Sütünüz yetse dahi bu ayda ek gıdaya başlamanız gerekiyor. Çünkü 6 aydan sonra anne sütü bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor.

İlk başlanacak gıdalar; Pirinç unu muhallebisi, sebze çorba, yoğurt ve meyve püre olmalı.

  1. aydan itibaren mercimek, ekmek vb tahıllar çorba içinde veya ezilerek verilebilir, labne peyniri veya pastörize peynir ve ¼ oranında yumurta sarısı başlanabilir. Sıvıların bardakla ya da fincanla verilmesi bebeğin besini tanımasını ve ağız- diş yapısının gelişimi için önemlidir. Sebze çorbaları, kaşıkla verilebilen tahıl karışımları sulandırılmış uzun ömürlü süt bu ayda başlanabilir. Bu aydan itibaren bebekler, kaşıkla yediği besinleri ağzında çevirme yeteneğini kazanır.
  2. aydan itibaren; Sebze ve meyvelerin çeşitleri arttırılır, çorbalarında kıyma veya tavuk eklenebilir, yumurta sarısı tam olarak verilebilir, bu sayede çiğneme hareketlerini öğrenmeye başlayacağı dönemdir, zaten dişlerin çıkması ve kaşınması da bu döneme rastlıyor.
  3. aydan itibaren; Yiyebileceği kıvamda hemen her besin ezilerek verilmeye başlanabilir, mümkün olduğunca bulamaç besinler vermekten bu aydan itibaren kaçınılmalıdır. Yumurta beyazı bu ayda başlanır.

1 yaşına kadar tuz, şeker, tuzlu ve şekerli tüm besinler, kızartmalar, içeriği bilinmeyen hazır besinler ve ambalajsız satın alınan güvenli olmayan besinleri kesinlikle vermeyiniz.

Normal gıdalarla gelişimi iyi olursa hazır mama kullanmanıza gerek yoktur. Evde hazırladığınız çorba, yoğurt, muhallebi gibi besinler ve sebzeli kıymalı yemekler beslenmesi için yeterlidir.

Ek gıdaları verirken anne sütü vermeye de devam etmelisiniz.

Ek Besinlere Başlama Döneminde Dikkat Edilecek Unsurlar

  • İlk kez verilecek besinler bebek açken verilmelidir.
  • Yeni denenecek besinler 1-2 gün arayla verilmelidir; böylece bebeğin yeni besinleri alması için zaman tanınmış olur ve alerjik reaksiyon geliştiğinde hangi besinden kaynaklandığı kolayca anlaşılır.
  • Yeni besin verildikten sonra bebekte ishal başlarsa, bu besinin verilmesine bir süre ara verilir.
  • Ek besinler tek öğün olarak az miktarda verilmeye başlanmalıdır.
  • Yeni besinlere başlama döneminde bebek besinin olduğu tabağı tabağı, kaşığı kabul ediyorsa besin verilmeli, asla baskı ve zorlama yapılmamalıdır. Reddediyorsa ertesi gün tekrar denenmelidir.
  • Bebek hasta veya diş çıkartıyorsa ek besinlere başlama ertelenebilir.
  • Bebeklere verilecek ek besinler acılı, tuzlu ve baharatlı olmamalıdır.
  • Bebekler ek besinlere başlama döneminde kaşıkla beslenmeli, biberon kullanılmamalıdır.
  • Yemek konulan kaşık, tabak ve bardağın temiz olmasına dikkat edilmelidir.