Dinlerini tercihleri ise kendi iradeleri. Haydanlı bir babanın evladı olarak dünyaya gelmem de kader icabı. İnsanın bir anası, bir babası var. İki ninesi, iki de dedesi var. Varsa amcası, halası ve teyzesi ile dayısı var. İlle olacak diye bir kaide, kural yok.

Varsa var, yoksa yok.

Rahmetli Kozak Kızı Babaannem Kerime’nin babasının Kozak Mehmet, annesinin de Kazıklar’dan Fatma olduğunu biliyorum. Babamın dedesi Kozak Mehmet, kimin oğlu ve babamın anneannesi Kazıklar’dan Fatma kimin kızı, bilmiyorum. Elimde net bir bilgi yok. Kazık Mehmet’in oğlu Molla Osman’ın kızı da olabilir. Büyük ihtimal diğer oğlu Ali’nin kızı da. Babamın ninesi Kazıklar’dan Fatma, Ali’nin kızı ise o zaman Hüseyin’in kız kardeşi ve Kıyı Kıyı Mustafa’nın da halası olur. Babamın dayısı Ali Kozak, torunlarına ad koyarken acaba dayısının oğlu Mustafa’nın mı adını koydu, diye de kendime sordum.

Benim de büyük dayım olan babamın tek dayısı Kozak Ali, Halil adında tek bir evlada sahip. Torunlarına da adlarını o vermiş. Torunlarından Mehmet Kozak, babamın dedesi ve hem Ali Kozak’ın hem de benim babaannem Kerime’nin babası. Mustafa ve Fahrettin var. Bir de Hacı Osmanlar Sülalesinden Mustafa Işık ile evlenen Fatma Işık var. Fatma, Kazıklar’dan Fatma’nın adı. Kazıklar’dan Fatma, babaannemin, hem de büyük dayım Ali ve babamın teyzesi Ayşe’nin annesi. Babamın tek dayı oğlu Halil’in kızı Ayşe, Oktay İnan ile evleniyor. Orhan ve Turgay adında evlatları var.

Haydan köyleri ve Haydanlılar hakkında araştırmalarımda çok fazla sayıda akraba evliliklerini gördüm. Bunlardan biri de Mehmet Coşgun amcamın torunu Ramazan kızı Serpil ile büyük dayım Ali Kozak torunu Halil oğlu rahmetli Mehmet Kozak’ın evliliğidir.

Elimde çok geniş bilgiler yok, keşke olsa idi. O zaman daha teferruatlı yazabilirdim. İspat edemeyeceğim bilgileri de elimden geldiği kadar yazmamaya çalışıyorum. İstiyorum ki, bizden sonraki nesillere doğru bilgiler ve belgeler olarak kalsın. Kim kiminle nereden ve nasıl akraba öğrensinler, bilsinler istiyorum.

Her ne kadar babamın köyü Haydan’da değil de Köyceğiz’de doğup büyümüş olsam da anamın ve babamın akrabalarını hiç görmemiş olsam bile biliyorum. Ve bu bilgileri daha sonraki nesillere doğru bir şekilde aktarmaya çalışıyorum. Biliyorum, günümüzde hısım olsun, akraba olsun ve hatta kardeş olsun çok da büyük anlam ifade etmiyor. Anasını, babasını, hısım ve akrabalarını arayıp sormayan ve hatta nefret eden, öldürüp zehirleyen evlatlar yetiştirmişiz. Belki bir gün atalarını merak edenler olur umudu ile yazıyorum.

Bu yazımda babamın Kozaklar ve Kazıklar ile olan akrabalığını yazdım. Haftaya buluşmak, görüşmek umudu ile hoşça ve sağlıcakla kalınız.