Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs, sonbahar aylarıyla birlikte etkisini arttırdı. Dünyanın pek çok ülkesinde kısıtlamalar yeniden başlarken; Çivril’deki hasta sayındaki artış hız kesmiyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI TEHLİKEDE

Kurallara çok dikkat edilmediği için Çivril’de vaka sayısındaki artış sürüyor. Hastanede oluşan uzun kuyruklar ve sosyal mesafenin olmaması sağlık çalışanlarının da hayatını tehlikeye atıyor.

Karantina kurallarına uymayan ve hastanede bir hastalığı sebebiyle muayene olan vatandaşlar orada çalışanların da hayatını zora sokuyor.

Hastane kuyruğunda bekleyen pozitifli hastaların tehlike saçtığını iddia eden vatandaşlar; “Hastane kuyruklarında bekleyen bazı hastaların test sonuçları pozitif çıkabiliyor. Bırakın normal muayene kuyruğunu, şüpheli görülen hastaların sürüntü verme kuyruğuna sokulması bile başlı başına bir tehlike oluşturuyor. Çivril’de vaka sayısının artmasının en büyük sebebi dikkatsizlik ve vurdum duymazlık. Hastalığın ciddiye alınmamaya başlanması da bu sayının artmasının nedenleri arasında. Bu tedbirsizlik sadece vatandaşların değil sağlık çalışanlarının da sağlıklarını tehlikeye sokuyor.” dedi.

MUHTARLARIN BİLE HABERİ YOK

İddialara göre Çivril Devlet Hastanesinde yapılan covid-19 testi pozitif çıkan vatandaşların temaslı olduğu kişiler kontrol altında tutulmuyor. Sadece temaslı vatandaşın kendisine söylenerek evde kalmasının beklenmesinin yanlış olduğunu söyleyen vatandaşlar; “Bir aileden bir kişide pozitif çıkması demek diğer aile bireylerinin de pozitif riski altında olduğu anlamına geliyor. Pozitifli vatandaşla diğer aile bireyleri aynı evde kalıyor ama bu kişinin dışarıya çıkıp çıkmadığını kimse kontrol etmiyor. Çoğu muhtarların bile mahallesinde kimin pozitif olduğu kimlerin temaslı olduğu için dışarıya çıkmaması gerektiği ile ilgili bilgisi yok. Bu virüsle mücadele edilecekse muhtarlara da sorumluluk verilerek temaslı kişilerin karantinada kalmaları sağlanmalı yoksa pozitif çıkan evde kalsa da virüs evde kalmıyor ne yazı ki.” ifadelerini kullandı.

Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural, kasım ayı olağan meclis toplantısında hastanede yoğum bakımda yatan hasta sayısının 30 olduğunu ve 325 kişinin de testinin pozitif çıktığını açıklamıştı. Bazı kaynaklar ise bu sayının çok daha üstünde vaka sayısının olduğunu iddia ediyor.

Covid-19’un Çivril’de azalması için tedbirlere uyulması ve maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat edilmesi büyük önem taşıyor.

Editör: Haber Merkezi