Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, 24-25 Ağustos 2019 tarihlerinde 846’ıncısı yapılacak Sudan Koyun Atlatma Festivali öncesinde Kumral Mesireliği’nde basın mensupları ile bir araya geldi.

Kahvaltılı düzenlenen basın toplantısında Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan hem Aşağıseyit’ten Koyun geçirme çoban bayramı ile ilgili hem de 6-7-8- Eylülde yapılacak olan Çal Bağ Bozumu etkinlikleri ile ilgili bilgiler verdi.

BOĞA GÜREŞLERİNİN ALTERNATİFİ

Aşağıseyit Mahallesi’nde 846’ıncısı düzenlenecek olan “sudan koyun geçirme” etkinliklerinin kültürün yaşatılması açısından büyük önemi olduğunu vurgulayan Akcan; ” Bizim için hem kültürümüz açısından, hem bu toprakların Türk toprağı olduğunu göstermek açısından, hem de farklı bir kültürün Dünya kamuoyuna paylaşmak adına çok önem verdiğimiz, çok değer verdiğimiz bir etkinlik. Bunu da sizlerin vasıtasıyla dünyaya duyuracağız. Ve ben tekrar tekrar hepinize teşekkür ediyorum. Öncelikle bu geleneği bugüne kadar yaşatan, bugüne kadar getiren madden ve manen bütün gücünü ortaya koyan herkese çok teşekkür ediyorum. İnşallah beş yıl önce başlamış olduğumuz, söylemiş olduğumuz İspanya Boğa Güreşlerinin alternatifi olacak dediğimiz Aşağıseyit’ten koyun geçirme etkinlikleri inşallah o yöne doğru gidiyor. Ben burada hem Kültür Bakanlığımıza hem valimize hem de emeği geçen diğer kurumlarımıza çok teşekkür ederim. Özellikle Tarım il ve İlçe Müdürlüğünde çalışan arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü onlar da bu işe emek veriyorlar. Ayrıca Her sene olduğu gibi yine çoban arkadaşlarımız işlerini güçlerini bırakıp koyunlarıyla beraber buraya geliyorlar ve bu sene yine çok güzel bir şekilde Çal’ı temsil edecekler. Heyecanlılar, her geçen gün katılım sayısı ve bu işi sevenlerin sayısı artıyor. Bundan dolayı bizde mutluluk duyuyoruz.” dedi.

KÖPEK GÜZELLİK YARIŞMASI

Bu sene her seneden farklı olarak köpek güzellik yarışması yapılacağını kaydeden Akcan; “24 Ağustos Cumartesi günü saat 09.00’da etkinliklerimize, çoban köpeği ve diğer köpek ırklarıyla ilgili köpek güzellik yarışmalarıyla başlayacağız. Geçen sene başlatmıştık bunu. Çok büyük ilgi gördü. Bu sene yaklaşık bin kişinin üzerinde köpek severler köpeklerini getirip yarışmaya getirecek. Köpek yarışmasıyla ilgili Türkiye’nin değişik illerinden yerlerinden gelen misafirlerimiz var. Ayrıca öğlen saatlerinde Yörük Kültürünü canlandırmak, Yörük Kültürünü yaşatmak adına bir göç planlıyoruz. Onu da sürülerle beraber yapacağız. Akşama doğru da etkinliklerimiz olacak.

Ertesi gün, 25 Ağustos Pazar günü ise sabah saat 10.00’da ilk etap turlar başlayacak. Elenen arkadaşlarımız olacak ve finale gidilecek. Kazasız, belasız ve güzelliklerle dolu bir festival geçirilmesini temenni ediyorum.” dedi.

ÇAL BAĞ BOZUMU ETKİNLİKLERİ

6-7-8 Eylül Tarihlerinde 22.’incisi yapılacak olan Çal Bağ Bozumu etkinliklerin olacağını ifade eden Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan; Cuma günü başlayacak etkinliğimiz pekmez kaynatma, üzüm yolma ve değişik etkinliklerle beraber hem sanatçılarımızın olduğu, hem kültürel etkinliklerimizin olduğu, resim sergilerimizin olduğu bir etkinlik yapıcağız inşallah. Eylül başını Ağustos sonunu Festivaller haftası olarak düzenleyeceğiz. Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen misafirlerimize tüm güzellikleri sunmak için elimizden gelen gayeyi göstereceğiz.” Şeklinde konuştu.

DEVLET BAHÇELİ GELEBİLİR

UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ndeSudan Koyun Geçirme” etkinliğine Kültür Bakanlığını, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığını ve Bakanlık temsilcilerini davet ettiklerini ifade eden Akcan ayrıca, MHP lideri Dr. Devlet Bahçeli’yi de ziyaret ederek davet ettiklerini belirtti.

SUDAN KOYUN GEÇİRME FESTİVALİ’NE DAVET

26 Ağustos Malazgirt Zaferi ile ilgili proğramında bir yoğunluk olmadığı takdirde Aşağıseyit “sudan koyun geçirme” etkinliklerine Bahçeli’nin geleceğini belirten Akcan, Bahçeli’nin bu ziyaretten ve davetten duyduğu memnuniyeti şu sözlerle ifade etti; “Genel başkanımızın odasına girdiğimizde ‘Sayın Başkanım güzel koyunların olduğu etkinliğe mi davet edeceksiniz?’ Dedi. 26 Ağustosta Malazgirt Zaferinin olduğunu bundan dolayı programda sıkışıklık olabileceğini, bir gün önce gidilmezse Aşağıseyit “sudan koyun geçirme” etkinliklerine mutlaka katılacağını söyledi. Bu dönem katılamasa da önümüzdeki yıllarda mutlaka Aşağıseyit “sudan koyun geçirme” etkinliklerine geleceğini, bunun bizim kültürümüz olduğunu, bunu yaşatanlara da ayrı ayrı teşekkür ettiğini söyledi. ‘Ben bu kültürün devam etmesini istiyorum’ dedi. Daha ben bir şey söylemeden güzel koyunların olduğu etkiliğe mi bizi davet edeceksin demesi bile bizim için çok önemli.”dedi.

Editör: Haber Merkezi