Artık, bir bencillik örneği anlatılacaksa, Bekir Efendi hemen hatırlanır ve:

– Bencil Bekir Efendi gibi, denir olmuş…

Bencil Bekir Efendinin ünü gide gide Padişah’a kadar varmış. Padişah da merak etmiş; adı bencile çıkan adamı görmek istemiş. Bekir Efendi’ye, padişahın geleceği haber verilmiş. Sevinmiş tabii ve hemen elinden geldiğince hazırlıklar yapmış.

Padişah gelmiş. Hem Bekir Efendinin terbiyesini hem de hazırlıklarını beğenmiş. Güzel sohbetler olmuş ve kalkıp gideceği zaman yaklaşmış. Ama hep düşünüyormuş, niçin “Bencil” adını takmışlar bu adama. Hâlbuki ne kadar da iyi biri, diye.

Padişah onu denemek istemiş ve demiş ki:“Bekir Efendi, sağ olasın, seni sevdim. Şimdi dile benden ne dilersen. Köşk mü, altın mı, at mı, araba mı? Ne istersen vereceğim. Lâkin bir şartım var. İstediğin şeyi sana mutlaka vereceğim, ancak, bu yan tarafta oturan komşuna senin istediğinin iki katını vereceğim.

Bekir Efendi, buruk bir sevinç içinde düşünmüş, taşınmış ve bir türlü depreşen bencilliğindenkurtulamamış.

Komşusunun daha büyük bir zarara uğraması için kendisi bir felaketi göze alarak demiş ki:

“Padişahım, benim bir gözümü çıkarttır!

Böylece komşusunun iki gözünün çıkartılması için, tek gözünü feda etmeye razı olmuş.

Çayın tadına bakmak gibidir insanı tanımak. Daha ilk sözlerinden anlarsın, Çiğ mi? Demli mi?

Bencil insanlar muhabbet ederken sizi dinlemediklerini fark edebilirsiniz. Sadece kendi açtığı konuları devam ettirmek isterler. Bu durumda daha genel konular açarak sohbetin yönünü değiştirebilirsiniz.

Bencil insanlar, İnsanlara sahte ve abartılı bir sevecenlikle yaklaşırlar. Karşılarındaki kişiyi hiç sevmiyor bile olsalar, işlerine geliyorsa, en yakın arkadaşları gibi davranmaktan çekinmezler. Çok iyi rol yaparlar, sizden nefret dahi etseler seviyormuş gibi sahte davranışlarda bulunurlar. Sadece, Kendi işi, arabası, evi vs. önemlidir. Hep kendin de olanı anlatır ve anlatılmasını isterler.

Karşısındakinin sorunları hiçbir zaman önemli değildir ve asla karşısındakini önemsemezler. Devamlı kendi sorunlarını anlatırlar, o anda sorunu yoksa yediği içtiği, gezdiği yerleri anlatmak ve kendileri devamlı ön plan da olmak isterler. Bu tür insanlar Dünyanın kendi eksenlerin de döndüğünü zannettikleri için felsefeleri hep ben, hep bendir.

Bencil insanlar kendi düşünceleri ve istekleri olmadığı zaman sizi suçlayabilir ve öfke patlamaları yaşayabilirler. Böyle durumlarda kendi fikirlerinizi açıklamaktan çekinmemelisiniz. Eğer sürekli alttan alarak, kendinizi açıklamazsanız karşınızdaki kişi yaptığının doğru olduğunu düşüneceği için bu davranışını devam ettirecektir.

Ne yazık ki yakınımız da, yanımız da, yöremiz de bu bencil insanlardan mutlaka vardır.

Unutmayınız; Eşyalara fiyat, İnsanlara değer biçilir. Fiyatı olmayan eşya çöptür.Değeri olmayan insan başa derttir!

Esen kalın…