Denizli Büyükşehir Belediyesi, Çivril Belediyesi, Çivril İlçe Tarım Müdürlüğü ve Çivril Ziraat Odası’nın iş birliği ile “Elma Paneli” düzenlendi.

Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleşen panele Bornova Zirai Mücadele Araştırma Ens. Müdürlüğü Toksikoloji Uzmanı Hakan Örnek, Entomoloji Uzmanı Dr. Mehmet Fatih Tolga, Kalibrasyon ve Alet Makine Uzmanı Dr. Öncül Kaangün Caner’in konuşmacı olarak katılırken Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, elma üreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

  • ÇİVRİL’DE ELMA PANELİ

Panelde konuşan uzmanlar elma entegre ile mücadele, elma İç kurdu zararlısı ile biyoteknik mücadele, zirai ilaç kalıntısı ve ilaçlamada kalibrasyon konuları hakkında bilgiler verdiler.

Program başlamadan önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Çivril İlçe Tarım Müdürü Ahmet Kocakaplan konuşmasında; “Elma sektörü, bir yanlışın tüm doğruları götürdüğü sektördür. Onun için değerli hocalarımızı ne kadar dikkatli dinlersek, o kadar yanlışlardan arınmış oluruz.” dedi.

VURAL, “TOPRAKLARI ÇORAKLAŞTIRDIK”

Panele katılan elma yetiştiricisinin azlığından ve çiftçilerin ben bilirimci yaklaşımlarından duyduğu üzüntüyü dile getiren Çivril Belediye Başkanı Niyazi Vural panelde yaptığı konuşmasında şunları kaydetti; “Biz Çivril Belediye Başkanlığı olarak elmadan da, çekirdekten de satılsa da satılmasa da sorumluyuz. Bunun bilincindeyiz. Geçen yıl Çivril’imizde bu bölgenin kirazı para etmedi. Bizde kendimize ait kiraz ağaçlarını söktük. Ama biz şunu biliyoruz. Meyvecilikte kaliteli ürün, iyi yetiştirilen ürün her zaman için değerini bulur. Bizim topraklarımız hem meyvecilikte, hem sebzecilikte, Türkiye’nin en kıymetli en verimli arazilerindendir. Bizler bunun farkında ve bilincinde olmalıyız. İstanbul’dan, Bursa’dan, İzmir’den büyük firmaların arazi satın aldıklarını duyuyoruz. Neden? Çivril’imiz Türkiye’nin en verimli arazilerine sahip, güneşimiz var, toprağımız güzel, suyumuz var. Bu araziler bilinçli bir şekilde tarım faaliyetine geçirebilirsek en kaliteli ürünleri en güzel şekilde yetiştirebilirsek ve bunları satmak için kooperatiflerimiz tekrar faaliyete geçirebilirsek Çivrillimiz yıllardır kazandığı gibi bundan sonra da kazanmaya devam edecektir. Değerli hocalarımız İzmir’den kalkarak buralara kadar gelmişler. Ayaklarınıza sağlık. Tabi biz Çivril’de bu tür toplantılarda katılımın düşük olmasından dolayı hep üzüntü duyuyoruz. Bizim çiftçimiz, “Biz işi gerçekten çok iyi biliyoruz” diyor. Ama yıllardır aynı topraklara ayçiçeği eke eke topraklarımızı çoraklaştırdık, kalitemiz düştü, verimimiz düştü.

Türkiye de meyvecilik üretimine ilk başlayan ovalardan biriyiz. Bizden sonra başlayan yerler bizi üzülerek belirtmeliyim ki bizi solladı. Biz Çivril Belediyesi olarak belediye tarihinde ilk defa Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurduk. İnşallah bu müdürlüğümüzü de gerçek anlamda çiftçimize, köylümüze faydalı çalışmaları yapacak hale getireceğiz. Bunun için Ziraat Odası Başkanım sağ olsun, İlçe Tarım Müdürüm sağ olsunlar. Çok iyi bir ekiple Çivril’imizi tarımda marka yapmak istiyoruz. Bu tür toplantılara katılımların artmasını istiyoruz. Sayın hocalarımızı can kulağıyla dinleyip burada öğrendiklerimizi de arazimizde uygulayarak, Çivril’imizi tarımda, meyvecilikte ve sebzecilikte hak ettiği konuma getirmek istiyoruz.”

ÇİVRİL’DE ELMA PANELİ

ELMADA 4. SIRADAYIZ

Konuşmacı olarak katılan Denizli Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ali Yılmaz şunları kaydetti; “Çivril imiz uyandırmak istedik. Neden uyandırmak istedik? Çünkü yapılan bir takım yanlışlar var eğer bu yanlışı düzeltmezsek hiçbir şekilde ürünü pazarlamayacağız, rekabet şansımız olmayacak. Bizden sonraki gelen nesillere güzel bir su, güzel bir toprak, güzel bir çevre bırakmak az olacağından vicdani sorumluluk hissettiğimden dolayı, buradayım. Ben şahsen Çal’lıyım, bu yörenin insanıyım. Şuan elmacılığın sürdürülebilirliliği ile ilgili çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz.

Denizli üzümden sonra en çok elma üretilen bir illimiz. Denizli’de 71 bin dekarlık alanda 289bin tonluk bir üretim yapıyoruz ve Çivril bunun 55 bin 900 dekarlık alanla ilk sırada yer alıyor. Elmanın anavatanı Çivril. Ama elmanın güzelini yapmalıyız. Rekabet gücü olan elmayı üretmeliyiz ve üzerimize düşeni yapmak zorundayız.

İller bazında bakıldığında 43 Milyonluk bir getiriyle elma üretimi yapılmaktadır. Denizli elma üretimi olarak 6. sırada yer alırken elmadan elde edilen gelir olarak 4.’üncü sıradayız. Bu da demek oluyor ki çok verimli topraklara sahibiz.

Üreticilerin en büyük sorunu iç kurdu ve kara leke. biz buna çözüm bulmak için buradayız.

Şahsım olarak bu bölgeye apayrı bir ilgim var. Ve burada doğru üretimi yapılmadığı kamaatindeyim. Bu üretimle bizim rekabet şansımız yok. Hiçbir firma almaz. Neden almaz? Çünkü alan firma içerisinde kaç tane ilaç kullanıldığını analizini yaparak ürün tercih ediyor. Eğer siz on tane ilaç kullandıysanız bizden almaz gider başka bir yerden alır. Zaten yurtdışı pazarlarını kaybetme nedenlerimizden biri bu.

İç kurdu ve kara leke sorunu önemsiyoruz. Denizli Büyükşehir Belediyesi, Çivril Belediyesi, Çivril İlçe Tarım Müdürlüğü ve Çivril Ziraat Odası bir araya geldik ve sizin için seferber olduk. Denizli de 26 istasyonumuz var bunun 9 tane Çivril’de. Burgurla, Çıtak, Emirhisar, Karayahsiler, Bucak, Sereselli, Yuvaköy, Gümüşsu, İmrallı’da. Kontrollü bir şekilde, metotlara uyarak bu çalışmayı yürüteceğiz, başarıya ulaşacağız. Biz kararlıyız, siz için bunu yapacağız. Yapmak zorundayız.”

İNSAN HARİÇ HER CANLI DOĞAYA FAYDALI

Bornova Zirai Mücadele Araştırma Ens. Müdürlüğü Toksikoloji Uzmanı Hakan Örnek; Elmaya, üzüme attığını şey ilaç değil zehirdir. İşini gücünü bırakıp, tarlasının tapanını bırakıp buraya gelen çiftçi arkadaşlara teşekkür ediyorum. Buraya gelip yapmak istediğimiz şey bir farkındalık yaratmaktır. Toksikoloji bilimi bir zehir bilimidir. Yani; organizmalar üzerindeki olumsuz etkilerini içeren bir disiplin ve toksinlere ve zehirli maddelere maruz kalma teşhisi ve tedavisi uygulamasıdır. Mevcut toksikoloji anlayışımız bir toksik kimyasalın belirli bir gıda ürününde bırakabileceği maksimum kalıntı miktarının ne olması gerektiğini bilmemiz ve buna bir sınırlama getirmemiz.. Maksimum kalıntı miktarları; gıda ürününe, pestisitin toksikolojik özelliklerine, pestisitin ne sıklıkta uygulandığına, gıda ürününün ne şekilde tüketildiğine ve beslenme alışkanlıklarına göre değişiklik gösterebiliyor Doğada kimyasal olmayan hiçbir şey yok. Zehirli olanla zehirsiz olan şey arasındaki tek fark miktar. Bütün maddeler fazla miktarda alındığı zaman zehirlenir. Mutfağın olmazsa olmazı nedir tuzdur. Tuzu fazla alırsanız ölürsünüz. Neyimiz var elmamız. Çivril’in elması Avrupa’ya kadar duyururmuş. Ancak dünya’nın hiçbir yerinde kilo ya da gramında bir şey yok. Miligram vardır. Nasıl zehirleniyoruz. Elmaya kükürt atıyoruz. Bir canlı olarak soluyoruz. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki zehiri soluyoruz. Dünyada her canlının doğaya bir faydası var, sadece insan hariç. Hangi canlıyı doğadan çekerseniz düzeni bozuluyor. İnsanı doğadan çekerseniz sistem düzeliyor. Dünyanın en hasta olan milleti sizsiniz. Suriyelilerden daha fazla hasta olduğunu biliyor musunuz? Türk toplumu Suriyelilerden daha fazla hasta oluyor. Türk toplumu Suriyelilerden daha fazla ilaç kullanıyor. Hayatta en önemli şey bilgi. Türkiye de en ucuz şey bilgi. Etrafında kanser olmayan bir kişi var mı? Eşi, dostu, arkadaşı mutlaka var değil mi? Bayilerimizin %90 kanserdir. Kimyasal ilaçların arasında akşama kadar oturmakta ve o havayı solumakta. Eve gidiyor ne yapıyor, çocuğunu kucağına alıyor. Kıyafetlerden bile bulaşabiliyor. Çiftçi arkadaşlarım uygulama yaparken kıyafet giyer misiniz? Ben dünyanın en güzel domatesini, elmasını üretiyorum. Tarım bakanlığı bizimle gurur duyuyor. Çiftçilerin işi çok zor. Hepimizi ilgilendiren kronik zehirlenme. İmalattan başlar esasında imalattan da başlamaz. Laboratuar işlemler sırasındada yaşanan zehirlenmeler oluyor. 100 bayi ve bu bayide çalışan kişiler. Alınması satılması tüketilmesi ile kronik olarak zehirlenmesi. Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda Örgütü işte bu yüzen var.” Dedi.

Panel, tarafların karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi