Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çivril’de de öğrenci servisleri akaryakıtta yaşanan artışlardan olumsuz yönde etkilendi.

30 Temmuz 2021 tarihinde Milli Eğitim tarafından yapılan öğrenci taşıma ihalesini alan yüklenici firmalar zor durumda. İhalenin yapıldığı tarihte 7,30 lira pompa satış fiyatı olan motorin yapılan zamlarla birlikte 20 Aralık 2021 itibari ile 11,60 liraya ulaştı. Yüzde ellinin üzerinde olan zamlar nedeni ile öğrenci servisleri hiç para kazanamaz duruma geldi.

ŞOFÖRLERİN SESİ OLDU

Gürpınar Minibüs Kooperatifi başkanı Okan Erşat Kaymakçı Çivril’deki öğrenci servislerinin içinde bulundukları sıkıntılardan kurtulabilmeleri için dilekçe dağıtıyor. Hazırladığı dilekçeleri servis şoförlerine ve araç sahiplerine dağıtan Kaymakçı imzalanan dilekçelerin Çivril İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne verileceğini belirtti.

Öğrenci servislerinin geçim sıkıntısı çektiğini kaydeden Kaymakçı, “Bilindiği üzere ülkemiz genelinde son günlerde akaryakıt pompa fiyatları azami derecede yükseltilmiş olup 2021-2022 eğitim öğretim yılı taşımalı eğitim ihalelerinde KDV dahil takribi 7,30’dan alınan akaryakıt 20.12.2021 tarihi itibariyle KDV dahil 11,60 Tl’yi bulmuş olup ve yükselmeye de devam ettiği izlenmektedir.

Bu kapsamda yüklenici karı azami derecede düşmüş olup, geçim şartları zorlanmaya başlamıştır.” Dedi.

SÖZLEŞMEDEKİ MADDE ELLERİNİ KOLLARINI BAĞLIYOR

Milli Eğitim ile aralarında imzaladıkları sözleşme maddesi ile hiçbir artış yapamadıklarını kaydeden Kaymakçı, “Yapılan sözleşmenin bir maddesinde oluşacak herhangi bir fiyat artışının taşıma fiyatlarına yansıtılamayacak olması yer alıyor. Bu madde gereğince biz bu şartlarda sözleşmenin sona ereceği 2022 yılı Haziran ayına kadar taşıma yapmaya devam etmek zorundayız. Bu mesleğe uzun yıllarını vermiş olanlar bilir ki bu güne kadar maliyetlerde artış olmuş ve bu durumda sesimizi çıkarmadan taşımaya devam ettik. Fakat bugün içinde bulunduğumuz durum normal şartların çok çok üzerindedir. Akaryakıtta yaşanan %50’nin üzerindeki fiyat artışı ve artmaya devam etmesi öğrenci servislerini geçinemez duruma getirmiştir.”dedi.

ASGARİ ÜCERETE RAZIYIZ

Okul servislerinin ellerinde kalan paranın masrafları karşılamadığını kaydeden Kaymakçı, “Aldığımız para asgari ücretin çok çok altında kalmaktadır. 1055 lira olan Bağkur 1600 liraya yükseldi. Tabi bu düzenli ödeyebilirsen. Eğer ödemede aksama yaşarsan bu rakam 1750 liraya yükselecek. Araçların bakım masrafları da eklenince bir servis şoförünün elinde asgari ücretin yarısı kadar bile para kalmıyor. Hele bir de araç sahibi olup şoför çalıştıranlar var ki onların durumu daha kötü. Şoförün maaşı sigortası ve kendi Bağkuru derken üste cebinden para vermesi gerekecek. Biz asgari ücrete bile razıyız.”ifadelerini kullandı.

EK FİYAT İSTİYORUZ

Özel taşımacılık yapan servisler akaryakıtta yaşanan zamları taşıdıkları yolcularına yansıtarak çözüm bulabiliyorlar ama öğrenci servislerinde her hangi bir artış yapmak söz konusu olamıyor. Biz yetkililerimizden gerek yönetmelik gerekse ihale idari şartnamelerinde düzenlemeye gidilmesini ve 2021-2022 eğitim öğretim yılında almış olduğumuz taşıma ihalesi birim fiyatlarının üstüne akaryakıt fiyat artışı oranında ek fiyat vermesini talep ediyoruz. ” İfadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi