5510 sayılı kanun kapsamında sigortalı olan ve iş kazası ya da meslek hastalığı sonucunda vefat eden, sürekli olarak iş göremezlik geliri ya da yaşlılık veya malul maaşı alırken vefat eden, kendisi adına en az 360 gün yaşlılık, malullük ya da ölüm sigortası primi ödenmiş olan sigortalının vefat etmesi durumunda cenaze masraflarının karşılanması için bu destek sunulmaktadır. Cenaze ödeneği bu şartları sağlayan vefat eden kişilerin eşine, çocuklarına, birincil derecedeki yakınlarına tek seferlik olarak ödenmektedir. Cenaze yardımı almak için gereken şartların sağlanması sonrasında mutlaka defin işlemleri masrafları SGK’ya ibraz edilmesi gerekiyor. Cenaze esnasında defin de dahil olmak üzere yapılan harcamalar için yakınlara ödenen cenaze yardımı tutarı 2021 yılı için 917 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu tutar bölgelere göre değişkenlik göstermez ve tüm bölgelerde aynı tutardan ödenir.

Cenaze yardımının en temel şartı mutlaka cenaze defin ve diğer harcamalara yönelik olmasıdır. Tek seferlik ödenen bu destek başka bir durumda verilmemektedir. Cenaze yardımı aynı zamanda cenaze işlemlerinin tamamlanması sonrasında SGK’ya yapılacak olan başvuru sonucunda hak sahiplerine verilmektedir.

Cenaze Yardımına Başvurmanın Koşulları Nelerdir?

Cenaze yardımına ilişkin koşullar şu şekilde sıralanabilir:

Vefat eden kişinin yakınlarına bu ödeneğin verilebilmesi için, vefat edenin kesinlikle emekli olması ya da SGK kapsamında gelire sahip olması gerekmektedir.

Vefat eden kişinin kendi sigortasından bir gelire sahip olması gerekmektedir. başka bir sigorta üzerinden gelen gelirler sayılmayacağı gibi, kira benzeri gelirler de direkt olarak miras kapsamında değerlendirilmektedir.

Eğer hak sahipleri dul veya yetim maaşı alıyorlarsa, cenaze yardımından yararlanamazlar. Cenaze yardımı alacak hak sahiplerinin kesinlikle herhangi bir SGK kaynaklı aylığa sahip olmamaları gerekmektedir.

Vefat eden kişinin, ölümünden önce en az 360 gün prim ödemiş olması gerekmektedir. 360 günlük primini ödemiş olan kişilerin yakınları bu başvuruyu gerçekleştirebilir.

Ölüm parasında kesinlikle emeklilik şartı bulunmaz.

Cenaze Yardımı İçin İstenen Belgeler Nelerdir?

Cenaze parasının alımı için yapılacak başvuruda teslim edilmesi gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir:

Ölüm parasına başvuru formu verilmelidir. Ancak formun muhtarlık onaylı olması gerekmektedir.

Vefat etmiş kişiye ait ölüm belgesinin SGK’ya iletilmesi gerekmektedir.

Ölüm parasına başvuru yapan kişinin T.C. nüfus cüzdanının fotokopisi çekilecektir.

Bu belgelerin hazırlanarak sunulması durumunda kişiler, cenaze yardımından yararlanabileceklerdir.

Cenaze Yardımında Zaman Aşımı Bulunur Mu?

Cenaze yardımı için gerekli zaman aşımı 5 yıldır. Vefat belgesinde yazılan tarih itibariyle, vefat edenin yakınlarının 5 yıl içinde SGK’ya başvuru yaparak cenaze yardımı almak istediğini belirtmesi gerekmektedir.