Rasime Kameroğlu İlkokulu 29 Ekim proğramın da Kurtuluş savaşı kahramanlarını canlandıran bir gösteri düzenledi. Gösteriyi hazırlayanları kutlarım. Torunum Aybike’nin Nezahat Onbaşıyı canlandırdığı programa katılamadım ama videoları izleyince duygulandım. Kurtuluş savaşı kadın ve çocuk kahramanlarını sizler için alıntıladım ve derledim.

12 yaşında İnönü muharebelerinde savaşan Nezahat Onbaşı. “Muhabere bana düğündür Paşam” diyen Mustafa Kemal’in askeri Sivaslı Fatma Seher. Çerkez kadınları örgütleyen Hayriye Melek. Alaşehir’deki zulmü dünyaya çektikleri telgraf ile duyuran Makbule Nebile. Yunan işgaline elinde silahla karşı koyan Turgutlulu Çavuş Ayşe. Ödemişli Fatma. Köpekli Nuri Çetesi’ne katılan Aydınlı namı diğer Binbaşı Ayşe. Yörük Ali Efe’nin 1. bölüğünün 4. mangasında nişancı olarak savaşan Emire Aliye. Elinde balta ile Menderes Köprüsü’nde düşman bekleyen Arşın Teyze. Sarayköy’e gelen İngilizci Nasihat Kurulu’nun üzerine silahla yürüyen Adöv Ayşe.

Yaptığı konuşmaları ile zihinlerde yer etmiş usta bir hatip olan, Kurtuluş Savaşı’nda cephede Mustafa Kemal’in yanında görev yapan, sivil olmasına rağmen rütbe alarak bir savaş kahramanı sayılan Onbaşı Halide (Edip Adıvar). İnebolu’da bulunan cephaneleri Ankara’ya götürülmesinde çocuğu ve kağnısıyla yer alırken, kış şartları nedeniyle cephane ıslanmasın diye battaniyesini cephaneye saran, bebeğine de sarılıp onun donmaması için uğraş verirken donarak ölen Şerife Bacı.Onbaşı olduğunda neredeyse sadece kadınlardan oluşan birliği ile düşmanın cephe gerisine bir saldırı düzenleyen ve aralarında bir Yunan subayı dahil toplam 25 esir askerle geri dönen Erzurumlu Kara Fatma (Seher Erden).

Kocayayla baskınında geri çekilen silah arkadaşlarına cesaret vermek için hızla öne atılınca başından vurularak şehit olan Gördesli Makbule.Çanakkale’de ölen kocasından kalan tek hatıra elmas küpelerini bozdurup kendine bir tüfek alıp dağa çıkan ve Yörük Ali Efe’ye katılan Emir Ayşe.Kurtuluş Savaşı’nın gizli örgütü Karakol’un yöneticisi Naciye Faham.İşkence görmesine rağmen Karakol’un adresini vermeyen Topkapılı Ebe Şahende. Felah Grubu’na saraydan bilgi taşıyan V. Murat’ın kızı Fehime Sultan. İşgal protestolarında on binlere konuşan Şükufe Nihal, Sebahat, Zeliha. Darülfünunlu Saime.

Başındaki yırtık örtüsünü erkeklerin yüzüne atıp, “alın bunları örtünün, verin silahları ben savaşırım” diyen Kezban,Mavzeri hiç susmayan şehit eşi Senem Ayşe,Düğünde takılan altınları Ankara’ya bağışlayan Kastamonulu 17 yaşındaki Hatice. 3 kızını Mustafa Kemal’e emanet edip Sakarya Cephesine koşan ve yaralanan Ayşe Çavuş.Düşmanla işbirliği yapan oğlunu vurup dağa çıkan Domaniçli Habibe.Erkek kılığında savaşan ve sonra kadın olduğu anlaşılan Halime Çavuş ve adını sayamadığımız kahraman kadınlarımız ve “Geldikleri gibi giderler” diyerek, geldiklerinden biraz daha hızlı gitmelerini sağlayan Başbuğ Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bu toprakları kanlarıyla vatan yapan Kahramanlarımızı rahmet ve minnet ile anıyoruz.

Kutlu Tinleri şad olsun

Esen kalın.