Anne sütü, bebeğin ilk 6 aylık döneminde psikolojik ve fizyolojik olarak ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilen,ayrıca anne ile bebek arasında bağın kurulmasında etkili sindirimi kolay doğal bir besindir. Bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü alıp daha sonra ek gıdalara başlaması ve 2 yaşına kadar anne sütü alımını devam ettirmesi bir çok yönden yarar sağlar.Bu yüzden sağlıklı yaşamın başlangıcında anne sütü ile beslenmenin önemi yadsınamazdır.

ANNE SÜTÜNÜ ARTTIRMAYA YÖNELİK YAKLAŞIMLAR

Anne sütü bebeğin beslenmesinde ki en önemli faktör olduğu için bu sütü arttırmaya yönelik bir çok görüş ve yöntem vardır.Fakat bunların en başında annenin huzurlu ve sağlıklı bir ortamda olması yer alır.Bebeğin erken emzirilmeye başlanması,memelerin boşaltılması,sık sık emzirme,annenin fazla yorulmaması da etkendir.Annenin yeterli sıvı ve protein alımı,stresten uzak durması,uyku düzeni ve kalitesi son derece önemlidir.Bunlar dışında galaktogog denilen anne sütünü arttırdığı inanılan bir takım ilaçlar,besinler ve hatta şifalı bitkiler geçmişten günümüze kullanılmaktadır.Bunlarla ilgili çalışmalar hala devam etmekle birlikte mekanizmaları tam olarak bilinmemektedir.

  • Anne sütünü arttırmak amaçlı en sık kullanılan ilaçların başında metoklopropamid gelir.
  • Şifali bitkilerde ise çemen otu, boğa dikeni,keçi sedef otu,anason,fesleğen,rezene gibi şeker tatlı otlardır.

Çemen otunun ise yapılan çalışmalara göre günde 3 bardak çay şeklinde kullanımı önerilmektedir.

  • Bazı ülkelerde de maltlı içecekler anne sütünü arttırmakta kullanılsa da alkol tüketimi anne sütünü azaltabilir.
  • Yulaf unununda anne sütünü arttırdığına dair kesin kanıtlar olmamakla birlikte yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • Bunların dışında ise ısırgan otu,inek sütü,ayran,tahinhelvası,pekmez,hurma,susam gibi besinlerin anne sütünü arttırdığı düşünülmektedir.

ANNE SÜTÜ ALIMININ YETERSİZ OLDUĞUNUN BELİRTİLERİ

Annelerin biberon ile bebeklerini beslemeye başlamalarının başlıca nedeni sütlerinin yetersiz olduğunu düşünmelerinden kaynaklanır.Genellikle anneler bebeğin ihtiyacından daha fazla süt üretmektedir.Bu nedenle yetersizliğine çok rastlanmamaktadır.

Güvenilir Belirtiler:

Doğumdan sonra ki 2.hafta sonunda doğum ağırlığına ulaşamamak ve ilk aylarda ayda 500 gramın altında ağırlığa ulaşmak anne sütünün yetersizliğinin göstergesidir.İlk iki günde ise 2 veya 3 kereden,dördüncü gün dört kezden fazla ve yoğun idrar çıkışı durumunda ise anne sütünün yeterli olduğunun göstergesidir.

Olası Belirtiler: Bebeğin memeyi reddetmesi ve ya uzun süre sık emmesi,sık ağlaması,az miktarda kuru şekilde dışkılama durumlarında da anne sütünün yetersizliği düşünülebilir.Böyle durumlarda bebeğin kilo kontrolleri iyi yapılmalı aynı zamanda emzirme danışmanlığı yapılmalıdır.

Anne sütünün yetersiz olmasına yol açan nedenlerde yine alkol,sigara,doğum kontrol ilaçları,annenin ağır malnütriyonu gibi sebeplerde yer almaktadır.