Halk eğitim merkezi tarafından açılan boncuk işleme kursu kadınlara gelir kapısı oldu.

Çivril Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından Özdemirci mahallesinde açılan kurslarda kadınlar meslek edinirken yapılan boncuk işlemelerden elde edilen gelirde ev ekonomilerine katkı oluyor.

Çivril Halk Eğitim merkezi tarafından hayata geçirilen ve yürütülen ömür boyu öğrenme projesi kapsamında Özdemirci mahallesinde açılan boncuk işleme ve geleneksel kıyafet üretim merkezine katılan kadınlar yaptıkları kıyafet ve boncuk işlemelerle meslek öğreniyorlar. Kursa katılan kadınlar daha önce iğne ile kıyafet ve aksesuar üzerine yapılan boncuk işlemeleri özel tezgâhlar vasıtasıyla iplere işliyor.

BONCUĞUN SANATA DÖNÜŞMESİ BONCUĞUN SANATA DÖNÜŞMESİ BONCUĞUN SANATA DÖNÜŞMESİ

KENDİ KIYAFETLERİNİ DİKİYORLAR

Geleneksel kıyafet yapma ve boncuk işleme sayesinde meslek edindiklerini ve ev ekonomisine katkı sağlama olanakları doğduğunu belirten kadınlar “daha önce annelerimizin ninelerimizin iğne ile oya işlemesi yaptığı desenleri şimdi tezgahlarda dokuyor ve kıyafetlere dikiyoruz. Yöntem farklı olsa da motif ve işleme aynı işleme. Halk Eğitim merkezi tarafından açılan bu kursla özellikle kış aylarında evde kalan bizler için hem meslek edinme hem para kazanma olanağı sunuyor. Daha önceleri dikiş nakış kursu açılıyordu son yıllarda geleneksel kıyafet kursu açılmaya başladı. Kendi günlük kıyafetlerimizin yanı sıra geleneksel kıyafetleri dikmeyi öğrendik. Kendi kıyafetlerimizi dikerek dışardan kıyafet almıyoruz geleneksel kıyafet dikerek de kazanç elde ediyoruz” dediler.

İKİ GÜNDE BİR BİLEKLİK YAPILIYOR

Boncuk işleme ve geleneksel kıyafetlerin sipariş üzerine yapıldığını ifade eden kursiyerler “günlük kıyafetleri herkes ihtiyacına göre hazırlıyor. Ancak geleneksel kıyafetler daha çok sipariş üzerine oluyor. Onun süslemesinde kullanılan boncuk işlemelerde kıyafete bağlı olarak sipariş oluyor” dedi.

Boncuk işleme yaparken bileklik ve boncuk kemer örmeyi de öğrendiklerini ifade eden kadınlar “kıyafetlere işleme yapmayı öğrenirken eğitmenlerimiz sayesinde boncuktan aksesuar bileklik ve kemer yapmayı öğrendik. Eğitmenlerimiz yaptırdıkları boncuk tezgahlarında bileklik ve kemer yapmayı öğretti. Şimdi geleneksel motifli kemer ve bileklik yapıyoruz. Bir kemer 2 hafta bir bileklik de desen ve motifine göre iki günde hazır oluyor” dedi.

ÇİVRİL BELEDİYESİ DESTEK VERİYOR

Geleneksel kıyafet ve boncuk işleme konusunda Çivril Belediyesi Kültür işleri müdürlüğünün kadınlara malzeme desteği verdiğini altını çizen kursiyer kadınlar “Halk Eğitim müdürlüğümüz eğitmen ve kurs konusunda bölge kadınlarının talep ve isteklerine olumlu yanıt vererek kurs açtı. Kırsal bir yöre olan Özdemirci’de ev ekonomisine katkı sağlayacak kurslar açtılar. Geçen yıl da halı ve kilim dokuma için kurs açıldı. Çivril Belediyesi de bizlere ip ve tezgah desteği vererek katkı sağladı. Bu yıl başlayan boncuk işleme kursumuzda da malzeme desteğini yine Çivril Belediyesi veriyor. Kurslarda öğrendiklerimizle hem köyümüze hem de ev ekonomimize destek sağlamayı amaçlıyoruz” dediler.

Editör: Haber Merkezi