Yılmaz Balaban’ın girişimleri sonucunda, dönemin Bakırköy Belediye Başkanı Yıldırım Aktuna ve Ataköy Deniz Sporları Kulübü Başkanı Fuat Yılmaz’ın destekleriyle, Uluslararası Bocce Konfederasyonu (CBI) Başkanı Giovanni Baggio, Genel Sekreter Emilio Paparelli ve Dünya Şampiyonu İtalyan sporcular İstanbul’a gelerek, Bocce’yi Türk basın ve spor kamuoyuna tanıtmışlardır.
İlk Milli Takım
Ataköy Deniz Sporları Kulübü bünyesinde yetiştirilen Bocce sporcuları, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün özel onayıyla 1991 yılında İsviçre –Lugano’da yapılan 5. Dünya Bocce (Raffa) Şampiyonasına katılmıştır. İlk milli takım olarak Türk Bocce tarihine geçen bu takımın başında da antrenör olarak Yılmaz Balaban görev almıştır.
İlk Bocce Kulübü
Ülkemizde Bocce’nin resmi olarak ilk örgütlenmesi, 1992 yılında kurulan İstanbul Bocce Spor Kulübü ile olmuştur.
Ülkemizde Yapılan İlk Avrupa Şampiyonası
Ülkemizde ilk yapılan Avrupa Şampiyonası, Petank disiplininde olmuştur. 17-19 Ağustos 2007 tarihleri arasında Ankara’da yapılan ve 24 takımın mücadele ettiği Avrupa Bayanlar Petank Şampiyonası, Türkiye için bir yandan büyük bir organizasyon başarısı olarak kayda geçerken, diğer yandan şampiyonaya katılan her iki Türk Milli Takımı da çeyrek finale kalarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
İlk Madalya Deniz Demir’den
Türk Bocce tarihinde uluslararası şampiyonalarda ilk madalyayı Deniz Demir kazanmıştır. Bu madalya aynı zamanda Türkiye Bocce Bowling ve Dart Federasyonu bünyesinde uluslararası şampiyonalarda elde edilen ilk madalya olma özelliğine de sahiptir.
Samsun, Tarihindeki İlk Dünya Şampiyonasını Yaptı
10-12 Ekim 2008 tarihlerinde Samsun tarihinde bir ilk yaşandı. Samsun ilk kez bir Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yaptı. Çin’de yapılması planlanan ancak deprem felaketinin ardından iptal edilen Dünya Bayanlar Petank Şampiyonası organizasyonuna sahip çıkan Türkiye, Samsun’da mükemmel bir ev sahipliği daha ortaya koymuştur. 39 ülkenin mücadele ettiği şampiyona büyük takdir kazanmış, organizasyonlara yeni ve yüksek bir çıta konulmuştur.
2009’da Madalya Patlaması Yaşandı
Türk Bocce tarihinde 2009 yılı her yönüyle altın yıl olmuştur. Daha senenin başlangıcında, 29 Mart – 4 Nisan 2009 tarihleri arasında İtalya’nın Bavegna kentinde yapılan Raffa ve Bayanlar Volo Dünya Şampiyonası’nda Sevda Keklik Basamak yarışmasında bronz madalya kazanarak bir ilke imza atmıştır. Henüz 16 yaşında iken en zor oyunlardan birisinde güçlü ve tecrübeli rakipleri arasında madalya kazanan Keklik, uluslararası federasyon tarafından da övülerek manşete taşınmıştır.
Türk Bocce tarihinin en önemli dönüm noktası ise, 26 Haziran – 5 Temmuz 2009 tarihleri arasında İtalya’nın Pescara kentinde yapılan 16. Akdeniz Oyunlarında elde edilen 5 madalyadır.
Akdeniz Oyunlarında ayrıca Rukiye Yüksel, Raffa tek bayanlarda; Caner Makara, Raffa tek erkeklerde ve Caner Makara – Şinasi Seleciler ise Raffa çift erkeklerde bronz madalya elde etmiştir. Akdeniz Oyunlarının hemen ardından ise bir başka büyük organizasyona katılan milliler, bir bronz madalya daha elde etti. 16-26 Temmuz 2009 tarihleri arasında Tayvan’ın Kaohsiung kentinde yapılan 8. Dünya Oyunları’nda, Akdeniz Oyunlarının gümüş madalyalı çifti Rukiye Yüksel – Deniz Demir, bronz madalya kazanmıştır.
Bocce’nin En Büyük Organizasyonu İzmir’de Yapıldı
2007 yılından itibaren her yıl bir önemli şampiyonaya ev sahipliği yapan Türkiye Bocce Bowling Dart Federasyonu, 2010 yılında ise Bocce disiplinleri altındaki en büyük organizasyona ev sahipliği yaptı; Dünya Erkekler Petank Şampiyonası.