14 Ocak 2020 Salı günü ilçe binasında düzenlenen basın açıklamasında genel ve yerel konulara değinen Ünal Karaosmanoğlu ; “Bugün 29 Aralık kongre sonrası yönetim olarak görev paylaşımını yaptıktan sonra ilk basın açıklamasını yapacağız. Basın açıklamasını belirli dönemler halinde genel ve yerel sorunlar hususunda görüş ve önerilerimizi önce Çivril’imizle sonra Denizlimizle ve ülkemizle paylaşacağız. ” dedi.

Öncelikle ülke gündemini değerlendiren Karaosmanoğlu, Kanal İstanbul ve Libya konularına değindi.

Yerel konularda ise Karaosmanoğlu, Miryokefalon filminin Isparta da çekilmesi, Doğalgaz, Devlet Demir Yolları restorasyonu, çocuklara cinsel taciz, seçmeli derslere öğrenci ailelerin, çocukların yönlendirilmesi, Okulların siyasiler tarafından denetlenmesi, belediyenin borçları ve Çivril’in ana cadde görünümünü değerlendirdi.

“DEĞERLERİMİZE BİLE SAHİP ÇIKILAMIYOR”

1994 yılından bu yana Miryokefalon zaferinin yıldönümünün Çivril’de değişik etkinliklerle kutlandığını ifade eden Karaosmanoğlu; “ Tarih sayfasında Çivril’in yer alması konusunda önemli tartışmalar, sempozyumlar, çalıştaylar yapılmakta. 17 Eylül 2018 tarihinde Denizli Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Çatal Çeşme Oda Tiyatrosunda panel düzenlenmiştir. Ve dönemin İlçe Başkanı Gürcan Güven aynen şu ifadeleri kullanmıştır; “Tarih bilgileri, yüzey araştırmaları, ön yoklamalar, mezar taşları ve her şeyi ile beraber Miryokefalon Zaferi kesinlikle Çivril’de olmuştur.” Diyor.

17 Eylül 2019 tarihinde, daha geçtiğimiz günlerde Düzbel Mahallesinde fener alayı düzenleniyor ve yerel yöneticilerimizde ellerinde meşalelerle poz veriyorlar. AKP’nin Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız’da, Denizli Büyükşehir Belediye Yardımcısı Ali Değirmenci, üniversite öğrencileri de katılıyor. 2 Ocak 2020 tarihli Çivril yerel gazetemizde ise zaferin filminin Isparta’da çekileceği ve yapımcılığını Gelendost Belediyesi tarafından üstelendiği ifade ediliyor. Küfi Boğazı ve Düzbel geçidi arasında olduğuna ilişkin 26 yıllık emek ne olacak? Nerede Büyükşehir Başkanlığı? Nerede Çivril Belediye Başkanlığı? Nerede AKP’nin milletvekilleri? Değerlerimize bile sahip çıkılamıyor. Bugün o film Isparta’nın Gelendost ilçesinde çekilir Türkiye’de film vizyona girerse siz Çivril’de bu zaferin olduğunu kanıtlayamazsınız. Onun için 1994 yılından bu yana verilen emekler heba edilmektedir. Bunun mücadelesinin öncelikle siyasi iktidardaki ve kendisini Çivril’li ifade eden grup başkanvekili, milletvekili vermelidir. Büyükşehir, Çivril Belediye, yerel yönetim vermelidir. Film vizyona girdikten sonra geçmiş olsun. Onun için değerlerimizin ayaklar altına alınmasına müsaade edilmemelidir. “ dedi.

DOĞALGAZ 7 SENE SONRA GELECEK

28 Şubat 2019’da Cumhurbaşkanının Denizli ziyaretinde Çivril’e doğalgaz geleceği müjdesi verdiğini ifade eden Ünal Karaosmanoğlu; “Seçim kampanyalarında, seçim arabalarında Cumhurbaşkanının sesi ile bu yılın sonuna kadar Çivril’e doğalgaz geleceği vaat ediliyordu. Benim sade vatandaşlarımda bu algıyla oylarını AKP’ye verdiler. 23 Ekim 2019 ‘da Belediye Başkanı, vekillere teşekkür ediyor. Diyor ki; Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun Çivril’i doğalgaz lisans alanı içerisine aldığını açıklıyor. Ve “doğalgaz şimdiden Çivril’imize hayırlı olsun” diyor. 28 Kasım 2019 tarihinde Şehitler Mahallesinde kazı ve hat çalışmalarının başladığını bildiriyorlar. “Çivril halkına verdiğimiz hiçbir söz hava kalmıyor” diyor belediye başkanımız. Bizim Belediye Başkanımız seçilmiş belediye başkanımızıdır. Şahsıyla, özel hayatıyla ilgili hiçbir zaman söylemimiz olmayacaktır. Bundan sonra bizim söylemimiz Çivril halkına Çivril toplumu adına vaat edilenlerin yerine getirilip getirilmeyenlerin takipçisi olmaktır. Sadece bir eve bağlanıyor ve en fazla dört ev istifade edebiliyor. 27 Aralık 2019 tarihinde Çivril’in milletvekili olduğunu İddia eden vekilimiz “hamdolsun cumhurbaşkanımızın verdiği sözü yerine getirerek Çivril’imize doğalgaz vermeye başladık” diyor. Refahın kalkınmanın göstergesi bütün hanelere ulaştırılması diyor. Hamdolsun tarımda üretimde katkı sağlayan Çivril’e doğalgaz vermeye başladık diyor. Belediye Başkanımız ise ‘külden kömürden kurtarmak istiyorduk. Elam odunu hastalıklara neden oluyordu. Şehitle mahallesinde bir eve misafir olduk. Çivrilliler olarak teşekkür ediyoruz.’ diyor. Ve 18 ay sonra mahalleye, 7 yıl sonra da tüm Çivril’e geleceğini ifade ediyorlar. Hani 2019 sonunda Çivril’e doğalgaz gelecekti? Haberlerde ‘Çivril’de doğalgaz verilmeye başlandı’ manşetleri ile ‘hayırlı uğurlu olsun’ diyordu. Seçime böyle, bu vaatle gitmiştiniz. Bir eve, dört eve, diyelim ki bir mahalleye doğalgaz geldiğinde Çivril’e doğalgaz gelmiş mi oluyor? 2019 yılı sonu itibariyle Çivril’in tamamına yada şehir merkezine doğalgaz bağlanmış olsaydı tebrik ederdim. Basın açıklaması ile de teşekkür eder, şükranlarımı sunardım. Ama toplumu aldatıyorlar. Çivril toplumunu yok sayıyorlar. Belediye başkanlığı sürecinde böyle propagandasında yapmamışlar mıydı? Onun için tarihe not düşmek için bu açıklamaları yapıyoruz, takipçisiyiz.”dedi.

“DEMİRYOLU TEKRAR AÇILMALIDIR”

Devlet Demiryolu İstasyonu zarar ediyor gerekçesiyle 1988 yılında trenlerin kaldırıldığını ifade eden Karaosmanoğlu; “Tren minibüs uygulaması yapılır. 2000 yılında da bu uygulama kaldırılır. 20 yıldır Çivril demiryolu taşımacılığından yoksundur. 2015 yılında belediye tarafından alan satın alınmıştır ve Kültür merkezi meydanı düzenlemesi ile yola çıkılmıştır. 24 Temmuz 2018 tarihinde Denizli Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi Sanat yaşam merkezi yapılacağı ifade etmiştir. Tren istasyonunun olduğu alan 54.000 mertekarelik bir alandır. Bu alana ne yapılacağı açık ve net bir şekilde Çivril halkı bilgilendirilmelidir. Şimdi basında Millet Bahçesi olarak geçiyor. Aslına uygun restorasyon yapılmalıdır. İş bitim süresi dolmuştur, ek süre verilmiş midir? Maliyetinde bir değişiklik olmuş mudur? Çivril Sütlaç demiryolunun tekrar hizmete girmesi için çaba gösterilmelidir. Bu maksatla orijinalliği bozulmamalıdır. Büyükşehre devri asla düşünülmemelidir. Hedef aslına uygun restore edilerek Devlet demiryolunun tekrar açılması olmalıdır.” Dedi.

”YURTLAR YEREL YÖNETİCİLER TARAFINDAN DENETLENMELİ”

Yurtlarda çocuklara yönelik cinsel tacizlere de değinerek en çok çocukların şiddete maruz kaldıklarını kaydeden Karaosmanoğlu; “Cinsel suçların %46 sı çocuklara karşı işleniyor. Çocuğun cinsel istismarı konusunda Türkiye dünya listesinde üçüncü sırada. Çivril’de de haber yasağı getirilen çirkin bir olay yaşanıldı. Yurtlar, tarikatlar ve cemaatlerin elinde alınarak devletin eline verilmelidir. Yurtlar yerel yöneticiler tarafından denetim yapılmalı. Yurtlarda riyakatlı yöneticiler görevlendirmelidir. Yoksul aile çocukları aciz ve çaresiz bırakılmamalıdır. Devletin sıcak kollarında geleceğe hazırlanmalıdır.”

ÇİVRİL’DE 15 GÜNDE 3 KİŞİ İNTİHAR ETTİ

Diğer önemli hususlardan birinin de İntiharlar olduğunu ifaden eden Karaosmaoğlu; “ TUİK verilerine göre intiharlar hastalıklar, geçimsizlik ve aile geçimsizliği intihar nedenleri arasında önemli yer tutmaktadır. Günde 8 kişi yaşamına son veriyor. Çivril’de son 15 günde 3 intihar vakası yaşandı. Son zamanlarda yaşanılan ekonomik sıkıntılar ve işsizlik toplumumuzu bunaltıyor. Nerede Çivril’in yerel yöneticileri? Hangi sorunu tespit ettiniz? Hangi teşhisi koyup, hangi önerileri sundunuz? Kime ne yardım yaptınız? Toplumumuz algı yaratan, reklam yapan yerel yöneticiler istemiyor. Çalışan emek veren, emeğe saygı duyan insanca yaşayan bir topluma özlem duyuyoruz. Basın açıklamalarımızda toplumumuzla bu tür konuların paylaşmanın da önemli olduğunu düşünüyorum.” Dedi.

“ ÖĞRENCİLER EK ÖZEL DERS ALMAK ZORUNDA KALIYOR”

Din Öğretimi genel müdürlüğü tarafından bazı okul müdürlerine broşür gönderildiğini söyleyen Karaosmanoğlu; “2020-2021 eğitim-öğretim yılı için ortaokul ve lise öğrencilerinin Kuran-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı, Temel Dini Bilgiler dersini seçmeli için öğrenci ve velilerin yönlendirilmeleri isteniyor. Yönlendirme yapılmak istenerek öğrenci ve velilerin iradeleri yok sayılmaktadır. 9.’uncu sınıftan 12.’inci sınıfa kadar ortak dersler kapsamında Din Kültürü ve Ahlak Dersi haftada iki saat olarak zaten mevcuttur. Fen, matematik, fizik, kimya gibi pozitif bilimlerde yetersiz olan öğrenciler de ek özel ders almak zorunda kalıyorlar. Ek özel ders için yoksulluk sınırında yaşayan anne, baba alın teri emeğini mutfağından kısarak özel derslere ayırmak zorunda aklıyor. Esasen orta ve liselerde oy devşirmek taban yaratmak için İslam dinimiz, peygamberimiz ve kutsal kitabımız siyasetin vasıtası haline getiriliyor. Seçmeli ders yaratarak üç alan açılıyor. Tek alanda birleştirilebilir. Kadro da Din dersi olmayan bir okul için ücretli öğretmen alınıyor. Bir sene sonra atamalarda Din Kültürü öğretmeni açığı iddia edilerek talep ediliyor. Bu ihtiyacın karşılanması için matematik, fizik, kimya ders öğretmenlerinin alanı daraltılıyor ve atanamıyorlar. Ayrıca Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine giren öğretmenin büyük bir kısmı FETÖ’den ihraç edilenler olduğu bilinmektedir. Dinimizin ve ahlakımızın öğretilmesi riyakarsız öğretmenlere bırakılamayacak kadar önem arz etmektedir.” Dedi.

“DERS SAATLERİNDE SINIFA GİRİP DERSİN BÖLÜNMESİ TASVİP EDİLEMEZ”

Okulların denetlenmesi konusunda da açıklamada bulunan Karaosmanoğlu; “ Okul müdürlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını alkışlarız, memnuniyet duyarız. Ziyaretler denetlemeler sonrası hangi okulun ihtiyaçları karşılanmıştır. Kamuoyuna açıklanmasını bekleriz. Öğrencilerin ders saatlerinde girip dersin bölünmesi , reklamının yapılmasını tasvip etmeyiz. Böyle bir yetkisi yoktur belediye başkanının. Belediye Başkanı seçim arifesinde verdiği vaatlerini yerine getirmek için çalışmalıdır.”

60 MİLYON BORCUN HESABI VERİLMELİ

Belediye borçlarının 60 milyon olduğundan bahsedildiğini söyleyen Karaosmanoğlu; “Nasıl oluştu kalem kalem kamuoyunla paylaşılmalıdır. Borçlar yapılırken günümüzün yöneticileri hangi tepkiyi vermişlerdir. Özellikle temsil ödeneğinin harcanması açıklanmalıdır. Şeffaf olunmalıdır. Çalışanların SGK vergileri ödenememiş teminatlar verilmiştir. Mahallelerde satılan gayrimenkuller nelerdir, değeri nedir? Nereye harcanmıştır? Bunlar açıklanmalıdır. Son on ayda borç ne kadar artmıştır. Neden artmıştır? Çivrillilerle paylaşılmalıdır. Tasarruf adı altında güya 60 milyon borcun kapatılabilmesi için, esasen de kendileri tarafından alınan 8-10 kişilik sözleşmeli personelin hemen maaş ve ücretlerinin düşürülmesi yolunda girişimde bulundular. Millet İttifakı olarak günümüzün yaşandığı ekonomik sıkıntılarda mutfağında aşının eksilmesini istemeyiz. Okulda okuyan çocuğunun kıyafetsiz, deftersiz, kitapsız kalmasını istemeyiz. Onun için kendileri tarafından alınmış olmakla birlikte o personelde bizim personelimizdir. Bu vatanın evlatlarıdır. Onların maaşlarının düşürülmesi doğru bir davranış değildir. Millet İttifakı olarak ortak kararımız da düşürülmemesi gerektiği konusunda şerh düşüldü, oy kullanıldı. Ancak kendileri bunu düşürdüler. Tasarruf böyle sağlanmaz. Tasarruf önce temsil giderlerini belediyenin önüne asacaksınız. Yaklaşık 800 bin 1 milyona yakın para nasıl harcanıyor ortaya konulmalı. Satılan yerler nereler, ne kadara satıldı ve nerelere kullanıldı bunlar asılmalı. 60 Milyon borç nasıl yapıldı bunun hesabı verilmeli. Ondan sonra tasarrufsa biz de her türlü desteğe varız. Çünkü belediye başkanlığını, yönetimi almak için talip oldunuz. Şimdi de para yok, borç var diye hizmet etmemek kabul edilemez.” Şeklinde konuştu.

“ÇİVRİL KADERİ VE YAZGISI BU OLMAMALI”

Çivril’in ana cadde ve Çivril tali yollarının görüntüsü hakkında konuşan Karaosmanoğlu;“Yaşayan yerel yöneticilerimiz ve Çivril’de yaşayan halkımız kanıksamış ve olağan hale gelmiş. Kaderi ve yazgısı bu olmamalı ve bu kader yazgı değişmeli. Çivril dışından şehir plancısı ve mimarı, trafik görevlisi bir heyet oluşturursun postaneden belediyeye kadar sağlı sollu kafalarını kaldırarak bir inceleme yapsınlar. Daha tali yollara girmiyorum. Ne kadar çirkin bir ortam olduğunu görecekler. Bunu gidermek çok zor değil. Çivril Belediyesinin öncülüğünde eşgüdüm çalışmasıyla tek katlı yerlerin mimari durumu tartışılır. Belirli bir mimari esas getirerek Çivril’e uygun bir mimar uygulamasıyla ana cadde düzeltilebilir. Çivril’in bunun için bir para katkısına gerek yok. Yapması gereken mal sahiplerini bir araya getirip arzu edilen bir mimaride çalışma başlatılmasıdır.” dedi.

Trafik işaret ve yön tabelalarının Çivril’de yetersiz olduğunu ifade eden Karaosmanoğlu; “Trafik polisleri bile hangi yaptırımı uygulayacakları konusunda tereddüt ediyor. Çivril’de bir trafik düzenlemesine ihtiyaç var. Çivril’in kirli görüntüsü araç park yeri ve ana caddeye yapılan proje daha da keşmekeş hale getirmiştir. Acilen ana caddeye paralel iki tarafta otopark yerleri belirlenip araç park kirliliği ortadan kaldırılmalıdır. Çivril’e yakışır bir trafik ve Çivril’e yakışır bir mimari ile Çivril yeniden düzenlenmelidir. Çivril’in kaderi yazgısı bu olmamalıdır. Kanıksamamalıyız. Olağan hale gelmemeliyiz. Bunun için bunu toplumla paylaşacağız.” Dedi.

Bundan sonra da belirli dönemler halinde basın toplantılarını yaparak görüş ve düşüncelerini topluma sunacaklarını ifade eden Ünal Karaosmanoğlu;” bundan sonraki toplantının 31 Mart 2020 Salı günü saat 14:00’de yapacağız. 31 Mart günü olmasının belediyenin kazanıldığı gün. Vaatlerin takipçisi olacağız. Çivril yaşayanları olarak tek tek soracağız bir yılda neler yapıldı diye.” diyerek toplantıyı sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi