Pamukkale Üniversitesi Unlu Mamülleri Pilot Tesisi Glutensiz Üretim Biriminin açılışı Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Denizli Çölyak Derneği Başkanı Türkan Gülsevin Satır ve PAÜ Yönetiminin katılımıyla gerçekleştirildi.

Pamukkale Üniversiteleri Yemekhaneleri zemin katında hizmete giren birimin açılış törenine, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Çiftçi, Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Prof. Dr. Erdinç Duru, PAÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Ali Sarı, Denizli Çölyak Derneği Başkanı Türkan Gülsevin Satır,dekanlar, akademisyenler, idari yöneticiler katıldı.

Gerçekleşen açılış töreninin ardından tesisi gezen Rektör Bağ ve beraberindeki heyet, Pamukkale Üniversitesi Unlu Mamülleri Pilot Tesisi Glutensiz Üretim Birimi hakkında Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek’ten bilgi aldı.

Programın sonunda, PAÜ Kafe’de konuklara glüten içermeyen gıdalar ikram edildi.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ şunları dile getirdi: “Üniversite Yönetimi olarak toplumun her kesimini ilgilendiren sorunlara duyarsız kalmayıp üniversitelerin misyonu gereğince çözüm üretmek olduğu bilinci içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daha önceki dönemlerde çeşitli sivil toplum kuruluşları ile Pamukkale Üniversitesi olarak yaptığımız projelere bugün Denizli Çölyak Derneği ile bir yenisini daha ekledik. Türkiye’deki üniversiteler içinde ilk kez hayata geçen Pamukkale Üniversitesi Unlu Mamülleri Pilot Tesisi Glutensiz Üretim Birimimiz, Mühendislik Fakültemizin Gıda Mühendisliği Bölümü glutensiz gıda mamülü üretimi kapsamında sürdürdüğü çalışmaların bir sonucudur. Glutensiz gıda mamüllerini bugün açtığımız pilot tesisimizde çölyak hastaları başta olmak üzere tüm vatandaşlarımız ile buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz.”

Konu ile ilgili görüşlerini bildiren Pamukkale Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. Yahya Tülek şunları kaydetti: “Çölyak rahatsızlığı olan bir öğrencimizden yola çıkarak başlattığımız bu projemizde Rektörümüz ile gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sonucunda hali hazırda Mühendislik Fakültemizde bulunan unlu mamüller pilot tesisimizin alt birimi olarak glütensiz gıdaların üretilebileceği üretim birimi oluşturuldu. Bu noktada bize destek veren Denizli Çölyak Derneği ile birlikte birimin oluşturulması adına çalışmalarımıza başladık. Rektör Hocamızın destekleri ile ayrı bir mekân oluşturduk. Bugün hayata geçirdiğimiz bu projenin Türkiye’de üniversiteler arasında bir ilk olmasının mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.”

Denizli Çölyak Derneği Başkanı Türkan Gülsevin Satır konuyla ilgili gerçekleştirdiği konuşmada şunları ifade etti: “Pamukkale Üniversitemizin bu konuya olan duyarlılığı ve çalışmalar sonucunda böyle tesisin hizmete açılması ben ve benim gibi tüm çölyak hastaları için bir hayaldi. Bu projenin hayata geçmesinde başta Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere tüm üniversite yönetimimize, bu konuda çalışmalarını sürdüren değerli hocalarımıza ve dernek üyelerimize teşekkürlerimi sunarım.”

Pamukkale Üniversitesi Unlu Mamülleri Pilot Tesisi Glutensiz Üretim Birimi Koordinatörü ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Çelik şunları dile getirdi: “Ekibim ile birlikte çalışmalarını sürdürdüğüm glütensiz gıda mamüllerini Üniversitemiz çatısı altında çölyak hastaları başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızla buluşturmuş olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Bize projenin başından bu noktaya getirilmesinde verdiği desteklerinden dolayı başta Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Hüseyin Bağ’a ve tüm üniversite yönetimimize teşekkürlerimi

sunuyorum. Bilindiği üzere glütensiz ürünler çabuk bozulan ve raf ömrü kısa olan ürünlerdir. Farklı şehirlerden getirtilen bu ürünler çabuk bozulmaktadır. Denizli’de Pamukkale Üniversitesi bünyesinde böyle bir tesisin hizmet verecek olması çölyak hastalarının glütensiz gıda maddelerine ulaşımı açısından önemli bir tesis olacağını düşünüyorum.” Ürünlerin çeşitliliği zaman içinde artacağını belirten Doç. Dr. İlyas Çelik, üretilen bu glütensiz ürünlerin Paü Kafe ve PAÜ Hastaneleri kafelerinde satışa sunulacağını belirtti.

Pamukkale Üniversitesi mezunu ve bir çölyak hastası olan Hasan Hüseyin Ağılönü konuyla ilgili şunları ifade etti: “Yaklaşık 2 yıllık çölyak hastasıyım. Gerek okul hayatımda gerekse özel hayatımda bu hastalık sebebiyle ciddi sıkıntılar çektim. Bir süre sonra bu konuyu Rektör Hocamıza ilettim. Sağ olsun kendisi de çok duyarlı bir insan olduğu için konuya ilgiyle yaklaştı. Kendim ve diğer çölyak hastalarının yaşadığı sorunları kendisine anlattım. Hastalar, glutensiz ürünleri bulmak ve buldukları ürünlerde kaliteyi yakalamakta çok zorlanıyorlar. Rektörümüzle yaklaşık bir yıl süren çalışmalarla bugün burada bu glutensiz ürünlere ulaşma imkânımız oldu. Bugün Pamukkale Üniversitesi glutensiz ürünleri benim gibi çölyak hastalarıyla buluşturuyor. Bu bizim için çok büyük bir nimet. Projenin hayata geçmesinde emeği geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere, tüm Üniversite Yönetimimize, Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yahya Tülek ve Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum.”

Editör: Haber Merkezi