Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası akıllara, Çivril depreme ne kadar hazır sorusunu getirdi.
Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası akıllara, Çivril depreme ne kadar hazır sorusunu getirdi.
Türkiye’nin yüreğini yakan ve on binlerce kişinin hayatını kaybettiği, on ilin etkilendiği Kahramanmaraş Pazarcık / Elbistan felaketinin yaraları sarılmaya devam ederken deprem bölgesinde bulunan Çivril, depreme ne kadar hazır?
1999 yılında Gölcük, 2020 yılında İzmir’de yaşanan depremlerin acıları ilk günkü gibi kalplerde hissedilirken Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem, fay hattı üzerinde bulunan Denizli ve Çivril’de büyük bir felaket yaşanmadan önce tedbir alması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.
OVA YERLEŞİM PLANINDAN ÇIKARILMALI
Ege Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi coğrafya bölümü öğretim görevlisi Lütfi İhsan Sezer’in Ege Coğrafya Dergisinde 2003 yılında yayımlanan Çivril ve Denizli deprem yöresinde deprem aktivitesi raporunda Çivril de yaşanabilecek olası tehlikeyi ayrıntıları ile anlatıyor.
Öğretim Görevlisi Sezer’in hazırlamış olduğu rapora göre; Çivril-Denizli deprem yöresi, tektonik bakımdan oldukça aktif bir özellik taşımaktadır. Şiddetli depremlere sahne olmuştur ve olmaya devam edecektir. Yörede kaydedilen depremlerin genellikle orta büyüklükte olması, büyük enerji birikiminin gecikmesini sağlaması nedeniyle yöre için büyük bir şanstır. Çok sayıda kısa fayın bulunduğu bu yörede enerji boşalımının yeni uzun bir fay oluşturma ihtimali oldukça zayıftır. Bu durumda, Çivril-Denizli deprem yöresinde, 17 Ağustos 1999 Kocaeli-Gölcük depremi büyüklüğünde bir depremin olamayacağı ifade edilebilir. Buna karşılık, grabenlerindeki kısa fayların harekete geçmesi veya oluşması ve birbirini tetiklemesi sonucu en çok 6,5-7.M arasında 1-2 deprem ya da uzun süreli bir depremin olabileceği belirtilebilir. Çivril-Denizli yöresinde potansiyel sıvılaşma alanı olarak nispeten geniş yer tutan Çivril Ovası ile Büyük Menderes ve Gediz grabenleri deprem zararlarını arttırıcı bir özellik taşımaktadır. Bu gibi ovalık alanların yeni yerleşme ve kentleşme planlarından (varsa) çıkarılması yöre halkının yararına olacaktır. Yöredeki yerleşme birimlerinde can ve mal kaybının en aza indirilmesi bakımından bir seri önlemlerin alınması zorunlu görünmektedir.
BİNALARA DAYANIKLILIK ZORUNLUĞU GETİRİLMELİ
Her şeyden önce Türkiye’nin bütünüyle sahip olduğu yüksek deprem riski gerçeği dikkate alınarak, depremden korunmanın yegâne çaresi olan depreme dayanıklı yapı yapmaya yönelinmelidir. Bu bağlamda, Batı Anadolu, depremsellik ve deprem riski bakımından bir bütün olarak dikkate alınmak suretiyle, normal konutların en az 6.8 M, kamu yapılarının en az 7.2 M büyüklüğündeki bir depreme dayanıklı olarak yapılması zorunluluğu belirtilebilir.
Doğal afetle ilgili yetkili yerel kurullar oluşturulmalıdır.
Arazi kullanımı ve yapılaşma için sağlam mekânlar belirlenerek, tehlikeli alanlar bütünüyle tarıma terkedilmelidir.
Depreme uygun mobilya üretimine başlanmalı ve kullanımına yönelinmelidir.
Konutlardaki tesisat, deprem ve yangın gibi tehlikeler için sık aralıklarla kontrol edilmeli, ağır ve devrilebilir eşyalar duvarlara, tavana ve tabana sabitlenmelidir.
Yatak odaları düşebilir ve kırılabilir eşyalardan arındırılmalı, yataklar pencerelerden uzaklaştırılmalı ya da pencerelere kalın perdeler takılmalıdır.
Halkın bilinçlendirilmesi için eğitim programları hazırlanıp uygulanmalıdır.
Afetzedelere sağlıklı ilk yardım ve kurtarma için, modern araç ve gereçler ile donatılmış afet sağlık ve kurtarma ekipleri oluşturulmalıdır.
Yetkili kurullarca Türkiye’deki yapı-zemin özellikleri ile Türk insanının psikolojisi dikkate alınarak, sağlam zemin üzerindeki sağlam binalarda, dolgu zemin üzerindeki binalarda ve fay hatlarındaki binalarda yaşayan bireylere, güvenli davranış biçimi kazandırabilecek resimli deprem el kitapları ve afişleri ayrı ayrı hazırlanmalıdır.
ÇİVRİL DEPREME NE KADAR HAZIR?
Uzmanlar tehlikenin boyutlarını 20 yıl öncesinden hazırlanan raporla gözler önüne sererken Çivril depreme ne kadar hazır?
Deprem bölgesinde bulunan Çivril’de, Belediye ve hükümet binası çürük. Belirlenmiş ve vatandaşlara bildirilmiş bir Toplanma merkezi yok, Kurtarma ekibi ve koordinasyon merkezi yok.
Çivril’de ki binalar güvenli mi?
Hastane ve okul gibi toplu yaşam alanları yenilenip depreme dayanıklı hale getirildi mi?
Çivril’de tehlike arz eden kaç bina, kaç daire bulunmakta?
Şehir olarak olası bir depreme ve deprem sonrasına ne kadar hazırlıklıyız?
Toplanma alanlarımız yeterli mi, deprem sonrası vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verecek mi ve bu konuda Çivrilliler ne kadar bilgilendirildi?
Eğitimin en öncelikli olmasına istinaden okullarda çocuklarımıza yeteri kadar deprem eğitimi verildi mi?
Deprem Testi nasıl yapılır?
Deprem dayanıklılık raporu nasıl alınır?
Deprem her an gelmeye hazır, peki biz depreme hazır mıyız?