Herkesin yağ hücresi sayısı ve dağılımı farklıdır. Bu durum genetik faktörlerden ve ergenlik döneminden etkilenir. Yetişkin bir bireyin yağ hücresi sayısında bir değişme olmaz. Var olan yağ hücreleri yok edilemez. Kilo alıp vermesine bağlı olarak mevcut yağ hücrelerinde büyüme ve küçülme oluşur. Ergenlik döneminde çocuk çok fazla kilo alırsa yağ hücrelerinde artış olur ve erişkinliğe fazla yağ hücresiyle geçiş yapar. Bu bireylerin ilerleyen yaşlarda kilo problemleriyle karşılaşması kaçınılmazdır. Hareketsiz bir yaşam, düzensiz beslenme, sosyal medya ve internet bağımlılığı ergenlik çağında kilo problemlerinin artışında en önemli faktörlerdir.

Günümüzde en çok karşılaştığımız problemlerden biri de bölgesel incelme isteği. Birçok insanın ‘bu göbek nasıl eriyecek, basenlerim nasıl gidecek, belim ne kadar incelecek’ gibi sorularıyla karşılaşıyorum. Herkesin bir vücut tipi vardır. Bölgesel yağ dağılımı genetik olarak erkek ve kadınlarda farklılık gösterir. Jinoid tip şişmanlık armut tipi olarak kadınlar için tanımlanmaktadır. Yağ dağılımı uyluk ve kalçalardadır. Adroid veya elma tipinde bel ve vücudun üst bölümünde yağ dağılımı gözlenir ve erkeklerde sık görülür.

Vücudun her yerinden kilo alınır ve her yerinden kilo verilir. Belli bölgelerde fazla yağ birikimi kişinin vücut tipiyle alakalıdır. Bölgesel zayıflama kürleri, kremleri, sporları, zayıflama kemerleri, eşofmanları maalesef ki işe yaramaz. Bu tür ürünlere ve reklamlara inanmak zaman ve para kaybından başka bir şey değildir. Genetik şifre değiştirilemez çünkü.

Bölgesel spor şikayet edilen bölgedeki kasların gelişmesini sağlar. Yağ ve kas hücreleri birbirinden bağımsız olduğu için bölgesel yağ yakımında etkili değildir ancak genel kilo kaybında yardımcı olabilir.

Fazla kilolardan kurtulmak için aldığınız enerjinin yaktığınız enerjiden az olması ve düzenli egzersiz yapmanız gerekir. İdeal kilonuza yaklaştıkça vücut ihtiyaç duyulan yağı bulamayınca hiç gitmiyor dediğiniz ‘göbek, basen, bel, kol, bacak’ gibi bölgelere yönelecektir. Beslenmenize dikkat eder egzersiz programınıza sadık kalırsanız o kilolardan da kurtulacaksınızdır. İşin sırrı bölgesel zayıflama kremleri, çayları, bantları vs gibi para tuzağı ürünlerde değil yeterli kiloyu verebilmekte.

Sağlıklı günler dilerim.