Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 96. kuruluş yıl dönümü vesilesi ile ilçe örgütü Atatürk anıtına çelenk koyarak şükranlarını sundular.

CHP Çivril İlçe Örgütü tarafından düzenlenen kuruluş yıl dönümü programı ile parti binası önünde toplanan partililer Cumhuriyet Meydanına yürüdüler. Atatürk anıtına çelenk konulmanın ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunduğu programda günün anlam ve önemi belirtilen konuşmalar yapıldı.

CHP 96 YAŞINDA

Parti binasında düzenlenen toplantı ile devam eden programa CHP Çivril İlçe Başkanı Uğur Bayram’ın istifasının ardından ilçe başkanlığına seçilen Serkan Seyhan ilçe yönetimi ve partililer katıldı.

“Ülkemizi kuran ve kurtaran parti olarak 96. Kuruluş yıl dönümümüzü kutlamanın onurunu, mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz. Devletimizin kurucusu eşsiz önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, 9 Eylül 1923 tarihinde kurduğu, o zamanki adıyla Halk Fırkası’nın kuruluşunun 96. yılındayız.” diyerek başlayan günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Aysun Yazıcı yaptı.

Yaptığı konuşmasında Yazıcı; ” Geride kalan yaklaşık 100 yıllık bir zaman sürecine bir bütün olarak baktığımızda, bu partinin tarihinin Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Türk ulusunun tarihiyle bütünleştiğini, iktidarda olsun veya olmasın onu şekillendirdiğini, genel olarak küresel ve ulusal değişimlerin yönünden etkilenerek kendisinin de değişip dönüştüğünü söyleyebiliriz.” dedi.

Konuşmasının ilerleyen bölümlerinde Partinin Halk Fırkası olarak isimlendirilmesi anlamlı olduğunu kaydeden Yazıcı şöyle devam etti; ” Atatürk, Türk ulusunun Batı’daki anlamda sınıfları olmadığını ve bu nedenle de sınıflar arasındaki mücadelenin Türkiye’nin şartlarına uymadığını düşünmektedir. Partinin ismindeki Halk, çelişmeyen çıkarlarla birbirine bağlı bir toplumun varlığına işaret etmektedir. Bu nedenle Halk Fırkası’nın temel ilkeleri, Cumhuriyetçilik, Halkçılık ve Milliyetçilik olarak belirlenmiş, daha sonra bu ilkelere laiklik, devletçilik ve devrimcilik ilkeleri eklenmiştir.

Halk Fırkası, Cumhuriyet ilan edildikten sonra Cumhuriyet Halk Fırkası, 1935 yılında da Cumhuriyet Halk Partisi adını aldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası kapatılan CHP 9 Eylül 1992’de yeniden açıldı.

CHP, Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığının ve devamlılığının, Atatürk’ün maddi ve manevi mirasının, Türk ulusunun tam bağımsız ve özgür yaşamasının, bireysel hak ve özgürlüklerin, topyekun çağdaşlaşmamızın, ekonomik ve kültürel kalkınmamızın öncüsü bir parti olmuştur. Bunu tam anlamıyla gerçekleştiremediği dönemlerde bile halkın çoğunluğunun bu konudaki beklentilerinin umudu olmuştur.

CHP’nin varlığı, her şeye rağmen bu umudun tükenmediğinin ve tükenmeyeceğinin kesin göstergesidir. CHP var oldukça, Kuvayı Milliye Ruhu ve o kutsal mücadeleyi sürükleyen Atatürk’ün kırılmaz iradesi var olmaya devam edecektir. CHP, Türk ulusuna ilişkin görevini henüz bitirmemiştir. O görev dünyanın her yeniden kuruluşunda yeniden tanımlanarak devam edecektir. CHP’lilerin de bu bilinçte olması gerekmektedir.”

Editör: Haber Merkezi