YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ
TOKİ’nin yaptığı 330 adet 1. etap konutlarının hak sahiplerine teslimi yılan hikâyesine döndü. İşin bitiş süresi 31.07.2019 olarak açıklanan ve 2018 yılının Eylül ayında kuraları çekilerek sözleşmeleri yapılan konutların yüzde 95’inin tamamlanmasına rağmen teslim edilmemesi hak sahiplerini mağdur etti.
Geçen zaman içinde defalarca CİMER’e şikâyetlerini ileten hak sahiplerine her seferinde ‘Eksiklikler tamamlanıyor’ cevabı verildi. Ancak asıl sorunun TOKİ ile yüklenici firma arasında yaşandığı iddia edilirken, firmanın evraklarını tamamlamadığı için konutların teslim edilmediği öne sürüldü.
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’nin ihalesini verdiği yüklenici firma ile görüştüğünü iddia eden bir diğer vatandaş ise; “firmayı biz defalarca kez aradık. Yetkili kişi biz işi bitirdik ve Çivril’den personellerimizi çektik. Bundan sonraki süreç TOKİ’nin, onları arayıp, onlarla görüşeceksiniz. Dediler. Biz kimle görüşeceğiz, muhatabımız kim bilmiyoruz” şeklinde konuştu.
2019 TESLİM LİSTESİNDE ÇİVRİL İSMİ YOK
Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ)’nin resmi web sayfasına bakıldığında 2019 yılında teslim edilecek konutlar listesi içersinde Çivril isminin geçmemesi de vatandaşları umutsuzluğa düşürüyor. 330 hane sahibinin mağdur olduğu bu durumda Çivril Belediyesinin bu olayın neresinde olduğu merak ediliyor.
Sorunların bir an önce çözülmesini bekleyen hak sahipleri, “Aylardır konutlarımızın teslim edilmesini bekliyoruz. Teslim süresini sürekli değiştirdikleri için kendi evimize çıkamıyoruz. Kiracısı olduğumuz ev sahipleri ise en az bir yıllık kontrat yapıyor. Elektriği, suyu, içleri bile tamamen yapılan konutları her seferinde ‘eksiklikler tamamlanıyor’ diyerek teslim etmiyorlar. Önümüz kış ve bir an önce taşınmak istiyoruz. Öyle ki kış döneminde kullanılmayan o tesisat büyük zararlara yol açacak ve yüzlerce kişinin mağduriyeti daha da artacaktır. Bu nedenle bir an önce konutlarımıza sahip olmak istiyoruz.”diyorlar.
Asgari ücretle aynı anda hem kira hem de TOKİ taksitini ödeyen insanlar olarak kara kara düşünüyoruz diyen hak sahipleri; “Ev sahipleri evi ne zaman boşaltacaksın diye soruyor. Havalar soğudu kömür alacak mıyız almayacak mıyız bilmiyoruz. Ev sahibi haklı olarak kömür alın diyor. Bizler ise ha bugün çıkacağız ha yarın çıkacağız diyerek ev sahibine hem yalancı çıkıyoruz hem de kışın ortasında evden çıkarak onun kazancına engel olarak hakkını yemiş olacağız. Zaten düşük gelirli insanlarız bizi daha fazla kira ödeme zorunda bırakmasınlar. İnşaatın bir an önce eksikliklerin giderilip evlerimize kavuşmak istiyoruz” diye konuştular.
TOKİ KİRA PARASI ÖDÜYOR
TOKİ konutlarının teslimini bekleyen vatandaşlar için internet üzerinden yaptığımız araştırmaya göre TOKİ teslimatını geciktirdiği her ay için hak sahiplerine kira bedeli ödeyebiliyor.
Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre; geç teslim ettiği gerekçesiyle Tüketici Mahkemeleri’nde hakkını arayan vatandaşlara gün ışığı doğdu. Konutlarını teslim alamayanların hukuki arayışı Yargıtay’da son buldu. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2010/2081 esas, 2010/9729 sayılı kararı ile TOKİ’nin sözleşmesinde beyan ettiği teslim tarihinden itibaren yaşanan tüm gecikmeler için kira bedeli ödemesi karara bağlandı.
Tüketici Hakları Platformu Sikayetvar.com’un yaptığı araştırma ile ortaya çıkan kararın emsal olduğunu vurgulayan hukukçular konutların teslim süresinin gecikmesinden dolayı kira alacağı talep edilebileceği ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi