Evlilik sebebiyle yetim aylıkları kesilecek olan kadınlara verilmekte olan bir destektirEvlenme öncesinde çeyiz parası yardımına başvuru yapılırsa alınmakta olan yetim aylığının 24 katına kadar toplu para verilmektedir. Bu durumda evlenecek olan kadın esasında iki yıl daha yetim aylığı almış kabul edilmektedir.

Çeyiz Parası Şartları Neler, Kimler Çeyiz Parası Alabilir?

Çeyiz parası almak için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Çeyiz parası şartları olarak öncelikli olan konu bu desteğin anne ya da babasını kaybetmiş, yetim maaşı alan kadınlara verilmesidir. Bir seferlik olarak ödenen çeyiz parası bu bakımdan toplu olarak alınmaktadır. Bu yardım esas olarak sadece kadınlara yapılır ve alacak olan kadınlar için de 18 yaş ve üzeri herhangi bir kısıtlama yoktur. Bir kez verildiği için de sadece ilk evlilikte bu yardımdan yararlanılabilir. Başka bir deyişle çeyiz parası daha sonraki evlenmelerde verilmez.

Sigortalı olarak çalışmakta olan kadınlar çeyiz parası için destek başvurusu yapamazlar. Çünkü sigortalı olarak çalışan kadınların yetim aylıkları kesildiği için ve yetim aylıkları alamadıkları için çeyiz parası da alamazlar. Çeyiz parasının alınması sonrasında ise işe girip çalışmak mümkündür, bu durum alınmış olan çeyiz parasını etkilemeyecektir çünkü yetim aylığı alma söz konusu olmadığı için bu durum alınmış olan çeyiz parası üzerinden herhangi bir kısıtlamaya ya da kesintiye neden olmayacaktır.

Çeyiz Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Çeyiz parası başvurusu yapmak için öncelikle belirli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Çeyiz parası sadece resmi nikah yapanlara verilmektedir. Bu kapsamda dini nikah sonucunda çeyiz parası ödemesi yapılmaz. Dini nikah resmi bir dayanağı olmadığı için yapılacak başvuru esnasında evlilik durumu ibraz edilmeyeceği için çeyiz parası da alınmayacaktır. Resmi nikahın yapıldığı tarihte ise kişinin yetim aylığı almaya devam ediyor olması temel şarttır. Başka bir ifade ile evlilik öncesine farklı nedenlerden ötürü yetim aylığı kesilmişse bu durumdaki kişi çeyiz yardımı alamaz. Çeyiz yardımı almak için aynı zamanda süreye de dikkat edilmelidir. Resmi nikahın gerçekleşmiş olduğu tarihten 5 yıl içinde çeyiz yardımı alınabilmektedir. 5 yıllık süre içinde çeyiz yardımı için başvuru yapılmazsa bu durumda çeyiz parası alma hakkı ortadan kalkmaktadır.

Çeyiz parası başvuruları ikametgahın bulunduğu Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerine yapılmaktadır. Yetim aylığı emekli sandığı üzerinden alınıyorsa ve aylık alınan ebeveyn 2008 öncesinde kamu görevlisi yani memur olmuşsa bu durumda Ankara’da bulunan SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na başvuru yapılması gerekmektedir. Eğer 2008 sonrasında emeklilik söz konusu ise Emekli Sandığı için de SGK müdürlüklerine başvuru yapmak yeterli olacaktır. Çeyiz parası başvurusu için gerekli belgelerin de eksiksiz tamamlanması gerekmektedir.

Çeyiz Parası Başvurusunda İstenen Belgeler Nelerdir?

Çeyiz parası başvurusunda istenen belgeler başvurunun tamamlanması için önemlidir. Çeyiz parası başvuru belgeleri şu şekildedir;

Nüfuz cüzdanı,

Evlilik cüzdanı,

Dilekçe ile başvuru yapılacaktır.

Belgelerin eksiksiz olması gerekmektedir. Bu belgeler ile birlikte 5 yıllık süre içinde ilgili yerlere başvuru yaparak çeyiz parası alabilirsiniz.

Çeyiz Parası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Çeyiz parası ne kadar sorusu evlenecek olanlar için önem taşıyor. Çeyiz parası tutarı belirlemek için hesaplama yapılmaktadır. Çeyiz parası hesaplaması yaparken kişinin en son almış olduğu yetim aylığı tutarı temel alınmaktadır. Yetim aylığı Emekli Sandığı üzerinden alınıyorsa son alınan tutarın 12 ile çarpılmasıyla bulunacak rakam çeyiz parası olacaktır. Eğer SSK ya da Bağkur üzerinden çeyiz parası alınıyorsa bu durumda da alınan tutarı 24 ile çarparak yapılacak olan yardım tutarı hesaplanabilmektedir. Hesaplanmış olan tutar tek seferde ve toplu olarak ödenmektedir.

Çeyiz parası başvurusu yaptıktan sonra e – devlet ya da ALO 170 üzerinden başvuru durumunu sorgulayabilirsiniz. Onaylanması sonrasında ödemeyi alabilirsiniz.

Çeyiz Parası Ne Zaman Ödenir?

Çeyiz parası ödemesi başvurunun onaylanması sonrasında takip eden ayın 8 ve 14’i ile ödenmektedir. Ödemenin teslim alınması esnasında ilave belge talep edilmez ve söz konusu tutar bankaya yatırılmaktadır. Onay sonrasında yetim aylığı bankadan alınıyorsa Ziraat Bankası üzerinden, PTT’den alıyorsanız PTT üzerinden çeyiz parası ödemesi yapılmaktadır. Çeyiz parasını çekmek için ATM’leri ya da şubeleri kullanabilirsiniz.

Çeyiz Parası Alan Boşanırsa Ne Olur?

Temel olarak çeyiz parası desteği iki yıllık yetim aylığına denk gelecek şekilde ödenmektedir. Çünkü yetim aylığı evlilik ile birlikte doğrudan kesilmektedir. Ancak kişinin evlilik sonrasında boşanması durumunda yetim aylığının tekrar ne olacağı merak ediliyor. Boşanma durumu sonrasında yetim aylığı alınması için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Çeyiz parası alan kadın eşinden 2 yıl dolmadan boşandığında 2 yıl boyunca yetim aylığı alamaz. Ancak 2 yıl sonunda yetim aylığı almaya tekrar hak kazanabilmektedir.

Çeyiz Parası Talebinde Zaman Aşımı Bulunur Mu?

Çeyiz parasının talep edilmesi sırasında zaman aşımı bulunmaktadır. Zaman aşımı, 5 yıldır. Kişi, resmi nikahtan en geç 5 yıl sonrasına kadar çeyiz parasını talep etmelidir. Eğer talep gerçekleşmemişse, çeyiz parası alınma şansı ortadan kalkar. Dolayısıyla kişilerin çeyiz parası alma şansı da kalmaz. Bu durumda 5 yıl içerisinde çocuk sahibi olunması gibi durumların da bir önemi yoktur. Her ne durumda olursa olsun, 5 yıl içinde yapılmış başvuruların değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Çeyiz Parasına Kim Başvuru Yapar?

Çeyiz parasına ait başvurular, kadının sorumluluğundadır. Kadın, kendi kimliği ve kendine ait belgeleri ile başvuruyu yapar. Her ne durumda olursa olsun kadının yerine başka birinin talepte bulunması mümkün değildir. Belgelerin başka birinin elinde olması durumlarında dahi, sadece kadının kendisi başvuruda bulunabilir.