Anne sütü, felaket durumlarında bebekleri kirli, mikroplanmış sularla bulaşacak hastalıklardan korur.

  • Özellikle toplu olarak gelişen ve öldürücü olabilecek ishal ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı korur.
  • Bu zor dönemlerde sağlık ve psikolojik olarak verdiği rahatlıktan ötürü o dönemin zorluklarından çok fazla etkilenilmemesine neden olur. Bu aynı zamanda hem anne hem bebek için geçerlidir.
  • Anne sütü her zaman hazır ve bebeğinizin ihtiyacı olan her türlü besini içerdiği için bu dönemde daha da önemlidir.
  • Anne sütünü arttıran en önemli şeyin emzirmek olduğu unutulmadan bu süreçte annelerin emzirmelerini engelleyecek şekilde bedava formül ürün, bebek sütleri ve anne sütü yerine geçebilecek diğer beslenme ürünleri gerekli olmadığı sürece verilmemelidir.

Bazen devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları veya bazı topluluk ve kişiler annelere ya da yakınlarına sosyal yardım sağlamak amacıyla ücretsiz veya düşük maliyetle bu ürünlerden temin etmektedir. Bu durumların kabul edilebilir olması için yardımın gerçek ihtiyaç halinde, bebeğin ihtiyacı olduğu ölçüde ve güvenilir şekilde sağlanması gerekmektedir.

Bebeklere verilen ürünler bağışlara bağlı olmamalıdır. Bağışlar herhangi bir zamanda durabilir ve bebeğe mama sağlanamaz ise ekonomik olarak sıkıntı sebebi ile beslenme problemleri hastalıklar yaşanabilir.

Güvenli yapay beslenme için temiz su ve yakıt gibi temel kaynakları gereklidir. Olağan dışı durumlarda güvenilir suda sağlanamayacağı için yapay beslenme yetersiz beslenme, hastalık ve ölüm riskini artırmaktadır. Anne sütü alamayan küçük çocuklar enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelmektedir.

Emziren Anne veya Bebeğin Açlık, Hastalık Durumlarında Emzirme: Emziren anneler, mümkün olduğunda sağlıklı ve besleyici öğünler ve atıştırmalıklar yiyerek ve susuz kalmamak için bol su içerek hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlığını destekleyebilirler. Bununla birlikte, aç olan veya sağlıklı yiyeceklere sınırlı erişimi olan anneler yine de emzirebilirler. Anne sütü, bebeğin büyümesini ve sağlığını desteklemek için uygun miktarda kalori ve optimal beslenme sağlar. Anne sütü, emziren kadın grip veya ishal gibi rahatsızlıklara sahip olsa bile bebekleri hastalıklardan korumaya yardımcı olabilecek antikorlar ve diğer immünolojik faktörler içerir.

Bir bebek hasta olduğunda, anne genellikle bebeğini susuz kalmaktan korumak için emzirmeye veya sağılmış sütle beslemeye devam edebilir.

Acil ve Afet Dönemlerinde Dondurucuda Saklanan Anne Sütleri: Doğal afet sırasında elektriği olan bir buzdolabına erişim sınırlı olabilir. Güç kesildiğinde, dondurucu kapısını kapalı tutun; bu, sütün tamamen çözülmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Mümkünse, olası bir elektrik kesintisinden önce, tüm sağılmış anne sütünü dondurucunun arkasına (en soğuk kısım) taşıyın ve dondurucunun dolu olduğundan emin olun veya hava akışını azaltmak için boş alanları buruşturulmuş gazete ile doldurun. Dolu bir dondurucu, kısmen dolu bir dondurucudan daha uzun süre donmuş halde kalır.

  • Sütte buz kristalleri görülebiliyorsa süt yine de donmuş kabul edilir.
  • Süt çözüldükten sonra 24 saat içinde kullanılmalıdır ve tekrar dondurulamaz.
  • 24 saat sonra süt kullanılmazsa atılmalıdır.

Anne sütünün güvenli bir şekilde saklanması söz konusu olduğunda şunu unutmayın: şüpheye düştüğünüzde onu atmalısınız.