Isınma ve Soğuma;
Isınma egzersizlerinin yapılmasının hedefi vücut, kas ısısı ve kan akımındaki artışın sağlanması, aktiviteye katılacak organları hazır hale getirmektir. Antrenman ve yarışmadan önce ısınma egzersizlerinin yapılması atletlerin performanslarına katkıları olduğu gibi sakatlık riskini de azaltmaktadır. Ayrıca antrenman veya müsabaka sonrası yapılacak olan soğuma egzersizleri, aktivite esnasında kaslarda birikmiş olan laktik asitin ortamdan uzaklaştırılması açısından önemlidir. Sporcuların aktivite sonrası toparlanmalarını hızlandırır.
Germe Egzersizleri;
Germe egzersizleri, eklem hareket açıklığını artırmaya yönelik aktiviteleri içerir. Antrenman öncesi ısınmayı takiben vücut eklem açıklıkları yapılacak aktiviteye hazır hale getirilmelidir. Antrenman bitiminde de aktiviteler sonucu kasların ve bağ dokusunun çabuk toparlanması ve sakatlık riskinin azalması için germe egzersizleri önemlidir. Germe egzersizleri tüm vücudu içine aldığı gibi özellikle aktiviteye katılacak kas grupları üzerinde durulmalıdır.
Rehabilitasyon;
Sakatlanmış ve tam iyileşmemiş bir sporcunun kısa sürede tam iyileşmiş olarak sportif aktivitelere yeniden başlayabilmesinde rehabilitasyonun çok önemli bir yeri vardır. Sakatlanmadan sonra yarışmaya katılmadan önce sporcunun aerobik ve anaerobik kapasitelerinin de yeterli düzeyde olmaları gerekmektedir. Sakatlık tedavi edilirken sakatlanmış ekstremitenin dışındaki ektremiteler kullanılarak kardiovasküler sistemin kapasitelerindeki kayıplar azaltılmalıdır. Sporcu yarışmalara katılmadan önce kondisyon testleri yapılarak noksanlar belirlenmeli ve bunlar uygun egzersiz programları ile düzeltilerek en üst düzeye çıkarılmalıdır.
Bandajlama;
Spor sakatlıklarından korunmada bandajlamanın ayrı bir önemi vardır. Takım Doktoru antrenman ve müsabaka öncesi sakatlık riski olan bölgelerin bandajlanmasını sağlamalıdır. Ayrıca aktivite esnasında kontüzyon, burkulma, strain, sprain durumlarında bölge hemen bandaja alınmalıdır.
Oyun Kuralları;
Oyun kuraları, sporcuların eşit şartlar altında yarışmalarına olanak sağlamak için konulmasının yanında sporcuların aktivite esnasında rakiplerine zarar verebilecekleri hareketlerin yasaklanması amacınıda taşımalıdır.
Antrenman ve Müsabaka Alanları;
Spor sahalarının kalitesindeki bozukluklar sakatlanmaya zemin hazırlar. Bunun için spor sahalarının zemini çok önemlidir ve yapılan aktiviteye uygun olmalıdır. Zeminin belli bir esnekliğinin bulunması, kaymaması, sürtünmede fazla ısı oluşturmaması ve temizlenme kolaylığının olması spor sakatlıkları riskini azaltacaktır.
Kullanılan Sportif Malzemeler;
Spor malzemelerinin ve koruyucu spor malzemelerinin spora özgü yapılarının olması spor yaralanmalarından korunmak için ayrıca dikkat edilmesi gereken önemli bir faktördür. Her sporda muhtemel yaralanmalara karşı özel koruyucu malzemelere gerek vardır.