BANDIRMA FÜZE KULUBÜ

Bandırma Füze kulübü adlı film de,Bandırma adındaki bir roket kulübünün hikayesini anlatıyor.

BANDIRMA FÜZE KULUBÜ
Yazar : Tarih : Okunma : 578 views Yorum Yap

Bandırma Füze kulübü adlı film de,Bandırma adındaki bir roket kulübünün hikayesini anlatıyor. Öğrenciler, sınırlı imkanlara sahip olmalarına rağmen hayallerinden vazgeçmeden çalışarak NASA’da yer almayı başarırlar. Bu gerçek hikaye, Bandırmalı liseli öğrencilerin gökyüzüne roketler göndererek dünyadan uzak bir noktada başarıya ulaşmalarını konu alır. Film, gençlerin azim ve tutkusuyla engelleri aşarak hayallerini gerçekleştirmelerini anlatır.

Güngör Gezer, Artuğ Sayıner, Osman Caran, Atilla Yedikardeşler ve Adnan Zambak isimli beş gencin kurduğu, ilk bakışta ilginç olsa da kaybetmeye mahkum bir oluşum olarak görünen bu kulüp, daha sonra katılan gençlerin üst düzey teknik bilgisi ve hummalı çalışmasıyla gerçekten füze tasarlayabilecek duruma geldi. Bir süre sonra Bandırma Füze Kulübü liseden ayrılarak “Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırma Derneği” ismiyle resmiyet kazandı.

Takvimler 1957’yi gösteriyordu.Bandırmalı bir grup lise öğrencisi Sputnik’in uzaya gönderilmesinden ve NASA’nın uzay faaliyetlerinden etkilendi. Türkiye’nin ilk füze kulübünü kurdu.1959’da da ilk uzaya füze fırlatma denemesini yaptı. Denemeleri başarılı olmasa da öyküleri genç nesillere ilham oldu.

Türkiye’nin ilk uzay macerası bugün tadilatta olan Bandırma Şehit Mehmet Günenç Lisesi’nde başladı. 66 yıl önce 5 liseli gencin yaktığı meşale bugün de Türk gençliğinin elinde yükseliyor.

2021 vefat eden Mehmet Artuğ Sayıner,Türkiye’nin uzay macerasını başlatan o öğrencilerden biriydi.Bandırma Füze Kulübü Kurucusu Mehmet Artuğ Sayıner, “Bizim yaptığımız deneme sayısı tahmin ediyorum 50’yi geçmiştir. Ve çoğunda başarılı olduk. Eğer biz bu işe devam etseydik o günden bu roket çalışmaları Türkiye’de başlamış olurdu” ifadelerini kullanmıştı.

Bandırma Türk Hava Kurumu Şube Başkanı Varol Memişler, “Bandırma Füze Kulübü’nün 1962-63’lere kadar süren sürekli füze denemeleri basın yoluyla NASA tarafından öğreniliyor, dolayısıyla füze kulübü ile irtibat kuruluyor, hoş bir vaka bırakıyorlar” diye konuştu.Bandırma Füze Kulübü bugün Bandırma Havacılık ve Uzay Araştırma Derneği olarak faaliyetini sürdürüyor.

Oturun oturduğunuz yerde icat çıkarmayın diyenlere inat vazgeçmeyen bu gençlere imkanlar verilseydi neler olurdu ve Türkiye olarak nerelerde olurduk acaba ?

Belediye geçen yıl Sinema günleri yapmış ve burada İslamiyet’i kötülemek için Tuvalet kapısında hilal bulunan Shrek animasyon filmi belki dikkatlerden kaçarak gösterilmişti.Bu yılda böyle bir düşünce varsa Bandırma Füze kulübü  Filmi  öğrencilere izletilmeli ve gençlerin bu ve buna benzer faaliyetlerinin önü daima açık olmalı.

Esen Kalın…

admin (gencivrilgazetesi@hotmail.com) Websitesi

İlk yorumu siz yazın

 width=