Engelli bireyin öncelikle ikamet ettiği adresin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na gitmesi gereklidir.

Vakıfa gittikten sonra görevliye 2022 engelli maaşı başvurusu yapmak istediğini belirtmelidir. Bu talebi doğrultusunda yetkili kendisine bir hastane bilgisi vermektedir.

Vakıftan söylenen hastaneye gidilmelidir. Bu hastane dışında bir hastaneden alınan sağlık kurulu raporu kabul edilmemektedir. Hastaneye gittikten sonra engelli raporu almak istendiği söylenmelidir. Gerekli muayenelere girerek en az %40 ve üzeri engelin olduğuna dair ibarenin yer aldığı bir rapor alınmalıdır.

Rapor ve gerekli belgeler ile beraber bağlı bulunulan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na tekrar gidilmelidir. Başvuru işlemi tamamlanmalıdır.

Vakıf gerekli incelemeleri ve değerlendirmeleri yapmaktadır. Yoğunluğa bağlı olarak kısa süre içerisinde başvurular sonuçlanmaktadır ve aylık bağlanmaktadır.

2022 Engelli Maaşı Başvuru Sonucu Nasıl Öğrenilir?

2022 engelli maaşı için başvuru yapanların başvuruları sonuçlandığında, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan başvuru sonucu ile ilgili bilgi edinmeleri gerekmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, kaymakamlığa bağlı bir vakıftır. Kişi ikamet adresine göre kendisine en yakın kaymakamlık binasına giderek bu vakfı ziyaret edebilmektedir. Gerekli incelemeler tamamlandığında bu vakıf tarafından başvurusu onaylanan kişilerin isimleri açıklanmaktadır. Dolayısı ile vakıfa giderek isimlerini teyit ettirebilmeleri mümkündür.

2022 Engelli Maaşı Ne Kadar Sürede Alınır?

2022 engelli maaşı başvurusu yapanlar, başvurularını takip eden ay içerisinde maaşı çekmeye başlayabilmektedirler. 3 ayda bir ödenen bir maaştır. Doğum tarihlerinin son rakamına göre herkesin maaş tarihi belirlenmiştir.

2022 Engelli Maaşı Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?

2022 engelli maaşı alacakların doğum yıllarının son rakamı baz alınarak maaş ödemesini alacakları gün belirlenmektedir. Hak sahiplerinin maaş ödemelerini alacakları günler ise aşağıda verilmiştir:

Doğum yılının son hanesi 0 veya 5 ise; ayın 5’inde maaş verilmektedir.

Doğum tarihinin son rakamı 1 veya 6 olanlar, ayın 6. gününde maaş almaktadırlar.

Ayın 7’sinde maaş alacak olanlar, doğum yılları 2 veya 7 ile bitenlerdir.

Doğum yılı 3 veya 8 ile bitenler, ayın 8’inde maaş almaktadır.

Ayın 9’unda maaş verilecek olanlar, doğum yılı 4 veya 9 ile bitenlerdir.

2022 Engelli Maaşı Ödemeleri Nereden Çekilir?

2022 engelli maaşı başvurusu kabul edilen ve aylık verilecek olan kişi ilk maaşını Ziraat Bankası’ndan almaktadır. Bunun için kimlik belgesi ile ikamet ettiği adrese en yakın olan Ziraat Bankası’na gitmesi yeterli olmaktadır. Gişeden maaş ödemesini alabilmektedir. İkinci ve sonraki maaşları için ise PTT şubesine gitmesi gerekmektedir. Yine ikamet ettiği adrese en yakın olan PTT şubesine giderek, kimlik belgesi ile beraber gişedeki görevliye engelli aylığı almak istediğini söylemesi yeterli olmaktadır. Vasilerin maaşı çekmek için gitmesi durumunda, vekalet belgeleri ile beraber gitmeleri istenmektedir.

2022 Engelli Maaşının Kesilmesine Neden Olan Durumlar Nelerdir?

2022 engelli maaşı alanların aylıklarının kesilmesine neden olacak haller aşağıda açıklanmıştır:

2022 engelli maaşı alan bireyler adres değişikliği yaparlarsa ve 15 gün içerisinde bunun için bildirimde bulunmaz iseler; maaşları kesilmektedir.

Engelli bireylerin vefat etmeleri durumunda maaşları kesilmektedir.

Aylık geliri muhtaçlık sınırının üzerine çıkan, gelirinde artış yaşanan ve muhtaçlık durumu ortadan kalkan engelli bireylerin maaşları kesilmektedir.

Engel oranı %40’ın altına düşen engelli bireylere aylık verilmemektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sigorta kaydı yapılan engelli bireylere maaş verilmemektedir.

2022 Engelli Maaşı Alanlar Takip Edilir Mi?

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kapsamında her sene yılda en az 1 kere aylık alanlar için inceleme yapılmaktadır. Bu takip sürecinde hem aylık alanlar hem de aynı hane içerisinde yaşadıkları incelenmektedir. İşe başlanması veya ek bir gelir elde edilmesi durumunda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne bildirimde bulunulması gerekmektedir. Aksi takdirde, haksız yere alınan tutar faizi ile beraber talep edilmektedir.