Gölde tarımsal sulamada kullanılan su yetersiz geldikçe çiftçi ürün çeşitliliğini değiştiriyor.

Tarımsal sulama suyu biten Çivril ovasında çiftçi girdi maliyetleri ve susuzluk nedeniyle arpa buğday ekimine ağırlık vermeye başladı.

Silajlık mısır ve Ay çekirdeği merkezi konumundaki Çivril’de son yıllarda yaşanan tarımsal sulama sorunu çiftçiyi arpa buğday ve şeker pancarı ekimine yöneltti.

EKİM ÇOK AMA REKOLTE DÜŞÜK

Yeterli sulama yapılamadığı için yeterli verimin alınamadığını kaydeden Cengiz Tarım Ürünleri yetkilisi MHP Çivril İlçe Başkanı Lütfi Karaman, “Çivril de mısır ve ayçiçeği ekimi çok fazla ama alınan ürün çok düşük oldu. Kuraklığın etkisi ile hem de girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeni ile artık çiftçilerimiz daha düşük maliyetli ve daha çok kazandıran ürünlere yöneliyor. Geçen sezon 80 bin ton civarı mısır ekimi yapılırken bu sene çiftçiler mısır yerine arpa buğday ya da pancar ekmeyi tercih ediyor.” Dedi.

TOPRAĞI YORAN ÜRÜN EKİLİYOR

Çivril’de bir sezon içinde iki ürün hasat edildiğini ve bazı ürünlerin toprağı çok yorduğunu ifade eden Karaman, “Çivrilimizde toprağımız çok bereketli. Çiftçi bir senede iki ürün hasat edebiliyor. İki ürün hasat ederken toprağı yoran ürünler ekilince verim düşüyor. Örneğin mısır ve ayçiçeği toprağı çok yoran ürünler arasında. Çivril’de de şimdiye kadar bu iki ürünün de ekimi çok fazla yapıldı. Ürünün rekoltesinin her geçen gün daha da azalmasına bir de susuzluk ve gübre gibi maliyetlerde de artış olmasıyla çiftçimiz daha az maliyetli ve toprağı yormayacak ürünlere yönelmeye başladı.”dedi.

HANGİ ÜRÜN PARA EDERSE O EKİLİYOR

Hangi ürün para ederse herkesin o ürüne yöneldiğini söyleyen Karaman, “Bizim çiftçimizin yaptığı en büyük yanlışlardan birisi de plansız ekim yapması. Bir ürün para ettiği zaman tüm çiftçiler o ürüne yöneliyor bu seferde ürün çokluğunda ürün para etmiyor. Mesela çekirdek para ediyor diye geçen yıl 15 bin ton civarı beyaz çekirdek ekildi. Geçen yıl siyah çekirdek 10-12 lira arasında satılırken beyaz çekirdek de 5-6 liralardan satıldı. Bu sene 5 bin tok kadar ayçiçeği ekimi yapıldı ve bunun içinde beyaz çekirdek ekimi yok denecek kadar az yapıldı. Busene çekirdek fiyatı ise 25-30 lira arasında alıcı buldu. Yani Çivril’de bir sene çok ekilen ürün ertesi sene az ekiliyor ya da tam tersi az ekilen ürün para edince ertesi sene tüm çiftçi o ürüne yöneliyor. Bu plansızlık hem beklediği rakamlarda ürün satamadığı için çiftçiye zarar veriyor hem de toprağa zarar veriyor.”dedi.

İŞÇİ MALİYETLERİ ÇOK ETKİLİ

Çivril’de çok yetiştirilen haşhaş ekiminden de çiftçilerin uzaklaştığını kaydeden Lütfi Karaman, “Çivril de geçen yıl 3 bin 500 ton civarında sarı ve siyah haşhaş üretimi yapılmıştı ve fiyatı 17-20 lira arasındaydı. Bu sene 2 bin 500 ton civarında ürün hasat edildi ve 30 liradan alımı başlanıp bu rakam 55 liralara kadar çıktı. Önümüzde ki sene haşhaş ekimi daha da az olacak. Çünkü diğer ürünlere göre haşhaş daha zahmetli ve daha maliyetli bir ürün. Haşhaş ekimi yapıldıktan sonra çapa yapılıyor ve bunun için işçi çalıştırılıyor. Bazı çiftçiler ikinci çapasını da yaptırıyor bu da yine işçi maliyeti demek. Hasat zamanı geldiğinde kozakların kırımı için yine çalışacak bu da bir maliyet. Maliyetleri düşürmek için çiftçi haşhaşa biraz daha mesafeli duracak.”dedi.

HAYVANCILIK ÜRÜN YELPAZESİNİ BELİRLİYOR

Çiftçinin ne ekeceğinde hayvancılığın öneminin arttığına dikkatleri çeken Lütfi Karaman, “Çivril de günden güne hayvancılık artıyor. Et ve süt para edince çiftçi hayvancılığa yöneldi. Hayvanların yiyeceği samanını karşılamak için çiftçi arpa buğday ekmeyi tercih ediyor. Arpa buğday diğer ürünlere göre işçilik istemeyen daha kolay yetiştirilebilen ürün. Pancar da öyle. Pancar da hem toprağı yormuyor hem para ediyor. Hem de küspesi yapılarak hayvancılıkta kullanılabiliyor. Şimdi çiftçi 2023 pancar kotasının açıklanmasını bekliyor. Kotaya göre hangi ürünü ekeceğini belirleyecek.” Dedi.

2023 YILI TÜM ÇİFTÇİLERİMİZE BEREKET GETİRSİN

Çiftçilerin yeni yıllarını tebrik eden MHP Çivril ilçe Başkanı Lütfi Karaman, “2023 yılının tüm vatandaşlarımıza hayırlar getirmesini ve tüm çiftçilerimiz açısından bereketli bol kazançlı bir yıl olmasını dilerim.”ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi