İYİ Parti Çivril ilçe başkanı Elvan Çakmakçı, vaka sayılarının söylenmesi vatandaşlarda farklı etki yaratacağını vurgulayarak; “Vaka sayıları açıklanırsa insanlarda biraz daha korku oluşabilir. Çünkü can tatlıdır. Bu sayılar neyse o söylensin. Zaten çok fazla çıkacak. Bu da insanların bir adım geri atmasına sebep olacak. Evlerde kalmaya daha çok özen gösterecekler. Bu da yayma hızını azaltmaya katkı sağlayacak. “dedi.

“VAKA SAYILARININ FAZLA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

Çivril’de vaka sayılarının söylenmesi gerektiğini vurgulayan İYİ Parti Çivril ilçe başkanı Elvan Çakmakçı; “Çivril’deki korona virüs vaka sayısı gittikçe artıyor. Maalesef bu sayıların Çivril’de açıklanan net bir rakamı yok. En azından rakamlar açıklanmalı ki insanlar tedbirlere daha çok dikkat etsin. Çivril Belediye başkanı Niyazi Vural, Ekim ayı meclis toplantısında 300 kişi diye açıklamıştı. Şu an vakaların iki üç kat daha fazla olduğunu düşünüyorum. Çünkü köyler başta olmak üzere birçok yer karantina da. Yani bir ölüm haberi bile günde 3-5 hatta 10-15 olduğu söylenirken sadece temaslıların 200, 300’de kalacağını düşünmüyorum. ”diye konuştu.

“KARANTİNA SÜRECİNDEN SONRA TEKRAR TEST YAPILMALI”

Temaslıların karantina süreci bittikten sonra tekrar test yapılmaması virüsün yayılmasının nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Elvan Çakmakçı; “ Covid-19’un yayılmasının nedenlerinden biri de temaslıların karantina süresi bittikten sonra tekrar test yapılmamasıdır. Çünkü; kamu kuruluşlarında çalışanların tekrar tekrar testlerinin yapıldığı için birinci, ikinci hatta üçüncü kez arka arkaya pozitif çıkabildiklerini gördük. Ama vatandaşta test yapılmadığı için karantina sonrası sonucunun ne olduğu bilinmiyor. Karantina süresi bitti diye değerlendiriliyor ama belki de test yapılmadığı için o kişi belki pozitif olarak dolaşıyor. Bu kadar hızlı yayılmasındaki nedenlerden birisinin de bu olduğunu düşünüyorum. Belki test yapılsa 10 gün sonra tekrar pozitif çıkacak. Ama test yapılmadığı için vatandaşta bilmediği için tekrar bir sürü kişi ile temas ediyor. Ve virüs hız kesmeden bu şekilde yayılıyor. Test yapılsa bu kadar hızlı yayılım olmaz.“şeklinde konuştu. 15 GÜNLÜK YASAK GELSİN

“PAZARDA SEÇMECE KALDIRILMALI”

Pazarlarda seçmecenin olmaması gerektiğini söyleyen Çakmakçı; “Pazardaki seçmecenin de korona virüsü yaymada ikinci önemli bir etken. Ben kendim pazara gittiğimde pazarcı doldurup versin diye bekliyorum. Ama pazarcılarda manavda bu durumdan şikayetçi. İnsanlara dokunmayın biz verelim dedikleri zaman dönüp gidiyorlar. Satıcılar, alıcıların ‘Senden başka alacak yer mi yok?’ deyip seçtirmediği için çekip gittiklerini söylüyorlar.” dedi.

“GİYİM PAZARINDAKİ ESNAFA HES KODU KONTROLÜ YAPILMIYOR”

HES kodu denetimlerinin Pazar yerinde vatandaşlara da yapılması gerektiğini belirten Çakmakçı; “HES kodu denetimlerde zabıta sayısı maalesef az. Perşembe pazarında özellikle zabıtalar herkese yetişemez. Bunun için daha geniş bir çalışma yapılması gerekiyor. Sebze pazarında esnafta HES kodu denetimi yapılıyor ama giyim pazarında yapıldığını görmedim. Elbise pazarına gelenlerin hiç birine yapılmadı. Onlarda birçok kişi ile temas halinde. Para alışverişi yapıyor, kumaş, elbise veriyorlar. Dışarıdan gelen birçok elbiseci var. Bunun için de ayrı bir çalışma yapılması gerekiyor. “ifadelerini kullandı.

“İNSANLARIMIZ ÖLMESİN”

Temaslı olup dışarıda olanların hatta pozitif olup işini yapmaya çalışanların olduğunu söyleyen Çakmakçı; “Temaslı olup da evde karantinada olmayan vatandaşlarımız var. Ben pozitif çıkmadım deyip dışarı da dolaşanlar var. Sen pozitif olmayabilirsin ama taşıyıcı olabilirsin. Temaslısın ve sende birkaç gün sonra çıkacak. O vatandaş dışarı çıktığında belki 10 belki 100 kişi ile temas etti ve onlara da geçirdi. Belki o kişi gencim diye umursamıyor olabilir ya da temaslıyım ben hasta değilim diyebilir. Ama o kişiler kendine etmiyor karşıdaki insanların canını tehlikeye atıyor. Belki o karşıdaki vatandaşın bir hastalığı var. Ya da evinde bir hastası olabilir. O vatandaş virüsü kaptığında evdekilere bulaştırınca bunların bütün vebali temaslı olup kurallara uymayan dışarı çıkan vatandaşın. İnsanlarımız ölüyor. Bugün onlara ise yarın bize. Belli değil yani. Ben ölmek istemiyorum. Kimsenin ölmesini de istemiyorum. Yakınımın ölüm haberi ile de üzülmekte istemiyorum. Bu yüzden kimse vebale girmesin. Duyumlarımıza göre pozitif olup hala dışarda dolaşanlar var. Bu benim ekmek param benim bu işi yapmam gerekiyor deyip HES kodu sorgulamasında pozitif olduğu tespit edilenler var.’dedi.

SAĞLIK ÇALIŞNLARINA YARDIMCI OLALIM

Özveriyle çalışan sağlık çalışanlarına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade eden Çakmakçı; “Sağlık çalışanlarına yardımcı olalım. Bizler için o kadar çok fedakarlıklar yapıyorlar. Kendi yaşamlarını riske atıyor büyük bir özveriyle çalışıyorlar. Kendinize acımıyorsanız onların çabalarına saygı gösterin. Lütfen maske mesafe hijyen kurallarına dikkat edelim. Mecbur kalmadıkça dışarıya çıkmayalım. Biz her zaman maske, mesafe ve temizliğe dikkat edelim. Kurallara uyalım ve uymayanları uyaralım. “ dedi.

“BÜTÜN HERKES DUYARLI OLABİLSE BU KADAR HIZLI ARTMAZ”

Türkiye’nin 15 gün karantinaya alınması gerektiğini savunan Çakmakçı, şunları kaydetti; “İnsanlarla teması en fazla olanlardan biri de esnaflar. Esnaf artık korkuyor. Ama dükkanları kapatamıyorlar. Bakanlıktan bir kapanma kararı çıksa vergilerinde, kiralarında ya da ödenecek olan kredilerinde bir kolaylık sağlanıyor. Ama şu an esnaf kendisi kapatırsa kira devam edecek, vergi, kredinin altından kalkamam diye korkuyorlar. O yüzden dükkanlarını da kapatamıyorlar. Bence artık Türkiye’nin 15 gün süreyle her yeri kapatıp karantinaya alınması gerek ki virüsün yayılması engellenebilsin. 15 gün süreyle kimsenin batacağını düşünmüyorum. Herkesin bir köşe de mutlaka bir şeyi vardır. Hiçbir şeyi olmayana da devlet yardım etsin. Yoksa biz bu virüsü yenemeyiz. Çünkü Türk insanı olarak duyarsızız. Bütün herkes duyarlı olabilse bu kadar hızlı artmaz. Dışarı çıkarken maske ve mesafeleri ayarlayamadıktan sonra hiç bitmez. Türkiye’de bu 15 günlük karantinanın olması gerekiyor. “

Editör: Haber Merkezi