Mahallelerin orta yerinde bakkallarımız vardı bizim.Her şeyin en güzelini en tazesini satardı. Parası olmayana “Sonra ödersin” derdi.Bir veresiye defteri olurdu. Ne icraya verirdi insanları, ne gururunu incitirdi. Nereli olduklarının ne önemi vardı? Mahallemizdeydi. ! Mahallenin çilesini çeken,Acımız da sevincimizde ,düğünlerimizde zeybek oynayan. Cenazelerimiz de yanımız da olan, Eski zaman adamları, Bakkallarımız vardı bizim. “Bakkal eliyle” diye mektup adresi olarak kullandığımız. Adımıza gelen telefon için bıkıp usanmadan kapımızı çalıp haber veren. Üşüdüğümüz gecelerde sığındığımız. Çocukları sevindiren.Yaşlıların elindeki paketi alıp merdivenlerden çıkaran.Top oynarken kırdığımız camlar için arkamızda duran. Bakkallarımız vardı bizim. İçinden şekerli düşlerimizin geçtiği.Gazozu ilk orada içtiğimiz.Veresiye defterlerinde isimlerimiz yazılıyken ,Adreslerini kaybettiğimiz Bakkallarımız vardı! Sonra mantar gibi marketler çoğaldı. bakkallarımız yok olmaya başladı.

Eskiden Devlet denetimin de Süt ürünleri satan SEK, Et ve balık ürünleri satan Et balık kurumu, okul önlüklerini, entarilik basma, ayakkabı vs. satan Sümerbank vardı.Bir gün büyüklerimiz Devlet et,süt,basma satmaz dedi ve özelleştirdiler. Sonra Ekmeğinden Etine, sütüne,Giyim kuşama kadar her şey satan marketler her tarafta çoğaldı.Çocukluğumuzun,gençliğimizin tarihi birer birer marketlere yenik düştü kaybolmaya yüz tuttu.

Pancar kooperatifleri,Tarım krediler gereksiz diyenler oluyor.Bu tür kooperatifler piyasadan çekilsin Çiftçi girdi fiyatları sadece özel sektöre kalsın zaten yüksek olan Gübre ,yem vs. fiyatları Tavan yapar. Eskiler hatırlar siyah beyaz tvlerin yanında elektriği regüle eden dengede tutan reğulatörler vardı. Devlette gerektiğinde piyasayı dengede tutmak için reğülatör görevi yapmalıdır. Bugün anladık ki yeri geldi mi Devlet et,süt,basma satmalı fiyatları reğüle etmeli

Bugünlerde 3 harfli marketler hedefte,yanlış yapan cezalandırılsın .O marketin camını kırarak çalışan personele bağırarak çağırarak çözüm bulunacağını zannedenler var.500 metre arayla market açılırken ses çıkarıldı mı? Marketlere Devlet eliyle otokontrol sağlanır. Neyse ki Gazeteler de sayfa sayfa 3 harfli reklamları yayınlandı konu kapandı.İyi bir haber Bakan bey açıkladı 2023 yılında da Market poşeti 25 kuruş olacakmış

10 gündür Çivril de değilim. Çivril de kitap günleri düzenlenmiş katılamadım. Düzenleyen ve emeği geçenleri kutluyorum. Kitap sevgisini bilhassa çocuklarımıza aşılamalıyız ki okusunlar bilgi dağarcıkları gelişsin. Geçen hafta belediye meclis toplantısını izledim. Anladım ki Belediye başkanı Meclisi çözmüş. Cirit meraklısıyla ortamı yumuşattı. Başarılı bir şekilde yönetti. Belediye başkanına yol yapım tamirine neden evinizin önünden başladınız diye soruldu ? Semtimde Belediye başkanı veya Meclis üyesi olsa tozdan sonra çamurdan dolayı şikayetlerimiz dikkate alınırmıydı? veya koca semtte sadece 1 sokağa mıcır dökülüp diğer yerler ihmal edilirmiydi? diye düşündüm.Ben semtimle ilgili şikayetleri yazıyorum semtimden bir kişinin bile yazıma haklısın, şu kısmı eksik yazmışın veya şu sorunumuz çözüldü diye yorum yazıp beğenme zahmetine katlanmadıkları görünce Rahmetli Hasan Celal Güzelin “Meğer ben ne enayiymişim!”diyerek yazdığı köşe yazısı aklıma geldi ve acı bir şekilde gülümsedim !

Esen kalın…