Engelli yakını maaşı almak için gerekli şartlar şu şekildedir:

2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırının altında geliri olmak,Muhtaçlık sınırı altında olan gelir düzeyinin valilik ya da kaymakamlıklar aracılığı ile tespit edilmesi,

Bakıma muhtaç olan engelli kişinin 18 yaşını tamamlamamış olması,Sağlık kurulu raporuna göre engel oranının en az %40 ile %100 arasında olması,Başvuru sahibinin aktif SGK kaydının olmaması,

Başvuru sahibinin sağlık güvencesi yoksa önce Gelir Tespiti (GSS) yaptırılıp 60/c1 yani Yeşil Kart açtırması gibi belirli şartların sağlanması halinde kişi, engelli yakını maaşı almak için başvuru oluşturabilir.

Engelli Yakını Maaşını Kimler Alamaz?

Engelli yakını maaşı almak için kişinin aranan şartları tamamlıyor olması gerekir. Maaş bağlandıktan sonra dahi şartlar geçerliliğini kaybeder ise maaş kesilir.

2021 Engelli Yakını Maaşı Ne Kadar?Engelli yakını maaşı; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürürlüğe konularak engelli, muhtaç vatandaşlara verilir. 2021 yılının Ocak ayından itibaren engelli maaşı ödemeleri 2020 yılı maaş tutarlarına oranla zamlı olarak hesaplara yatar.

2021 yılı engelli yakını maaş tutarları şu şekildedir:2020 yılında yüzde 40 ile 69 engeli bulunan vatandaşlara verilen 537 TL, 2021 yılında 657 TL olarak belirlenir.2020 yılında yüzde 70 ve üzeri engelli vatandaşlara ödenen 854 TL, 2021 yılında 1 024 TL olarak belirlenir

Engelli yakını maaşının nereye yatırıldığı ile ilgili bilinmesi gerekenler şu şekildedir:

Engelli maaşlarının ödemelerinde yığılma ve kalabalık olmaması için engelli maaşlarının ödeme günleri farklı günlere denk gelecek şekilde ayarlanır.

Engelli yakını aylığı alma takvimi takip edilerek; engelli maaşını alacak olan kişiler, doğum tarihinin son rakamına göre 2021 yılı engelli yakını maaş ödemesini kendisine en yakın PTT şubesine giderek çekebilir.

Engelli yakını maaşı PTT gişelerinden TC kimlik kartınız ile çekebileceğiniz gibi ATM’ler üzerinden de çekilebilir.

Engelli maaşı için kişinin %40’ın üzerinde engeli olmasının yanı sıra ev halkının toplam net gelirinin de belirli bir miktarın altında kalması gerekir.

2022 sayılı Kanun kapsamında gereklerinin hazırlanarak yürürlüğe koyulduğu engelli yakını maaşı ödenekleri, belirli kriterler sağlandığı takdirde verilir. Temel kriter; asgari ücrete oranı ile hesaplanan muhtaçlık seviyesinin altında olma durumudur. Gerekli şartların, sonrasında ortadan kalkması halinde kişi, maaş alma hakkını kaybeder ve maaşı kesilir.