorduğumuzda, aylık belediyemizin borç ödeme kapasitesinin 1 milyon 100 bin lira civarında olduğunu öğrendik. Sadece anaparayı geri ödemesi için en az 90 ay, faizi ile birlikte ise 120 aya yani on yıla varan bir borçlanma bu. 90 milyonun içinde bahsettiğiniz GES yatırımı 13-14 milyon lira civarında tutuyor. Bunun dışında söylemiş olduğunuz projeler zaten performans planında yer alan ve zaten 2023 yılı bütçesine dahil etmiş olduğunuz projeler. Yani 250 milyon TL’nin içerisinde bizden talep etmiş olduğunuz ve bu meclisin o bütçeyi onaylamış olduğu projeler.

Siz bu projeleri 15 milyon lira borçlanmayla gerçekleştireceğinizi söylemiştiniz. 15 milyon borçlanma yapıp GES haricinde bütün bu saydığınız projeleri yapacağınızı söylediniz. Bütçe yapılırken hedeflenen sosyal tesisler, yollar için bütçe ayrıldı. Şimdi diyorsunuz ki doğalgaz çalışmasından kazılan yollar yapılacak, mahallelere sosyal tesis yapılacak. Yolların kazıldığı ya da kazılacağı bugün belli olmadı. Mahallelere yapılacak tesisler bugün plana alınmadı. Dolayısıyla bunların haricinde bir tek ekstra 15 milyon liralık GES projesi çıktı diyebiliriz ve biz bu 15 milyon liraya evet diyebileceğimizi de belirtmiştik zaten ama diğerleri sizin 250 milyon liralık bütçenin içerisinde yapmayı taahhüt ettiğiniz, bizlere söz verdiğiniz ve bizden onay aldığınız projeler. Şimdi ekstradan 75 milyon lira daha borçlanarak yapabileceğiniz söylüyorsunuz.

ÖNCE 250 MİLYONU HARCAYIN

2023 yılı bütçesinin üzerinden sadece 1 ay 10 gün geçti. Bu 1 ay 10 günde 75 milyon bir sapmamız var. Bizim korkumuz 2-3 ay sonra bu 250 milyon lira borçlanmaya, 500 milyon borçlanmaya doğru gider mi? Biz bunlardan endişeleniyoruz. Elbette getiri olacak belediyeye geri dönüşü olacak yatırımlarla ilgili her zaman arkanızdayız. Ama bu meclisin, Çivril halkının size bu projeleri gerçekleştirmek için vermiş olduğu 250 milyon liralık bütçeyi ilk önce harcamanız daha sonra yetmemesi halinde, insanların yapılanları da görmesi halinde borçlanma talep etmenizi rica ediyoruz. Meclis üyelerine de özellikle tekrar belirtmek istiyorum, belediyemizin mevcut kredi ödeme kapasitesi aylık 1 milyon 100 bin lira, Çivril’in 10 yılına mal olacaksınız.”

CHP grup başkanvekili Semih Dere’nin konuşmasının ardından Başkan Niyazi Vural borçlanma yetkisi istediği gündem maddesini Plan Bütçe Komisyonundan geldiği şekli ile oylamaya sundu. CHP’li meclis üyelerinin borçlanma yetkisini mecliste oylanma isteği karşısında başkan Vural borçlanma yetkisini meclise sordu.

Yapılan oylamada AK partili ve MHP’li meclis üyeleri 90 MİLYON Lira borçlanılması maddesine evet oyu verirken İYİ Parti ve CHP’li meclis üyeleri borçlanmaya Hayır oyu verdi. Gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Editör: Haber Merkezi