Denizli’de, Büyük Menderes’in nasıl kirletildiği ve nasıl kurtulabileceğinin anlatıldığı geniş katılımlı bir konferans gerçekleşti.

18 Ocak 2020 Cumartesi günü saat 15:00’de Denizli Merkezefendi Kültür Salonunda düzenlenen “Büyük Menderes Nasıl Kurtulur?” adlı konferansa ilgi büyük oldu.

Büyük Menderes Nasıl Kurtulur?

Merkezefendi Belediyesi ve Büyük Menderes İnisiyatifi işbirliği ile düzenlenen ve moderatörlüğünü gazeteci Yaşar Tok yaptığı konferansa, PAÜ Fen Ed. Fak. Biyoloji Böl. Öğretim Üyesi Prof Dr. Mustafa Duran, Halk Sağlığı Uzmanı Prof Dr. Mehmet Zencir, Çevre Müh. Odası İzmir Şube Başkanı Çevre Mühendisi E. Helil İnay Kınay, Ziraat Mühendisler Odası İstanbul Şube Başkanı Ziraat Mühendisi H. Murat Kapıkıran konuşması olarak katıldı.

Büyük Menderes Nasıl Kurtulur?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ve Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan’ın da katıldığı konferansa Çivril’den Küfi Çayı ve dolayısıyla Işıklı Gölü ile Büyük Menderes’in kirliliğini sık sık gündeme taşıyan İyi Parti Denizli Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Koray Eren, CHP Çivril İlçe Başkanı Ünal Karaosmanoğlu, Çivril Akdağ İzcilik ve Doğa Kulübü (AKİDAK) başkanı Erkan Atila, Dr. Turgay Ünal da dinleyiciler arasındaydı.

İlk olarak kürsüye çıkarak kısa bir konuşma yapan Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan belediye çalışmaları ile çevre ve doğaya ilişkin yaptıkları çalışmaları anlattı.

Başkan Doğan’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan CHP Doğadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Büyük Menderes ve Dalaman Çayında yaşanan kirliliğin araştırılması için Mecliste Araştırma Önergesi verdiklerini anlatarak AKP ve MHP milletvekillerinin oyuyla önergelerinin reddedildiğini hatırlattı. AKP Hükümetinin lüks otellerde eylem planı toplantıları yaptığını ancak sahada herhangi bir çalışma yapılmadığını ifade eden Karaca, “Ortaya çıkacak sonuçtan korktular” dedi. Karaca son olarak, “Ekoloji mücadelesi siyasi bir mücadeledir ve siyasetten ayrı düşünülemez” dedi.

Salonu dolduran yoğun katılımın olduğu konferansta pek çok vatandaş ise salona giremedi. Yaklaşık dört saat süren konferansta kirliliğin boyutu, kirliliğin tarım ve hayvancılığa, insan sağlığına etkileri, çevreye etkileri ile kirlilikle nasıl başa çıkılacağı konuları tartışıldı.

Editör: Haber Merkezi