Türk gelenek ve göreneklerinin baş tacı bayramlar .. Büyüklerimizin ellerini öptüğümüz, küçüklerimizin harçlık ve şekerlerini hazır ettiğimiz, akrabaları ve sevdiklerimizi yanımızda görmekten mutluluk duyduğumuz özel günler .. Bu özel günlerde birbirmize en güzel yemekleri en güzel ikramlıkları ve şekerlemeleri hazırlıyoruz. Tabii ardından gelen kilolar var. Beslenmek ve beslemek Türk kültüründe bir sevgi göstergesi, doğru olmamakla beraber kendimizi ifade etme şeklimiz haline dönüşmüş bir durumdur.

Bayramda alınan kiloların ardından en güzel yapılacak şey spora başlamak; Dünya Sağlık Örgütünün önerisi günde 10.000 adımdır. 10.000 adım ortalama 7 km yol yapmaya denk gelmektedir. Gün içerisinde bol miktarda su içmek de ödem atmaya yardım edecektir. Günde 3 litre su tüketimi böbrek sağlığını korur.

Şeker ve tatlı tüketiminin artması kan şekerine zarar verdiği için bu tarz çok şekerleme tükettiğimiz dönemlerin ardından düzenli kan şekeri takibi yapmak ve 3 ara 3 ana öğün kuralına uyum sağlamak güzel bir adım olacaktır. 3 ara ve 3 ana öğün olarak günü planlamak insülin hormonu olan kan şekerini düzenleyen hormona yardımcı olacaktır. Ve bu hormon sayesinde kilo artışı, kan şekeri bozuklukları, açlık atakları engellenecektir.

Bayram arifesi Çivril kültürü olan bükme, katmer yapmak ve akrabaya konu komşuya dağıtmak hoş bir adet olmakla beraber fazla tüketiminde kilo artışına neden olur. Kan yağlarının bozulmasına ve kan şekerinin bozulmasına neden olur. Kan yağlarının düzenlenmesine bol hareket ve su eşlik eder. Aynı zamanda tüketilen yağ miktarına ve et miktarına da dikkat ederek geçirilecek 1 hafta kolesterol düzeniniz için yardımcı olacaktır. Yüksek kolesterol beden ve kalp sağlığı için oldukça tehlikeli bir kan parametresidir.

Kalabalık bayram sofraları hepimiz için özel dönemler yemeye ve yedirmeye aşık bir toplum olarak bu zamanlarda kontrollü beslenmek gerekmektir. Kontrollü beslenmekten kastım porsiyon miktarına dikkat etmek, sofrada bol su içmek, kola ve gazoz gibi şekerli gazlı içeceklerden uzak durmak yeterli olacaktır. Bunları sağlayamadan bir bayram geçtiyse en güzeli bayram ardından temkinli beslenmek ve çook hareket etmektir.

Geçmiş bayramınız kutlu olsun . Büyüklerinizi sadece bayramlarda hatırlamayınız. Aile ve büyüklerle sık sık temas etmek ruhu doyurur. Öncelik ruhu doyurmak, beden bir şekilde doyurulur. Sağlıcakla kalın .. ?