4. Adım. Satrançta Kimin İlk Hamleyi Yaptığını Keşfedin

İlk hamleyi daima beyaz taşlarla oynayan oyuncu yapar. Bu nedenle, oyuncular kimin beyaz olacağına genellikle yazı-tura atışı ya da bir oyuncunun diğer oyuncunun eline gizlenmiş taşın rengini tahmin etmesi gibi şansa bağlı bir yöntemle karar verirler. Taşların rengi belirlendikten sonra beyaz hamle yapar, daha sonra siyahın, ardından tekrar beyazın, ardından tekrar siyahın hamle yapması şeklinde aynı döngü oyunun sonuna kadar aynı şekilde devam eder. Daha önce saldırıya geçme imkanı tanıdığı için ilk hamleyi yapabilmek beyaza ufak da olsa bir avantaj sağlar.

5. Adım. Bir Satranç Oyununun Nasıl Kazanıldığını Belirleyen Kuralları Gözden Geçirin

Bir satranç oyununu bitirmenin birkaç yolu vardır: Şah mat, beraberlik, terk, zamandan kayıp…

Satrançta Rakip Nasıl Mat Edilir

Oyunun amacı rakibin şahını mat etmektir. Bu, rakibin şahının tehdit edildiği ve rakibin şahının bu tehditten kaçamadığı durumlarda gerçekleşir. Bir şahın tehditten kaçabilmesi için sadece üç yol vardır:

Tehdit edilmeyen bir kareye oynamak (ancak rok yapamaz!),

başka bir taşı araya koyarak tehditi engellemek

veya şahı tehdit eden taşı ele geçirmek.

Eğer bir şah, mattan kaçamazsa oyun biter. Satranç geleneklerine göre bu durumda rakip şah ele geçirilmez veya tahtadan çıkarılmaz, sadece oyunun bittiği ilan edilir.

Aptal Matı

“Aptal Matı” Örneği

Bir Satranç Oyunu Nasıl Berabere Biter

Bazen satranç oyunları bir kazanan olmadan yani beraberlikle sonuçlanır. Bir satranç oyununun beraberlikle sonuçlanması için 5 neden vardır:

Hamle sırası kendisinde olan oyuncunun şahının tehdit altında OLMADIĞI fakat başka bir geçerli hamlesinin de bulunmadığı durumda, pozisyon çıkmaza girer ve pat olur

Satrançta Pat

Vc7 hamlesiyle siyaha yapılan bir tehdit yok ve siyahın yapabileceği herhangi bir hamle de yok. Oyun pat sebebiyle berabere ilan edilir.

Oyuncular basitçe bir beraberlikte anlaşabilir ve oynamayı bırakabilirler

Bir şah mata zorlamak için tahtada yeterli taş yok (örnek: bir şah ve bir file karşı bir şah)

Tahtada tam olarak aynı pozisyon üç kez tekrarlanırsa (arka arkaya olması zorunlu değildir) bir oyuncu beraberlik ilan eder

Hiçbir oyuncunun bir piyon hamlesi yapmadığı ya da bir taş almadığı ardışık elli hamle oynandı

6. Adım. Temel Satranç Stratejilerine Çalışın

Her satranç oyuncusunun bilmesi gereken dört basit şey vardır:

Şahınızı Koruyun

Tahtanın köşeleri genelde daha güvenli olduğu için şahınızı tahtanın köşelerine doğru götürün. Rok atmayı geciktirmeyin. Genellikle mümkün olduğunca çabuk rok yapmalısınız. Unutmayın, eğer önce siz mat olursanız, rakibinizi mat etmeye ne kadar yaklaşmış olduğunuzun hiçbir önemi kalmaz!

Taşlarınızı Karşılıksız Olarak Rakibinize Bırakmayın

Taşlarınızı dikkatsizce kaybetmeyin! Her taş değerlidir ve rakibi mat edecek taşlar olmadan bir maçı kazanamazsınız. Her satranç taşının nispi değerini takip etmek için çoğu oyuncunun kullandığı basit bir sistem vardır. Satranç taşlarının değeri nedir?

Bir piyon 1 puan değerindedir

Bir at 3 puan değerindedir

Bir fil 3 puan değerindedir

Bir kale 5 puan değerindedir

Bir vezir 9 puan değerindedir

Şah sonsuz değerlidir

Oyunun sonunda bu puanların hiçbir önemi yoktur – bu sadece oynarken karar verebilmek için kullanabileceğiniz, ne zaman bir taşı alacağınıza, ne zaman rakibinizle taş değiş tokuşu yapacağınıza veya başka hamleler yapacağınıza karar vermenize yardım eden bir sistemdir.