Bir bebeğin büyümesi ve gelişimi anne karnında başlamaktadır. Annenin doğum öncesi sahip olduğu kilosu bebeğin doğum ağırlığına ve doğum sırasında bebekte, annede görülebilecek hastalıklara sebep olmaktadır. Anne adayının hamilelik öncesinde (şişmanyada zayıf) ideal vücut ağırlığına ulaşması gerekmektedir. Aksi takdirde düşüklerle, gebelik diyabetiyle, yüksek tansiyon ile karşılaşma riski artacaktır.

Bebeğin anne karnındaki beslenmesi anne yoluyla olmaktadır ve annenin bu süreçte sağlıklı ve düzenli beslenmesi bebeğin zeka gelişiminden yaşamı boyunca görülecek hastalıklarına kadar etkili olmaktadır. Annenin hamilelik döneminde bir diyetisyen tarafından takip edilmesi anne adaylarına önerilerimden biridir.

Bebek ve anne arasındaki duygusal bağın pekiştirilmesi, bebeğin sağlıklı büyümesi için anne sütü çok değerlidir. 6. Aydan sonra ek gıdaya başlamak gerekmektedir. Geç yada erken zamanda ek gıdaya başlamak bebeğin diş, ağız yapısını olumsuz etkiler ve fiziksel, zihinsel gelişimini olumsuz etkiler.

En önemli detaylardan biri olan ek gıdaya nasıl ve hangi besin ile başlanılması gerektiği konusuna açıklık getirelim. Ek gıdaya başlarken kontrol anne de olmalı ama bebeği yeni tatlar denemesi için özgür bırakılmalıdır. Kaşıkla, teker teker besinleri tatması sağlanarak, sıvı besinleri bardakla (biberonla değil), anne sütünü azaltmadan başlanmalıdır. Bebek enerji ihtiyacı, tokluk durumuna göre emme işleminde kendisi anneyi yönlendirecektir.

Ek gıdaya başlayan bir bebek 6. ayda anne sütü, devam maması veya inek sütü, taze elma püresi, pekmez ve yumurta sarısının dörtte birini, ekmek içi tüketebilir. 7. ayda anne sütü, yumurta sarısı ( tam ), pirinç, pirinç unu, sütlü mama, tarhana, meyve suyu ( taze), yoğurt, zeytinyağı, sebze püresi veya sebze çorbaları, pekmez ve devam mamaları verilebilir. 8. ayda; anne sütü, kıymalı sebze yemekleri, kıymalı çorbalar, pekmez, yumurta sarısı, balık verilebilir.12. ayda; anne sütü, aileyle beraber sofraya oturabilir ve kendi isteği doğrultusunda beslenmesi sağlanabilir.

1 yaşa kadar bebeğe bal, yumurta beyazı tükettirilmemelidir. Bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi için paketli gıda tercih edilmemelidir.

Paketli gıdalar ile beslenen bebekler obez olmaya yatkındır. Annelerin
‘’Doymadı. ‘’ düşüncesiyle fazladan yedirdiği her lokma bebeğin kilo artışına ve obeziteye yakınlığına neden olur. Annelerin bebeklikten itibaren çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırması gerekmektedir.

Annelerin yada bebek, çocuk ile ilgilenen ebeveynlerin yanlış beslenme alışkanlıkları kötü örnektir. Gelecek neslin şişman olmasındaki temel sebeplerden biridir.