O yıllarda sosyal hayat gençler için futbol sahasında, yaşlılar için de genelde kahvelerde geçerdi. Çivril de bir briç Kulübü’nün olmayışı ve rekabeti yaratacak müsabakalara katılamayışı, dolayısıyla, çok insanın bu oyunu hala bir kahve oyunu gibi algılayıp, önemsememesi sonucunu doğurdu. Hafta sonları biraz da hastalık endişesi yüzünden kahve ye çıkmıyorum. Geçen hafta neredeyse iki yıldır bir araya gelemediğimiz arkadaşlarla birkaç saat oynadık. Bu haftaki yazımda da bu konuyu işlemeye karar verdim.
Briç öncelikle bir muhakeme (akıl yürütme)oyunu. Kağıtlar dağıtılınca elini ifade edebilme, gücünü kavrayabilme, rekabet ortamı içinde başarıyı yakalayabilme oyunu. Sayısız konuşma metotları, hem elinizi eşinize anlatıyor hem de rakibin elinin gücünü anlamanızı sağlıyor. Vaat ettiğinizi gerçekleştirecek çetrefilli manevraları kozlu ya da kozsuz oyunda kağıt dağılımını hesaplayarak yapmalısınız. Rakibin size çıkaracağı engelleri hesaplayıp ta doğru sonuca varabilen başarılı oluyor. Yüzlerce çiftin farklı masalarda aynı dağılımla elde edeceği sayılar o turnuvanın kazananını belirliyor. Sonuçta, ortağınızla uyum içinde, her türlü olasılığı hesap ederek, disiplinden taviz vermeyerek, doğru düşünceyi, uygulamayı bulabilmelisiniz.
Kısacası düşünme yeteneğiniz gelişecek, hesap yapmada hassas olmayı öğreneceksiniz. Öyle atıp tutarsanız ne yenebilirsiniz ne de saygınlığınız kalır. Önemlisi de ortağınızla bu başarıyı yakalamalısınız. Hatta turnuvalarda kuracağınız takımla uyum içinde olmayı da becerirseniz, takımlar arası birinciliği de kazanırsınız. Hepsinden önemlisi de rakibinizle nezaket kuralları içinde mücadele etmeyi öğreniyorsunuz. İçinde yaşadığımız toplumun bir parçası olarak düşünelim kendimizi. Toplumun başarısı biz bireylerden geçiyor değil mi? Briç, kahve oyununun ötesinde bir kişilik oluşturmada katkı sağlamıyor mu?
Çivril de sevgili ağabeyim Doktor İlhan Ekse öncülüğünde Briç kulübü kurulmuştu. Eminim çok kişi bilmiyordur. Küçüklerde Türk Briç Milli takımına sanırım 4 oyuncu vererek uluslar arası turnuvalarda Çivril in ismini duyurdular. Sonra mı? .Sormayın, önce restorasyon yapılıyor denilip binalarından çıkarıldılar. Yeni Gençlik merkezinde(hani şu neden hala açılmadığını bilmediğimiz!) yeni bir yer verildi denildi. Ama bugün ne kulüp kaldı, ne de birkaç yıl öncesinin milli formayı giymiş oyuncuları. Yazık değil mi?
Umarım yetkililer bugün olmazsa ileride, Çivril de Briç ve Satranç Kulüplerini en az diğer dallar kadar destekler, gençlere akılcı düşünebilmeyi öğretecek böylesi oyunların yaygınlaşmasını sağlarlar ve desteklerler. Tabii bunun için de briç ve satranç oyunlarını “kahve” oyunuymuş gibi görmemeleri gerekiyor.
Sağlıcakla kalın.