“UYGUN GÖRÜRLERSE DEVAM EDECEĞİM”

1985 yılından bu yana Çivril’de esnaflık yapan ve 15 yıl Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi yönetim kurulu üyeliği ve başkan yardımcılığı görevinde bulunan Cengiz Tanışman 2020 yılının Aralık ayında Başkan Ertuğrul Mutlu’nun vefatının ardından yönetim kurulu üyeleri tarafından başkan olarak görevlendirildi.

Mart ayında yapılması gereken genel kurulun Pandemi dolayısıyla belirsiz süreliğine ertelendiğini kaydeden Cengiz Tanışman; “Pandeminin durumuna göre seçim tarihi belirlenecek. Ama şu an belirli bir tarih yok. Sonuçta yapılan genel kurulda yönetim kurulu oya sunuluyor. Birden fazla oya sunulan yönetim kurulu adayı olursa da seçim yapılıyor. Bu seçimin kapalı ya da açık olmasına üyelerimiz karar veriyor. Şu an kayıtlı olarak 1100 tane kayıtlı esnafımız var. Bu kadar insanın bir araya gelip oy kullanması virüsün yayılmasında büyük bir risk oluşturur. Kaldı ki zaten devletimiz tarafından da bu tür kalabalık etkinlikler yasaklandı. O yüzden seçimler hastalığın durumuna göre belirsiz süreliğine ertelendi.”dedi.

Seçim zamanı belli olmadığı için aday olup olmayacağı ile ilgili kesin bir şey söyleyemeyeceğini kaydeden Tanışman; “Seçim zamanı belli olmadığı için adaylık konusunda bir şey söylemek doğru değil. Günü geldiğinde yönetimdeki arkadaşlarla görüşürüz ve eğer uygun görürlerse üzerimize düşeni yapar görevimize devam ederiz.” dedi.

“KREDİ MÜRACAAT SONUÇLARINI BİR HAFTAYA DÜŞÜRDÜK”

Kooperatif çalışmaları hakkında da bilgiler veren Tanışman esnafa kolaylık sağlamak için elinden gelen gayreti gösterdiklerini belirterek; “Kredilere müracaat edildiği zaman 25 ila bir ay arasında sonuçlanıyordu. Bunu biz yılbaşından önce aşağı yukarı bir haftaya kadar düşürmüştük. Ama şu an tapu da biraz yoğunluk var. Bu süre 10-15 güne çıktı. Amacımız bu süreyi tekrar bir haftaya düşürmek. Yani Pazartesi, Salı müracaat eden esnaf arkadaşlarımızın en geç Cuma günü kredisini kullanması lazım. Burada amacımız zor durumda olan esnafımıza kolaylık sağlamak.

Tabi bunu yaparken personelin gayretini göz ardı etmek mümkün değil. Onların özverili çalışması, gayretleri sonucu bu süre bir haftaya kadar iniyor. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”ifadelerini kullandı.

“37 KOOPERATİF İÇİNDE İLK ÜÇTEYİZ”

Kooperatifin her yönden iyi durumda olduğunu vurgulayan Tanışman; “Kooperatifimiz 1954 yılında kurulmuş ve o günden bugüne başkan ve yöneticiler görevlerini çok iyi yapmışlar. Hepsinden Allah razı olsun. Şu an kooperatifimiz çok iyi durumda. Bölgemizde 37 tane kooperatif var. Verdiğimiz kredi ve ekonomik güç yönünden kooperatiflerin içinde ilk üçteyiz. Biz de bu iyi durumu muhafaza edip daha iyiye götürmek için çalışmalarımızı yürüteceğiz.

Bu binaya yapıldığı günden bu yana hiçbir bakım yapılmamış. Eğer olurda görevimize devam edersek aşağıda kahvehane olarak kullanılan boş yere taşınacağız. Daha kurumsal bir yapı olmasını istiyoruz. Eskiden düğün salonu olarak kullanılan yerimiz var orayı da toplantı salonu olarak kullanmayı düşünüyoruz. Kayıtlı esnaflarımıza bu salonu düğün, nişan gibi faaliyetleri için uygun fiyata kullanma imkanı sunacağız.”dedi.

KREDİLER BANKADAN DAHA AVANTAJLI

Kooperatifin 225 bin liraya kadar kredi verebildiğini kaydeden Tanışman; “200 bin lira kredi limitimiz var. Pandemiden dolayı da devletimizin verdiği 25 bin lira var. Toplamda 225 bin liraya kadar esnaflarımız kredi kullanabiliyor. Faiz oranları ise yılbaşından önce yüzde 4,5 iken şu anda 8,5 oldu. Faizlerde bu artış banka faizlerinin artmasından dolayıdır. Biz zaten kredileri devlet destekli Halkbank’ın aracılığıyla veriyoruz. Normal bankalarda faiz oranları yüzde 21-22’leri buluyor. Ona göre yüzde elli yani yarı yarıya yine de bir avantaj var.” ifadelerini kullandı.

“HASTANEYE SOLUNUM CİHAZI ALDIK”

Pandemi nedeni ile çok büyük bir ihtiyaç haline gelen solunum cihazı alımı için Çivril Devlet hastanesine katkıda bulunduklarını kaydeden Tanışman; “Çivril Halkının Sağlığını Koruma Derneğine 40 bin TL Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak bağışımızı yaptık. Hastaneye alınan 6 adet solunum cihazından birini biz aldık. Allah kimseyi kullanma zorunda bırakmasın ama hastalık halinde de eksikliğini göstermesin. Kooperatif olarak yaptığımız bağışımız hastanemize ve Çivrilimize hayırlı olsun.”dedi.

“HASTALIK BİTERSE ESNAF ZİYARETLERİNE DEVAM EDECEĞİM”

Pandemiden dolayı esnaf ziyaretleri yapamadıklarını söyleyen Tanışman; “Yılbaşından önce kooperatifimiz 14 gün boyunca kapalı kaldı. Başkanımız Ertuğrul Mutlu’nun rahatsızlığı ve ardından vefatı bizleri çok sarstı. Başkanımıza da Allahtan rahmet diliyorum. Çalışanlarımızın sağlığı ve işleyişin aksamaması için kapı girişine masa koyarak vatandaşla aramıza mesafe koyuyoruz. Bunun için esnafımızdan özür diliyoruz. Keşke bu hastalık olmasa daha samimi olsak birebir konuşma görüşme yapsak. Hastalık biterse birebir esnaf ziyaretlerini yapacağım. Pandemi döneminde ise esnaflarımız herhangi bir olumsuzluk yada sorunda kooperatife gelerek yada telefonla bizlere ulaşabilirler.”ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi