ÇİVRİL HEPİMİZİN

Merhaba

Geçen haftaki yazımda yerelde neler yapılmalı sorusuna, çok amaçlı bir klüp kurgusundan bahsetmiştim. İlgi çekmiş. Demek ki ciddi bir gereksinimmiş. Eh, devam edelim o zaman.

Ben şehir merkezinde yaşıyorum.betonun içinde,”yeşil Çivril “de!! Çocukluğumdan bu yana istasyona dek uzanan, ağaçlarla kaplı, yazları, tüm ilçe sakinlerinin gece gündüz oturup sohbet ettiği, buluştuğu Çivril ölçülerine göre devasa sayılacak bir alana yayılmış “parkımız” dediğimiz yeşil bir cennetimiz vardı. Çeşitli zamanlarda onarımdan, yeni düzenlemelerden geçse de yaz aylarında hep bir kalabalıktı. Sanırım, çevresindeki esnaflar için ciddi bir ekonomik gelir sağlıyordu. Bugün, içinde iki devasa bina barındıran, lüks görünümlü pahalı fiyatlarıyla halkın yanaşamadığı bir yere dönüştü. Ne dersiniz? Sizce, yerel bir yönetim toplumsal bir ihtiyacı, yüksek kira elde etme uğruna böyle mi görmezlikten gelmeli?

Geçen dönemde “çarşı” diye adlandırdığımız, istasyondan hastaneye doğru şehir merkezinden geçen cadde hayli değişti. Alt yapıların yenilenmesiyle asfalt kaplandı ve inanılmaz genişlikte bir kaldırım yapıldı. Modern bir görünüm kazanıldı mı? Eh, daha bir yeşillendirilse, daha fazla banklar olsa, her daim temiz olsa, araç trafiği yolları kapatmasa, bisikletliler için cadde kenarında emniyet sağlayan bir yol olsa, biraz düzenlemelerle niye olmasın? Öncelikle ne yapmalı o zaman? Her isteyen caddeye arabasını sabahtan akşama park etmemeli mi? nereye koymalılar arabalarını? 7/24 kamerayla korunan, bekçili, güven duyacağınız ucuz bir otopark? Ya da birkaç tane? Öncelikle bu konuda çözüm aramak caddenin görünümünü, ekonomik değerinin artmasını sağlamaz mı?

Kaldırımlara ne dersiniz? Yağmurda, ya da sulandığında yerinden oynamış taşlar, üzerlerine basıldığında tüm suyu paçalarınıza püskürtüyor. Galiba bir ara elden geçirdiler. Hoş büyük bölümü hala aynı duruyor. Büyük şehir Belediyesinin yetki alanındaymış. Belde insanı olarak bu mazerete gülümsemez misiniz? Bu kadar basit bir işin, zor çözümüne.

Şehirde büyük ölçekli iki mesire yeri var,biri şehir merkezine yakın, diğeriyse dağın yamacında muhteşem manzaralı ve gerçekten müstesna düzenlenip yapılmış.Bu yaz her ikisinde de piknik yaptık arkadaşlarla..izlenimimi hiç yazmayayım..Yazık gerçekten..Sahip çıkalım bu iki alana.

Tarım için; Üreticiye pazarlamada yardım edilemez mi? Başka Büyük Şehir Belediyeleri acaba ovanın mahsullerini, kurulacak ya da var olan şirket aracılığıyla alsalar böylesi bir güven anlayışı üreticiyi dolandırıcılardan korumaz mı? Dahası bir hal binası en azından bu korumayı sağlamaz mı? Meraların ıslahına yapılabilecek yardımlar, hayvan üreticilerine katkı yapacağından son tahlilde bu ova ekonomisine yani herkese yansımaz mı? Bunları liberal ekonomiyi savunan bir siyasi görüş mü yapar? Yoksa halkçılığı öne çıkaran karma ekonomiden yana sosyal demokrat bir anlayış mı?

Gençler!! Size yönelik ne var bu ilçede? İyi yetişmenizi sağlayacak, sizi seçkin kılacak hangi projeler sunuluyor size? Kültürel anlamda sizlere katkı yapacak etkinlikler var mı?

Bunlar, bir çırpıda aklıma gelen yerel sorunlar. Gazetede yer sorunu olmasın burada durayım. Sağlığım el verdikçe önümüzdeki haftalarda da yazarım. Umarım, yazdıklarımın eleştirel tarafı öne çıkartılarak “düşmanca” karşılanmaz. Beraberce “içten” yaklaşılır, çözüm aranılır. Çivril hepimizin.

Sağlıcakla kalın.