Çivril’de yayın yapan gazeteler bu günü çalışarak geçirirken kendilerine gelen tebrikleri de kabul ettiler.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesi ile bizleri onurlandıran Ak Parti Çivril Belediye Meclis Üyesi Av. Zeynep Merve Kutlu, CHP Çivril İlçe Başkanı Emekli Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu ve Basın Sorumlusu Ahmet Şinasi, belediye meclis üyeleri, Nuran Şafak, Gönül Emre, Fatma Akkoyun, Adem Güllü, Tunay Yazıcı, Semih Dere, İYİ Parti Çivril İlçe Başkanı Celal Kadri Tort ve belediye meclis üyeleri Elvan Çakmakçı, Koray Eren, Turgay Arslan, Türk Eğitimsen Çivril Temsilcisi Erhan Akgöz, Mimar Özgün Şafak ve hiç bir günümüzü atlamadan desteğini hiç bir zaman esirgemeyen Karbeyaz Temizlik ve Tahsin Emlak’ın sahibi Tahsin Pişkin’e ziyaretlerinden dolayı ve daha nice adını sayamadığımız arayarak yada mesaj göndererek günümüzü kutlayan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz.

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

DOKUZ PATRON OLAYI NEDİR?

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir.

Editör: Haber Merkezi