Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi’nde TÜFE 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 gerçekleşti. TUİK twitter hesabındaki paylaşım da“20 bölge müdürlüğümüze atamalar yapılmıştır. Her şeysiz sevgili halkımıza daha düşük enflasyon çıkarmak için. Biz burada oldukça Türk halkını enflasyona ezdirmeyeceğiz” demişler ne anlarsanız anlayın.
TUİK devletin resmi kurumu inanmak zorundayız gündelik hayatımız da yaptığımız alışverişler de fiyat artışları bazı emtialar da %100 ü geçtiğini görmekteyiz. Akaryakıt zamları sonrası ben hep 50 liralık alıyorum diyen vatandaşların akaryakıt istasyonlarına araba ile değil 2 litrelik kola şişesiyle gitmeleri yeterli.
Bazı kesimler Sigaraya, Alkole gelen zamlardan yakınanlara zıkkım için diyorlar peki Çay’a Yumurtaya Ekmeğe, Ete vs. gıda maddelerine gelen zamlar da ne yapacağız? Zıkkım mı yiyeceğiz.
İnsanların doyması mı? Beslenmesi mi? önemlidir. Sorun doymaksa kuru ekmekle de doyulur, Sorun Beslenmekse? Et 140-150 TL, 30’lu yumurta 50 TL Ekmek 3 TL vs. vs. Düşük ve orta gelirli bu rakamlarla nasıl beslenecek? Durum çok mu kötü hayır örneğin 2019 yılından beri market poşeti hâlâ 25 kuruş.
Eski zamanlar da çok zengin bir ailenin hanım ağasına, kendisini tanıyanlar tarafından devamlı istekler gelirmiş. Şu komşumuz çok fakir, şu komşumuzun evinde bir şey yok, şu komşunun çocuklarının ayağında ayakkabısı yok, şunun elbisesi yok gibi devamlar istekler geldiğinde bir gün bu istekleri getiren hanımlara şöyle demiş:
Bre hanımlar diyorsunuz ki, şu fakir, şu yoksul, şunun evinde bir şey yok, bunun yiyeceği yok. İyi güzelde bende merak ediyorum. Sizin yoksul, fakir dediklerinizin bir elekte mi altını yok?
Yanlışlıkla ters yön yola girmişim bir araba ile karşılaştık biraz daha sola yanaştım karşıdaki arabadaki beyefendi camı açtı kibarca ters yöne girdiniz dedi. Özür diledim ve yolumuza devam ettik. Her sorunu böyle çözebilsek ne yazık ki karşımızdakini anlamadan önce küfür başlıyor daha sonra da kavga ile sorunları çözmeye çalışıyoruz.
Olaylara Hanım ağanın dediği gibi bir elek altınıdamıyok? Diye bakarsak hiçbir zaman çözemeyiz. Ülkemizdeki ekonomik sorunlar nedeniyle insanlar iyice strese girdi herkes gergin ve sinirli. İçme sularına antidepresan atılsa toplum olarak belki biraz sakinleşir rahatlarız. Buğday değirmene, un fırına gider. Sırtın da, Kalbin de, Ya da ellerinde ne taşıyorsan, gideceğin yeri o belirler!
Yolumuz merhamet, sevgi, hoşgörüye çıksın.
Esen Kalın…