BÖLGENİN TEK ÇİÇEK SERASI OLDU

Çivril’de yaşayan genç kadın, annesinin her hafta çiçek satın almaya gitmesinden esinlenerek çiçek serası kurdu.

Kayınvalidesinin kaktüs sevdasından esinlenen genç kadın kendi serasını kurdu. 1400 metrekare kapalı alanda 500 çeşit çiçek yetiştiren kadın “bu iş benim için artık sevda” dedi.

ÇİÇEK SEVGİSİ SERA YAPTIRDI

Çivril’de yaşayan iki çocuk annesi Ebru Tuna evin bahçesinde kurduğu serada 500 çeşit çiçek yetiştiriyor. Kayınvalidesinin ilçe pazarından her hafta aldığı kaktüslerden esinlendiğini ifade eden genç kadın “kayınvalidem çiçekleri çok seviyor. Her hafta pazardan kaktüs alırdı. Orada gördüğüm çiçekler hoşuma giderdi şimdi onları yetiştirip satıyorum. Hobi olarak başladım, üretici oldum” dedi.

ÇİÇEK SEVGİSİ SERA YAPTIRDI

İğdir mahallesinde bulunan evinin arkasındaki bahçeye eşiyle birlikte önce 400 metrekare bir sera kurduklarını belirten Ebru Tuna “eşim pazarlama sektöründe çalışıyordu. Kayınvalidemle yine bir gün çiçek almaya gittiklerinde çiçek satan esnaf annemin her hafta çiçek almasından esinlenerek serasında bulunan kaktüslerin hepsini satacağını söylemiş. Eşimde seraya bakmaya gitti geri geldiğinde seradaki tüm çiçekleri aldığını söyledi. Önce şaşırdık, o kadar çiçeği ne yapacağız diye düşündük. İnternetten bakarak çiçekleri muhafaza edecek bir yer yaptık. Sonra ısıtma sistemi kurduk sonra raf yaptık derken ilk etapta 400 metrekare kapalı alan yaptık ve çiçek yetiştirmeye başladık. Küçük küçük ekleme yaparken kocaman bir yer yaptık” dedi.

ÇİÇEK SEVGİSİ SERA YAPTIRDI

Müşteriydik, üretici ve satıcı olduk

Çiçek alıcısı durumundan üretici ve satıcı durumuna gelmekten mutlu olduğunu ifade eden Tuna “ Elimizde o kadar çok çiçek olunca bizde satmaya karar verdik. Çünkü sürekli çiçek çeşidimiz ve sayımız artıyordu. İşide profesyonelce yapmaya karar verdik. Eşim işinden ayrıldı. Kapalı alanımızı yine internetten gördüğümüz videolara göre aldığımız malzemeler ile düzenleyerek uygun bir sera haline getirdik. Isıtma ve iklimlendirme sistemi kurduk. Raf ve paketleme alanımızı yeniledik. Çiçek çeşitlerimizi arttırdık. Şu an toplamda 1400 metrekare kapalı alanımızda 500 çeşit çiçek üretimi yapıyoruz. Çiçek yetiştiriciliği hiç bilmediğimiz bir işti ama şimdi bölgenin tek çiçek serası ve üreticisiyiz, üretmek ve ekonomik olarak kazanç sağlamak sevindirici” dedi.

Kadın üretici olmak ayrı gurur

Kadın olarak işletme sahibi olmak ve üretmenin ayrı bir duygu olduğunun altını çizen Ebru Tuna “sayımız artsa da kadın olarak üretimin içinde olmak ayrı bir gurur kaynağı. Eşimin de desteği ile Denizli’de sayılı Uşak bölgesinde ise tek çiçek üretim serasını kurdum. Hem ev işi hem çiçek üretimine yetişiyorum. Çocuklarımla ilgilenip haftanın belirli günlerinde pazarda ürettiğim çiçekleri satıyorum. Annem, kayınvalidem, eşim ve çocuklarım için sera ve çiçekler hobi alanı benim için mutluluk ve gurur kaynağı” dedi.

Çiçekler çocuk gibi

Çiçek yetiştirmenin çocuk yetiştirmeye benzediğini ifade eden Tuna “çiçekte çocuk gibi, rahat olmak istiyor, ilgi istiyor, sevgi istiyor. Her çiçekle tek tek ilgileniyoruz. Toprağını saksısını rengine cinsine göre itina ile seçiyoruz. Çocuğumuzu giydirir gibi özeniyoruz. Ortamlarının ısısını sürekli kontrol ediyor ve ayarlıyoruz, nemine bakıyoruz. Bakılan ilgilenilen çiçek rengiyle büyümesiyle fark ediyor. Buda bizi çok mutlu ediyor. Çocuk büyütür gibi çiçek büyütüyor ve büyüdüğünü görünce seviniyoruz” dedi.

Destek ve kredi için müracaat ettim sonuç alamadım

Çiçek üretiminde hobi kısmından üretici olmaya geçişte kadın üreticiler için verilen destek kredilerine başvurduğunu belirten Ebru Tuna “işi büyütmeye ve sera yapmaya karar verince KOSGEB’e müracaat ettik. Geldiler yerimizi incelediler fikir ve projelerimizi dinlediler sonra yerimizin küçük olduğu gerekçesiyle geri çevirdiler. Biz de kendi imkanlarımızla kapalı alanımızı profesyonel sera haline getirdik. İşlerimiz büyüdükçe seramızda büyüdü 400 metrekareden 1400 metrekare büyüklüğüne ulaştık, tekrar müracaat ettik yine yeriniz küçük dediler. Bizde kendi yağımızla kavrulmaya kazandığımızla yatırım yapmaya işlerimizi büyütmeye karar verdik. Şu anda Uşak bölgesinde çiçek üretimi yapan donanımlı tek serayız. Bölgenin çiçek üretimini tek başımıza karşılıyoruz” dedi.

Özel anlar için üretim ve tasarım yapıyoruz

Saksı ve süs bitkisi yanında özel çiçekler ürettiklerini de belirten Ebru Tuna “işimizin büyük bir kısmı süs ve saksı çiçekleri üretmek, ama açılış ve tebrik çiçekleri ile özel anlar ve istekler içinde çiçek yetiştiriyoruz. Sipariş verildikten sonra müşterimiz çiçeğin cinsine göre 1 ya da 2 ay içinde gelip çiçek tamamen yetiştiğinde alıp götürebiliyor bu anlamda da bu hizmeti veren tek işletmeyiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi